PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 11. julij 2012, ob 0. uri

Druga skupna akcija SMAR - Slovenske mladinske alpinistične reprezentance

Druga akcija je potekala v Italiji (Bosconero) od 29. junija do 2. julija 2012. Nastanjeni smo bili v planinski koči Casera di Bosconero (1457 m), plezali pa smo v Roccheti Alti in Sassu di Tonella.
Udeleženci: Marko Prezelj (mentor ekipe),
Matic Obid (organizacijski vodja izleta), Tadej Krišelj (organizacijski pomočnik), Nejc Pozvek, Luka Lindič in Luka Krajnc.
Opravičeno odsotna: Luka Stražar in Nejc Marčič.

SMAR_Bosconero_jul2012_foto_Luka_Lindic_P1050349Naš drugi plezalni izlet je bil namenjen plezanju daljših smeri v stenah, ki so nekoliko manj popularne in imajo alpinističen karakter. Prvotna ideja so bile Karnijske Alpe, vendar so se fantje dva dni pred odhodom preudarno odločili za zamenjavo cilja, ker se je v južnih ostenjih obetala visoka vročina. Ponovno smo dobro preizkusili zmožnost hitrega prilagajanja in organiziranja. Žal je dan pred odhodom sodelovanje odpovedal Silvo Karo, ki je bil v skupino povabljen v želji po predstavitvi izkušenj, nazorov in osebnega mnenja o alpinizmu. Upam, da bomo to sodelovanje kmalu realizirali. Želimo se dogovoriti še z drugimi alpinisti, vendar nas pri uresničitvi medgeneracijske izmenjave ovira prepozno sestavljen terminski plan.

Izbor nadomestnega cilja je bil ustrezen, saj so se fantje navduševali nad plezanjem, ambientom in plezalnim vzdušjem v koči. Tudi tokrat smo dobro uresničili svoj namen. Vsi smo plezali smeri, kjer je bilo potrebno iskati prehode, varovanje, stojišča pa tudi sestop. Luka Krajnc in Luka Lindič sta prosto in na pogled preplezala eno od zahtevnejših smeri v steni in začela plezati novo smer, ki jo bosta dokončala v prihodnje.
Potovali smo z najetim kombijem, nastanjeni pa smo bili v koči Bosconero, od koder smo dostopali do sten. Zadnji dan nas je jutranja ploha z negotovo vremensko napovedjo prepričala v zgoden povratek. Kljub temu smo se zadovoljni vrnili domov.
Naslednji izlet bo sredi julija v področje Piz Badila.
Akcijsko poročilo v prilogi je napisal Tadej Krišelj.

Marko Prezelj
Foto Luka Lindič


AKCIJSKO poročilo:
Kako priročno je imeti nekje zadaj v mislih rezervni načrt, smo videli dva dni pred predvideno drugo skupno akcijo v Karnijske Alpe, saj je kazalo, da bo v južnih stenah za plezanje prevroče. Hitro smo naredili plan in za novo lokacijo izbrali področje Bosconero v južnih Dolomitih, kjer smo prav tako pričakovali dobro plezanje in zanimive smeri, ki pa so priročno senčno orientirane. Rezervirali smo kočo, ki je bila na srečo prosta. Večji problem je bil s plezalnimi vodniki, saj smo imeli samo enega, a se je kasneje izkazalo, da skice za večino smeri hrani oskrbnica v koči. Sama lokacija koče je za plezalce idealna, saj je do stene Rocchete Alte samo 15 minut dostopa, tako da je velika večina gostov plezalcev.

SMAR_Bosconero_jul2012_foto_Marko_Prezelj_P1030602
Luka Lindič, Luka Krajnc, Tadej Krišelj, Matic Obid, Nejc Pozvek in Marko Prezelj, foto Marko Prezelj

Kronološko poročilo:

29. junij 2012
V Ljubljani smo se zbrali ob treh in se odpeljali mimo Nove Gorice, kjer smo kupili še nekaj hrane, v Italijo. Zvečer smo se pripeljali na izhodišče, spakirali nahrbtnike in po eni uri in pol prišli do koče. Naredili smo načrt za naslednji dan, večerjali in se spravili spat.
30. junij 2012
Zaradi kratkega dostopa nam ni bilo treba vstati zelo zgodaj. Luka Krajnc in Luka Lindič sta prosto in na pogled splezala najtežjo smer v steni, ostali pa smo plezali lažje smeri. Po zaključenem dnevu smo bili vsi zadovoljni. Stena ponuja strmo plezanje, dobro skalo, lepe prehode ter klasično varovanje.
- Nejc Pozvek in Matic Obid, Roccheta Alta, Strobel, 7-, 650 m, 5 h
- Luka Lindič in Luka Krajnc, Martini, Leoni, Tranquillini, 9-, 650 m,13 h
- Marko Prezelj in Tadej Krišelj, Via Navasa, 6+, 600 m, 6 h
1. julij 2012
Drugi plezalni dan sta se Nejc in Matic odpravila v bolj oddaljen hrib Sasso di Tonella, ostali pa smo se držali preizkušenega recepta. Jaz in Mark sva izbrala modernejšo smer, ki pa naju ni navdušila zaradi nelogične linije, Krajnc in Lindič pa sta začela plezati novo smer, ki jo bosta dokončala kdaj drugič.
- Nejc Pozvek in Matic Obid, Sasso di Tonella, Via Scoiatolli, 7+,500m,6 h
- Luka Lindič in Luka Krajnc, Roccheta Alta, poizkus nove smeri, 5 h
- Tadej Krišelj in Marko Prezelj, Roccheta Alta, Futura, 7+, 650 m, 8 h
2.7. 2012
Zaradi jutranje plohe in slabe vremenske napovedi smo se zjutraj odpravili v dolino in nato domov.

Dva plezalna dneva smo dobro izkoristili za plezanje v stenah, ki ne spadajo med najpopularnejše v Dolomitih, po lepotah pa ne zaostajajo za njimi. Vodja tabora je bil Marko Prezelj, od ostalih članov reprezentance sta manjkala Luka Stražar zaradi zlomljenega prsta na nogi in Nejc Marčič, ki je na plezalnem potovanju v Ameriki. Organizacija je potekala gladko, kljub temu da smo cilj zamenjali dva dneva pred odhodom.

Tadej Krišelj

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7152 28. 9. 2023