PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 16. julij 2012, ob 0. uri

Novi turnokolesarski vodniki 2012

Tudi letos je Komisija za turno kolesarstvo konec meseca junija na Valvazorjevem domu pod Stolom izvedla Tečaj za turnokolesarske vodnike. Letošnjega tečaja se je udeležilo 20 tečajnikov iz različnih društev po Sloveniji. To je bila že peta generacija tečajnikov, ki jo je komisija pripravila za vodenje tur s kolesom.
Posebej je razveseljivo, da so tečajniki prišli predvsem z namenom popularizirati to planinsko dejavnost v društvih, kjer še ni razvita. Geografko so bili zastopani vsi deli Slovenije.

KTK_PZS_Usposabljanje_za_TKV2012_foto_Joze_Rovan1
K Mozirski koči na Golteh, foto Jože Rovan

Izkušnje iz lanskega leta, ko je Komisija za turno kolesarstvo PZS usposabljanje izvedla po nekoliko dopolnjenem učnem načrtu, so pokazale, da je dvodelni tečaj prava odločitev. Tako je bil prvi dvodnevni del tečaja 2012 na Mozirski koči na Golteh. Ta je imel dva učna smotra: preveriti znanje in opremo tečajnikov in podati osnovna teoretična in predvsem praktična znanja iz tehnike vožnje kolesa. Žal je vreme močno oviralo delo tečaja, tako da preskusne ture ni bilo moč v celoti izvesti. V teh izjemno slabih vremenskih razmerah, ko je dva dni skoraj neprestano deževalo, je potrebno izreči posebno zahvalo oskrbniku koče na Golteh Filipu Vrabiču in direktorju centra Golte Ernestu Kovaču, ki sta omogočila, da je teoretični del tečaj potekal v hotelskem kongresnem centru. Edino prekinitev »deževnega maratona« je instruktor turnega kolesarstva Luka Gratej izkoristil za podajanje znanja iz veščin tehnike vožnje gorskega kolesa. Njegov prijeten in hkrati učinkovit način prenašanja znanja in spretnosti tehnike vožnje kolesa je bil tečajnikom še posebej všeč.

Glavni del tečaja se je odvijal na lepo prenovljenem Valvasorjem domu pod Stolom. Namenjen je bil pridobivanju znanj in izkušenj s področja vodenja kolesarske skupine. Nosilna tema je seveda Vodenje turnokolesarke skupine. To je izpeljal Aldo Zubin, ki je svojimi dolgoletnimi izkušnjami pri vodenju, ob teoretičnih osnovah predevanje oplemenitil z mnogo praktičnimi nasveti in primeri. Že na prvi turi na Zabreško planino so ta znanja tečajniki uporabili pri samostojnem vodenju ob nadzoru instruktorjev. Drugi dan so udeleženci sami pripravili turo na Doslovško planino, ob tem so izpopolnjevali znanje iz orientacije. Sobotni izlet na Ajdno je bila kombinirana tura, s kolesom dokler je moč in v nadaljevanju peš na Ajdno.

Zadnji dan je bil za udeležence morda najbolj naporen. Najprej so pisali teoretični izpit, sledila je samostojna priprava in vodenje izpitne ture. Na izpitni turi so simulirali nekaj različnih situacij, na katere bodo kot vodniki naleteli. Pri vodenju izpitne ture so bodoči vodniki popravljali kolesa, imeli opravka s »posebnimi« udeleženci in nudili prvo pomoč pri poškodbi.

Tečaj so izvedli vodniki TK inštruktorji: Igor Rozman (vodja tečaja), Jaka Rovan, Jože Rovan, Peter Šilak Aldo Zubin in Luka Gratej ter predavatelji Tanja Kajtna, Damjan Omerzu, Janez Primožič in Matej Majerič.

Vsi tečajniki so uspešno zaključili ta del tečaja, a to za njih še ni konec izobraževanja. Šele po oddani seminarski nalogi bodo postali vodniki pripravniki. Kot pripravniki bodo pod vodstvom mentorja pripravili, organizirali in vodili še 5 turnokolesarskih izletov z udeleženci, ter oddali poročila za te izlete. Vse to je pogoj za pridobitev licence Turnokolesarski vodnik.

Igor Rozman
---------------------------------

Povezana novica:
- Povabilo na usposabljanje turnokolesarskih vodnikov 2012

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7165 19. 7. 2024