PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 25. julij 2012, ob 0. uri

Tretji Dan Alpske konvencije v Sloveniji vabi na kolesarjenje v Vrata

Vabimo vas 3. Dan Alpske konvencije z osrednjim dogodkom v soboto, 4. avgusta 2012, ko organiziramo rekreativno kolesarjenje iz Mojstrane v dolino Vrata pod Triglavsko severno steno in bogat spremljevalni program pri Slovenskem planinskem muzeju. Večer pred tem, v petek, 3. avgusta 2012, pa bo v SPM potekal posvet z naslovom Alpska konvencija in primeri dobre prakse, ki ga bomo zaključili s Filmom o Triglavskem narodnem parku in multivizijo Za Alpe. Vljudno vabljeni!
Dan_Alpske_konv2012_vsi_logotipi_skupaj_splet

Alpska konvencija je prva mednarodna pogodba na svetu, ki zadeva gorsko območje. Sklenile so jo države alpskega loka: Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Liechtenstein, Nemčija, Slovenija in Švica, ter Evropska skupnost. Pomeni skupno odgovornost in skupno strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri. Cilj pobudnikov konvencije je varovati Alpe kot življenjski in gospodarski prostor ter njeno kulturno, jezikovno in krajinsko raznovrstnost.
Na območju Alp prebiva skoraj 14 milijonov ljudi, vsako leto pa so Alpe privlačna turistična destinacija za okoli 120 milijonov obiskovalcev.
Alpska konvencija si prizadeva za trajnostni turizem in trajnostni razvoj Alp z vsemi svojimi značilnostmi. Prav tako si prizadeva za zmanjšanje prometnih obremenitev, zato spodbuja naravi prijaznejše obiskovanje Alp z uporabo javnih prevozov in s posebnimi ureditvami prometa v alpskih dolinah.
 
Osrednji dogodek bo v soboto, 4. avgusta 2012, ko organiziramo rekreativno kolesarjenje iz Mojstrane v dolino Vrata pod Triglavsko severno steno in bogat spremljevalni program pri Slovenskem planinskem muzeju.

Večer pred tem, v petek, 3. avgusta 2012, pa bo v Slovenskem planinskem muzeju potekal posvet z naslovom Alpska konvencija in primeri dobre prakse, ki ga bomo zaključili s Filmom o Triglavskem narodnem parku in multivizijo Za Alpe

NAMEN: S posvetom v petek želimo opozoriti na občutljiv alpski prostor ter predstaviti pomen Alpske konvencije in primere dobrih praks v Sloveniji, s kolesarjenjem pa obiskovalce spodbuditi k okolju prijaznejšemu obiskovanju alpskih dolin.

Dogodka v petek in soboto sta brezplačna.

Lepo vabljeni na 3. Dan Alpske konvencije!
V nadaljevanju vas seznanjamo tudi s programom za petek, 3. avgusta, in soboto, 4. avgusta 2012.

Oblikovalci in organizatorji programa 3. Dneva Alpske konvencije v Sloveniji:

Planinsko društvo Dovje - Mojstrana, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, CIPRA Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor RS, Slovenski planinski muzej, Hiša Pr' Katr'

P R O G R A M

Petek, 3. avgust 2012, ob 17.30, v Slovenskem planinskem muzeju

Posvet Alpska konvencija in primeri dobre prakse 

17.30  pričetek posveta Alpska konvencija in primeri dobre prakse
Predavatelji:
  • Marco Onida (Stalni sekretariat Alpske konvencije v Innsbrucku)
  • Janez Bizjak (Inštitut Alpe) - splošno o Alpski konvenciji
  • mag. Tanja Bogataj (Ministrstvo za infrastrukturo in prostor) - aktivnosti Slovenije v času predsedovanja Alpski konvenciji
  • dr. Matej Ogrin (CIPRA Slovenija) - primeri dobrih praks
  • mag. Martin Šolar (TNP) - Triglavski narodni park in Alpska konvencija
  • primeri dobrih prask na temo trajnostne mobilnosti
20.00  zaključek posveta in odmor za osvežitev

21.00  predstavitev Filma o TNP in multivizije Za Alpe - na velikem platnu pred Slovenskim planinskim muzejem (V primeru slabega vremena bosta projekciji v SPM.)
 
Sobota, 4. avgust 2012, ob 8. uri, pred Slovenskim planinskim muzejem in v njem

Dan Alpske konvencije: Po alpskih dolinah s kolesom - v dolino Vrata

8.00-8.45 prijava kolesarjev pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani
9.00         pričetek rekreacijskega kolesarjenja v Vrata (krajše kolesarjenje do Peričnika)
13.00       prihod kolesarjev nazaj pred Slovenski planinski muzej in pozdravni nagovori
14.30       prikaz gorskega reševanja v ostenju Grančišča nasproti Slovenskega planinskega muzeja

Spremljevalni program pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani:
9.30-16.00   - delavnice za otroke, plezalna stena
                    - tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov domače obrti
                    - predstavitev dejavnosti CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp, Planinske zveze Slovenije, Triglavskega narodnega parka in drugih nevladnih organizacij
ob 10.00, 13.30 in ob 16.00 predvajanje filma Klic z gora v Slovenskem planinskem muzeju
od 11.00 do 18.00 Poletje na Pocarjevi domačiji (Zgornja Radovna, Info točka TNP): ogled domačije in predvajanje multivizije Za Alpe in novega predstavitvenega filma o TNP 

V primeru slabega vremena prireditev v soboto, 4. avgusta 2012, odpade.
 
Več podatkov o aktivnostih v petek in soboto, 3. in 4. avgusta 2012:

REKREATIVNO KOLESARJENJE V DOLINO VRATA:
Kolesarji se lahko odločilo za daljše (A) ali krajše kolesarjenje (do slapa Peričnik, B).
Prijave: 4. avgusta 2012, od 8.00 do 8.45, pred Slovenskim planinskim muzejem.
Start: 4. avgusta 2012, ob 9. uri, izpred Slovenskega planinskega muzeja.
Prispevek udeleženca: udeležba na kolesarjenju je na lastno odgovornost in za vse udeležence brezplačna.
Udeleženci prejmejo: majico dogodka, osvežitev na dveh mestih (pri slapu Peričnik in v dolini Vrata), brezplačni ogled Slovenskega planinskega muzeja, filma Klic z gora in projekcij na Pocarjevi domačiji v Radovni.
Zahtevnost kolesarjenja:
A: Po dolžini in glede na podlago je izlet lahek, razen klanca Kreda. Klanec Kreda je sicer asfalten, a je zelo strm (do 25-odstoten) in se ga je potrebno lotiti počasi, tako na vzponu kot na spustu. Ker bo morda potrebno del klanca prepešačiti, odsvetujemo kolesarske čevlje s plastičnimi podplati.
B: lahko kolesarjenje, primerno za vse vrste koles.
Višinska razlika: A: 340 m, B: 100 m.
Dolžina kolesarjenja (vzpon in spust): A: ca. 20 km, B: 9 km.
Obvezna oprema: gorsko/treking kolo na prestave z dobrimi zavorami oz. za B - vse vrste koles, dobre zavore, kolesarska čelada, prva pomoč, za A čevlji z nedrsečimi gumijastimi podplati, po možnosti rezervna zračnica, zračna tlačilka.

V času kolesarjenja bo urejena premična zapora ceste Mojstrana-Vrata

Dostop z železniške postaje na Jesenicah do Mojstrane;  vlak Ljubljana (odhod ob 6.55) - Jesenice (prihod ob 8.12) ima prostor za kolesa. Dolžina: 10,5 km. Višinska razlika: 80 m. Potreben čas: 30-40 min umirjene vožnje.

Profil poti Mojstrana-Vrata (s klikom na sliko si ga lahko prenesete na svoj računalnik; jpg, 50,42 KB)
Dan_Alpske_Konvencije2012_kolo_DoAljazaV
Profil poti Mojstrana-slap Peričnik
(jpg, 50,54 KB)
Dan_Alpske_Konvencije2012_kolo_DoPericnikaV
-------------------------------------------------------------------------------------------------

FILM O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU in multivizija Za Alpe:
Nov promocijsko predstavitveni film o TNP predstavlja vedute, značilnosti in posebnosti zavarovanega območja ter življenja v njem. TNP je iz različnih perspektiv prikazan v vseh letnih časih. Poudarek je na Triglavu - osrednjem simbolu parka in dolinah, ki se s Triglava spuščajo na vse strani. Film traja 12 minut.

Multivizija z naslovom Za Alpe je avdiovizualna predstavitev, v katero je vključenih več kot 400 izjemnih fotografij iz 60 zavarovanih območij v Alpah. Pripravo je koordinirala mreža zavarovanih območij v Alpah ALPARC. 21-minutna multivizija prikaže raznolike podobe alpskega sveta, pokrajin, običajev, življenja in življenjskih okolij ter možnosti povezovanja na območju alpskega prostora. 

PRIKAZ GORSKEGA REŠEVANJA:
Letos praznujemo 100-letnico organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Ob tej obletnici in praznovanju so gorski reševalci Društva GRS Mojstrana pripravili prikaz gorskega reševanja v steni Grančišča. Prikaz boste lahko opazovali izpred Slovenskega planinskega muzeja.

FILM KLIC Z GORA:
Film osvetli 100-letni zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah in predvsem stanje duha takrat in danes. Gorski reševalci dovolijo vpogled v svoj intimni svet želje pomagati, svet strahov, dilem in odgovornosti. V filmu se meša dokumentarni in igrani pristop, ki gledalcu približa ozadje prave reševalne akcije.

POCARJEVA DOMAČIJA v Zgornji Radovni - Info točka Triglavskega narodnega parka (5 km iz Mojstrane): Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v TNP, s svojim videzom in bogato zbirko razstavljenih predmetov pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. Obiskovalci si bodo 4. avgusta 2012 poleg domačije lahko ogledali tudi predstavitveni film o TNP in multivizijo Za Alpe (od 11. do 18. ure). 

DELAVNICE IN PLEZALNA STENA:
Otroci, mali in veliki, se bodo lahko udeležili različnih delavnic: ustvarjali bodo na temo planinstva, se igrali, raziskovali s pomočjo biologinje ter se naučili, kako ugotoviti, katere vrste dreves srečujejo na potepanju po naravi. Najbolj pogumni pa se bodo lahko preizkusili tudi v plezanju na umetni plezalni steni pred Slovenskim planinskim muzejem. 

TRŽNICA:
Na tržnici pred Slovenskim planinskim muzejem se bodo v času prireditve s svojimi pridelki predstavili kmetje širšega območja Julijskih Alp, na voljo bodo tudi izdelki domače obrti.

Lepo povabljeni!

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7192 7. 8. 2022