PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 27. julij 2012, ob 0. uri

Argentière, balvani - ZMAGA Gregorja Vezonika

Tako kot prvi dan kvalifikacij, je tudi finalni dan zaznamovala izjemna vročina, 35 stopinj, in seveda SLOVENSKI NASTOPI. V treh finalnih problemih se je najbolje znašel Gregor Vezonik, ki je ubranil prvo mesto po kvalifikacijskem delu. Vse probleme je splezal v prvo in si tako prislužil svojo PRVO ZMAGGO, s katero se je zavihtel na 2. mesto v skupnem seštevku.
KSP_PZS_Argentiere_EYC2012_finale_foto_Borut_Kavzar2Selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Borut Kavzar je takole ocenil tokratno tekmo evropskega mladinskega pokala (EYC), ki je potekala v L'Argentieru (Francija) 25. in 26. julija 2012:
»Uspeh Gregorja so dopolnili tudi ostali trije finalisti. Anžetu Peharcu je le malo zmanjkalo do zmage, tako je z drugim mestom pristal na zmagovalnem odru tudi v skupnem seštevku - 3. mesto. Domen Škofic je bil malo manj zbran v finalnem delu, vendar je brez posebnega balvanskega treninga (Domen je v juliju tekmoval v svetovnem pokalu težavnosti) vseeno priplezal do skupno drugega mesta med mladinci.
Odlično se je borila tudi Rebeka Kamin. Kljub zadnjemu mestu med finalistkami je plezala več kot odlično, bila zelo blizu dvema vrhovoma, ki bi jo lahko zavihtela na zmagovalni oder. Omeniti velja da Rebeka ni specialistka za balvansko plezanje.
Med ekipami smo v skupnem seštevku obeh tekem evropske serije osvojili drugo mesto

Selektor Kavzar je tudi sicer zelo zadovoljen z letošnjo sezono evropske serije v balvanih:
Če povzamem letošnjo sezono, ki je bila šele druga, v kateri so bile organizirane tekme evropske serije v balvanih: Obe tekmi Grindelwald in Argentiere sta bili organizirani na visokem nivoju. Problemi seveda lažji kot v svetovnem pokalu, a tudi tukaj je bilo potrebno pokazati znanje v različnih tipih problemov. Naša ekipa sicer nima "specialistov" za balvansko plezanje, vendar pa so se spomladanski treningi v Fontainebleauju in nekaj treningov na umetnih stenah več kot obrestovali in lahko sledimo najboljšim reprezentancam, ki imajo v ekipi samo specialiste za balvane. Naslednje leto bo tako organizirano tudi evropsko prvenstvo v tej disciplini in verjetno kmalu tudi svetovno prvenstvo.«

Izjava zmagovalca Gregorja Vezonika, mladega plezalca s Koroške, ki je bil svoje prve zmage na takih tekmovanjih zares vesel:
»Zadovoljen sem s svojim nastopom, sprva sem upal na finalni nastop. Po kvalifikacijah sem začel po tiho upati na stopničke, nisem pa si predstavljal da lahko zmagam. Zelo sem bil vesel, ker sem v finalu res odplezal nad pričakovanji, saj sem uspel vse tri balvane preplezati v prvo, kar je bilo za zmago zelo pomembno.
Zmaga je bila tudi posledica dobri treningov v Fontu spomladi in treningov ki smo jih naredili na steni v Prestranku pred odhodom na tekmo.«


Izjava Anžeta Peharca, drugouvrščenega med starejšimi dečki:
»Bolderji so bili zanimivi, vzdušje tipično francosko, zadovoljen sem ker sem pokazal svoj maksimum, zato sem bil končnega drugega mesta vesel.«

OSTALI REZULTATI naših tekmovalcev, skupaj jih je nastopilo 10
(celotni rezultati na IFSC):

mladinke - Tina Šušteršič 7.
kadeti - Dominik Fon 10., Milan Preskar 24., Tim Unuk 30.
starejši dečki - Domen Kolenko 18.
starejše deklice - Julija Kruder 10.

Reprezentance skupno: Slovenija 2.

KSP_PZS_Argentiere_EYC2012_finale_foto_Borut_Kavzar15

Naslednja tekma za evropski mladinski pokal bo v Imstu konec naslednjega tedna (tekma v težavnosti). Nato mladince čakajo tritedenske priprave na svetovno prvenstvo v Singapurju. Glede na rezultate, ki jih mladi plezalci dosegajo, se bodo zagotovo borili tudi za najvišja mesta.
Svetovno mladinsko prvenstvo - Singapur, 29. 8.-1 .9. 2012.

Pripravila Zdenka Mihelič
Foto Borut Kavzar

Še več fotografij na Facebook strani Slovenia Junior Climbing Team
------------------------------

Preberite tudi:
- Argentière, balvani - mladi plezalci uspešni v kvalifikacijah (EYC)
- Jubilejna 10. zmaga Domna Škofica v evropskem mladinskem pokalu (EYC)

- Igre Alpe Jadran končane - kar 13 medalj za naše športne plezalce!
- MEP, Voiron: Mladinci s TRISOM MEDALJ
- Grindelwald: Domen Škofic z novo zmago na tekmi mladinskega EP
- Mladinci startali sezono EYS 2012 z 2 ZMAGAMA in SREBROM


 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7202 25. 1. 2022