PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 5. avgust 2012, ob 0. uri

MEP, Imst: nova zmaga Domna Škofica

Domen Škofic je na tekmi mladinskega evropskega pokala v težavnosti v Avstriji, v Imstu, znova dosegel ZMAGO in dokazal, da letos nima konkurence, njegovi uspehi pa ne naključje. Tekma v Imstu (4. in 5. avgust 2012) je bila zadnja tekma MEP (težavnost) pred mladinskim svetovnim prvenstvom v Singapurju. Prosto mesto za svetovno prvenstvo v Singapuru si je priboril Gregor Vezonik.
Na tekmi v Imstu, kjer je lansko leto potekalo svetovno prvenstvo in od koder so se naši reprezentanti vrnili s kar dvema zlatima medaljama - svetovna prvaka sta postala Domen Škofic med kadeti in Jure Raztresen med mladinci (drugič zapored), je tekmovalo 14 naših mladih reprezentantov v športnem plezanju. V Imstu pa zaradi vnetja ramenskega sklepa nista nastopili naši odlični športni plezali kadetinja Rebeka Kamin in mladinka Tina Šušteršič.

Po kvalifikacijah smo imeli sedem finalistov - najbolje sta nastopila Sergej Epih in Domen Škofic, ki si si delita tretje mesto, v kategoriji kadetov so se na zadnja tri mesta, ki še vodijo v finale uvrstili Milan Preskar, Gregor Vezonik in Martin Bergant, v kategoriji starejših dečkov pa si je finale s sedmim mestom priboril Anže Peharc. V kategorijah deklet se je s šestim mestom v finale uvrstila le Julija Kruder.

Prosto mesto za svetovno prvenstvo v Singapuru si je priboril Gregor Vezonik.

V finalu pa je ponovno blestel Domen Škofic, dobro sta odrezala tudi Anže Peharc (4.), Martin Bergant (5.). Kadet Gregor Vezonik 8., starejša deklica Julija Kruder je bila 9., mladinec Sergej Epih in kadet Milan Preskar 10.

Domen Škofic je dokazal svojo odlično formo in ponovno zmagal. Domen se bo udeležil tudi članske tekme v težavnosti naslednji konec tedna v Imstu.
Kako je ocenil tekmo:
»Konkurenca je bila na tekmi močna, saj so bili prisotni vsi najboljši. Sicer vročine ni bilo, kajti čez noč je padal dež - k sreči pa je med tekmo bilo suho. Današnja zmaga mi je dala še dodaten zagon in imam dober občutek tudi za svetovno prvenstvo.
Sama finalna smer je imela vmes roblemček, kjer bi skoraj padel, a sem se elegantno rešit. Kjer pa sem končal - pet gibov pod vrhovom - pa sem sicer želel nadaljevati, a ni šlo. Kvalifikacije niso bile težke, finalna smer pa je bila težja kot sicer.
Za pripravo na SP v Singapuru bom dal poudarek kvaliteti treningov in smeri, ne kvantiteti. Par treningov bomo naredili tudi v Mitterdorfu.«
Kaj pa počitnice, ki so v tem času za vso mladino?
»Počitnice so zame tekme - ker v njih uživam. Ko pa bodo počitnice zaključene, pa bo sledilo usklajevanje - šola - tekme.«

Za komentar tekme smo zaprosili tudi Boruta Kavzarja, selektorja slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju: »Vesel sem bil ponovnega Domnovega uspeha. Imeli pa smo tudi Anžeta Peharca tik pod zmagovalnim odrom, bil je 4. Zelo vesel pa sem bil finala starejše deklice Julije Kruder. Tako se je uresničila moja želja izpred Imsta - da bi imeli še kakšen ženski finale letos/poleg Rebeke Kamin. Julija je bila lani dvakrat finalistka v balvanih; a letos v balvanih ni priti v finale Juliji ni uspelo, zato smo bili res zelo veseli uspeha v težavnosti. Finale je Juliji pomenilo predvsem nabiranje izkušenj, dosegla je 9. mesta. Pri kadetih smo imeli kar tri finaliste - Gregorja Vezonika, Milana Preskarja in Martina Berganta. Pri kadetinjah smo imeli v igri Živo Lediner in Jero Lenardič.  Najboljše se je uvrstila Živa - 17., Tjaša 19., Jera 27. Pri Jeri se pozna, da ni imela letos zaradi težav konkretnega treninga, Živa je plezala dobro, a pozna se močna konkurenca.
V skupnem seštevku
narodov smo bili 5., pozna se odsotnost mladinke Tine Šušteršič, pri mladinskih sploh nismo imeli tekmovalke; in kadetinje Rebeke Kamin.
Generalno bi rekel, da smo bili redki, ki smo skoraj s celo ekipo tekmovali v balvanih (Argentière , zmaga Gregorja Vezonika pri kadetih) in sedaj v težavnosti v Imstu. Z razliko torej od drugih, ki so svoje moči hranili za Imst. Ekipi se že pozna, da smo dolgo na poti. Sedaj bo čas, da se tudi spočijejo. Nato nas čaka 6-8 napornih treningov, ki bodo dali piko na 'i' za Singapur. Trenirali bomo v smereh, kakršne predvidevamo, da bodo v Singapurju - ne daljše od 15 metrov.«


REZULTATI (Vir: IFSC)

Mladinci: Domen Škofic - 1., Sergej Epih - 10.
Mladinke: /
Kadeti: Martin Bergant - 5., Gregor Vezonik - 8., Milan Preskar - 10.,  Tim Unuk - 11.
Kadetinje: Živa Ledinek, Tjaša Kalan, Jera Lenardič
Starejši dečki: Anže Peharc - 4.,Domen Kolenko - 20.
Starejše deklice: Julija Kruder - 9., Urška Blejec - 16.,Larisa Fabjan - 19.,

SKUPNO: Slovenija 5. (za Avstrijo, Nemčijo, Francijo in Belgijo.

Svetovno prvenstvo v Singapurju bo potekalo od 29. 8. do 1. 9. 2012. Kot je dejal selektor Kavzar, bo sedaj vse podrejeno svetovnemu prvenstvu. »Pričakujemo vsaj eno medaljo, to lahko pričakujemo; če bo več, bomo zelo veseli. Kandidatov za medalje je kar nekaj - Domen je favorit, lahko pa preseneti še marsikdo,« ni skrival pričakovanj glede na dobro pripravo in seveda rezultate.

Zdenka Mihelič
--------------------------------------------
Preberite tudi:
- MEP, Imst: naši mladi plezalci visoko motivirani
Argentière, balvani - ZMAGA Gregorja Vezonika
Jubilejna 10. zmaga Domna Škofica v evropskem mladinskem pokalu (EYC)
Igre Alpe Jadran končane - kar 13 medalj za naše športne plezalce!
MEP, Voiron: Mladinci s TRISOM MEDALJ
Grindelwald: Domen Škofic z novo zmago na tekmi mladinskega EP
Mladinci startali sezono EYS 2012 z 2 ZMAGAMA in SREBROM
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7222 25. 1. 2022