PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 12. avgust 2012, ob 0. uri

SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!

Mina Markovič se je v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju znova veselila vrhunske uvrstitve. Na tekmi svetovnega pokala v Imstu na avstrijskem Tirolskem je osvojila drugo mesto. Boljša od Markovičeve je bila le Japonka Momoka Oda.
Markovičeva se je z najboljšima izidoma petkovih kvalifikacij in polfinala uvrstila v finale tretje tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. V nocojšnjem finalu je v finalno smer vstopila kot zadnja tekmovalka ter se nazadnje veselila drugega mesta. Kot edina tekmovalka je do vrha preplezala obe kvalifikacijski smeri kot tudi polfinalno smer. V finalu pa nobena od osmih finalistk ni preplezala zelo dolge smeri povsem do vrha. Japonska tekmovalka je pred Markovičevo padla tri oprimke pod vrhom, Markovičevi pa je zmanjkalo šest oprimkov. Brez osvojenega vrha so ostali tudi finalisti v moški konkurenci.

Branilka lanske skupne zmage Markovičeva je novo sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju odprla z zmago v Chamonixu, na naslednji tekmi v Brianconu je bila četrta, v Imstu, kjer je leta 2008 še na stari steni vpisala svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, pa je vpisala še eno vrhunsko uvrstitev.

"Finalna smer je bila kar težka in mislim, da sem v močni konkurenci v redu plezala ter se dobro borila. Na steni sem delala napake oziroma malce počasneje plezala, vseeno pa sem na koncu pritisnila, kolikor sem lahko, in to je bilo za danes in za to smer to. Stena v Imstu je specifična in drugačna od ostalih, tudi danes je bil sam finale konstanten in dolg. Mislim, da so pripravili zelo dobre smeri, ki so omogočile bolj pravično razporeditev, kar na prejšnji tekmi v Brianconu ni bilo možno. Sicer pa verjamem, da lahko še nekaj dodam na sami vzdržljivosti do svetovnega prvenstva in upam na najboljše," je po finalu dejala Markovičeva.

"Plezanje v finalu ni bilo povsem optimalno, ne glede na to, pa sem zadovoljen, kako se je borila in nadaljevala s plezanjem tudi po napaki v 'strehi' ter iztržila, kar se je dalo," je bil zadovoljen trener Markovičeve Škofjeločan Roman Krajnik.

Urban Primožič je v petkovem polfinalu tekmo končal na 18. mestu, Jure Raztresen je osvojil končno 21. mesto. Sergej Epih je tekmo končal v kvalifikacijah na 28. mestu, Tina Šušteršič pa je bila 31. Pri moških je zmagal Nizozemec Jorg Verhoeven, drugi je bil Avstrijec Jakob Schubert, tretje mesto pa je osvojil Japonec Sači Ama. V ženski konkurenci se je Odovi in Markovičevi na stopničkah pridružila še Johanna Ernst na tretjem mestu.

Pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Parizu, kjer se bodo športni plezalci od 12. do 16. septembra merili v težavnosti, balvanih in hitrosti, je na sporedu še sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih v Münchnu 25. in 26. avgusta, kjer bo Markovičeva branila lansko zmago. V začetku septembra pa Markovičevo pred odhodom v Pariz čaka še master tekmovanje v Arcu, kamor so vabljeni najboljši športni plezalci na svetu.
Vir: STA

REZULTATI (Vir: IFSC)
ženske:
1. Momoka Oda (JAP)
2. Mina Markovič (SLO)
3. Johanna Ernst (AVT)
...
31. Tina Šušteršič (Slo)

moški:
1. Jorg Verhoeven (NIZ)
2. Jakob Schubert (AVT)
3. Sachi Amma (JAP)
...
18. Urban Primožič (SLO)
21. Jure Raztresen (SLO)
28. Sergej Epih (SLO)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7246 19. 7. 2024