PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 16. avgust 2012, ob 0. uri

Pot Kokrsko sedlo - Kalški greben popravljena

Akcijo, ki je potekala 10. in 11. avgusta 2012, smo pričeli v petek, 10. avgusta, popoldan. Opremo in material smo s tovorno žičnico od PD Kamnik prepeljali na Kokrško sedlo. Člani akcije pa smo se peš odpravili na počitek v dom, saj smo v zelo zgodnjih jutranjih urah planirali premik na delovišče.
Udeleženci akcije:
Alojz Pirnat - vodja akcije, Zdravko Bodlaj - tehnični vodja akcije, Rajko Balantič, Boštjan Balantič, Andreja Oražem - PD Onger Trzin, Danilo Oražem - PD Onger Trzin.

Ker sta markacista pripravnika Andreja in Danilo Oražem istočasno splanirala še društveno akcijo na poteh okoli Kalškega grebena, sta dva od njih pomagala pri prenosu opreme in materiala. 10 ostalih članov PD Onger Trzin pa je požagalo rušje in markiralo zelo slabo označene dele poti. Pričeli smo na najbolj oddaljenem delu delovišča, ker je bilo popoldan napovedano slabo vreme. Posanirali smo staro varovanje, tako da smo obstoječo vrv vsatvili v nove kline, VK750, s katerimi smo zamenjali pokrivljene VK1250. Sneg in led sta s svojo silo izkoristila moment dolžine klinov, zato sem mnenja, da na greben sodijo sicer manj udobna nižja varovanja. Za varovanje smo na novo zavrtali nekaj novih in nekaj že obstoječih klinov, ki smo jim zaradi nižje trase celotnega varovanja zamenjali pozicije. Slika 1 (naslovna fotografija) prikazuje še del starega varovanja med sanacijo, slika 2 pa že dokončano varovanje in prehod enega od udeležencev.

KPP_PZS_Kalski_greben_na_akciji_foto_Alojz_Pirnat2am
Slika 2

Eno kratko varovanje je imelo izdrt končni klin, za katerega smo pripravili teren in ga na novo zavrtali ..., pri vseh varovanjih tudi v nadaljevanju je bilo potrebno zavrtati tudi napenjalni klin.

Naslednje varovanje je bilo zaradi podora v gornjem delu podrto, zaradi poškodbe jeklenice smo jo menjali na celotni trasi. Dodali smo par klinov, nepoškodovanim klinom pa samo v nekaj primerih samo zamenjali lokacije in nanovo zavrtali. Slika 3 prikazuje poškodbo na tem varovanju, slika 4 pa posanirano varovanje, žal brez gornjega dela odloma.

KPP_PZS_Kalski_greben_na_akciji_foto_Alojz_Pirnat3m
Slika 3
KPP_PZS_Kalski_greben_na_akciji_foto_Alojz_Pirnat4m
Slika 4

Pri naslednjem varovanju smo v zgornjem delu, na ca. 10 m odseku zamenjali traso poti. Zaradi podora je bilo na robu polno kamenja in smo pot umaknili v skalo; prehod opremili z dvema dvojnima stopnima klinoma in podaljšali jeklenico za ca. 4 m. Na tem varovanju smo v celoti zamenjali jeklenico, ker je bila na določenih delih poškodovana.

Od odcepa na Kalško goro proti Kokrskem sedlu smo posanirali en klin poškodovan od strele in ga zamenjali z novim. Ravno v času zaključka akcije popoldan pa je pričelo deževati, vendar smo vseeno varno z vso opremo in preostalim materialom prispeli v kočo. Opravili smo vsa zadana dela po ogledu

Besedilo in foto Alojz Pirnat
---------------------------------------
Povezana novica:
- Pozor! Obnova poti Kokrsko sedlo - Kalški greben JUTRI, 11. 8. 2012

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7258 22. 9. 2020