PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 23. avgust 2012, ob 0. uri

Hodim, torej sem! Po Slovenski planinski poti v 30 dneh

Sem Pia Peršič s Krškega in hodim po Slovenski planinski poti. Mi jo bo uspelo prehoditi v 30 dneh kot sem si zastavila, mi jo bo sploh? Kot oblikovalka novih vsebin turistične ponudbe v slovenskem prostoru skušam v praksi povezovati turizem s športnimi aktivnostmi.
Promocija aktivnega preživljanja prostega časa s sloganom HODIM, TOREJ SEM!

Svoja raziskovanja sem v letu dni zaznamovala s kolesarjenjem na romarski poti Camino de Santiago (Španija), po Parenzani (Istra) in 3. avgusta zaključila kolesarsko potovanje po Združenem kraljestvu (Anglija in Škotska). V juniju sem opravila izpit za turnokolesarskega vodnika pri Planinski zvezi Slovenije. Izkušnje svojih potovanj delim na potopisnih predavanjih in objavljam članke v medijih. Trende kulturnega in športnega turizma želim približati tako na zasebnem kot tudi v strokovnem udejstvovanju.

HODIM, TOREJ SEM.
7. avgusta sem se podala torej po slovenski planinski transverzali, po prvi vezni poti v Sloveniji in v Evropi. Pot čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Julijske Alpe, Škofjeloško hribovje, Trnovsko planoto, preko Črnega kala, do Ankarana bom skušala prehoditi predvidoma v enem mesecu. Upam, da mi bo dano vreme, da bom osvojila vseh 75 kontrolnih točk. S prirejenim Descartejevim rekom Hodim, torej sem skušam popularizirati aktivno preživljanje Pia in 16. dan - na Kredariciprostega časa in slogan STO Zelena aktivna zdrava. Poti sem se lotila sama, v posameznih etapah pa se mi pridružujejo prijatelji in »znanci« preko FB. Pot je primerna za različne segmente ljudi, zato vabim tudi ostale, da se mi lahko pridružijo na posameznih mestih. V ta namen sem ustanovila Facebook stran z naslovom Hodim torej sem. Prek FB strani lahko spremljate smer mojega gibanja in kontakt. Na FB strani preko telefona faktografsko delim svoja doživetja in potek poti outdoor zasvojencem in tistim, ki so pozabili na to, primarno in enostavno obliko preživljanja prostega časa.

VABLJENI, DA SE JI PRIDRUŽITE NA SLOVENSKI PLANINSKI POTI!
Pia uporablja na svoji poti novi vodnik Planinske založbe PZS Vodnik Slovenska planinska pot.

SPP_Pia_Persic_avgust2012_3m

TURIZEM KOT NAJVEČJA GOSPODARSKA PANOGA
Strategija razvoja slovenskega turizma 2012-2016 načrtuje, da bo turizem v Sloveniji temeljil na trajnostnem razvoju. Kot uspešen segment narodnega gospodarstva bo ključno prispeval k družbeni blaginji in ugledu naše države v svetu.
Pohodništvo in kolesarjenje sodita med najpomembnejše trajnostne proizvode aktivnih počitnic v Sloveniji, kjer je označenih več kot 10.000 km pohodniških in več kot 8.000 km kolesarskih poti. Planinska zveza oz. planinska društva imajo kar 175 planinskih koč; za pohodnike in kolesarje pa je specializiranih že 72 hotelskih in apartmajskih nastanitev.

DO(PUST)
V času obilne ponudbe atraktivnih destinacij človek pozablja domači meni. Daljni kraji so povezani z velikimi stroški, logistiko in bedo turističnega hlapčevanja. Je vse to sploh še dopust?
Moje navdušenje nad Slovenijo pozna več anekdot. In naj povem eno izmed njih. Prejšnje leto sta kolesarja s Francije v mojem kraju (Krško) iskala pot za Zagreb in naprej za Sarajevo (pripeljala sta se z Madžarske). Postala sta moja gosta doma in seveda sem jima pripravila najboljšo traso do Bosne. Krško - Ljubljana - Vršič - po Jadranski magistrali in že sta bila v Bosni. Seveda sta bila navdušena!
Izkušnje s potovanj in pohodništva mi odpirajo oči gostinskih ponudb, gostoljubja in ostalih akcentov pomembnih za pohodnika, turista. Na poti sem tako rekoč zeleni policaj. Beležim in dajem zelene in modre pike. Seveda je modra tista, ki si je nosilci posla v turizmu pač ne bi smeli privoščiti.

Pohodništvo je torej najstarejša oblika rekreacije in ponuja spoznavanje kulturnih in naravnih vrednot, krepi socialne vezi, nudi estetska doživetja krajine in nas srečuje s pristno arhitekturo. Vrača nas h koreninam.
Želim, da bi projekt Hodim, torej sem postal tradicionalen na različnih poteh po Sloveniji. Verjamem, da bi lahko »izmeril« korak mnogim posameznikom in družinam. »Hodim« torej po ledini. Projekt Hodim, torej sem nameravam v prihodnosti razviti s pomočjo evropskih sredstev, ponuditi povezovanje ter zagotoviti strokoven kader spremljevalcev.

En velik zeleni pozdrav z moje in Tvoje Slovenije,

Pia
(foto arhiv P. Peršič)

Kontakt: popotnica.pia@gmail.com in tel. 041 724 747 ali FB stran

-----------------------------------------------
Preberite tudi:
- Klemen Triler z novim rekordom Slovenske planinske poti

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7281 13. 6. 2024