PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 25. avgust 2012, ob 0. uri

SP V balvanih, München - Kruder vodi po kvalifikacijah!

Danes in jutri, 25. in 26. avgusta 2012, v Münchnu poteka zadnja tekma svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Naši športni plezalec Jernej Kruder se je odlično odrezal v današnjih kvalifikacijah, saj je zasedel prvo mesto ter se s prepričljivim nastopom uvrstil v jutrišnji polfinale. Dobro izhodišče ima tudi Mina Markovič, ki si po kvalifikacijah deli 5. mesto.
Slovenske barve so v bavarski prestolnici zastopali:
Mina Markovič in Mateja Hohkraut ter
Jure Bečan, Klemen Bečan in Jernej Kruder.

Enaindvajsetletni Jernej, doma iz Celja, je kot edini tekmovalec v kvalifikacijah med 66 tekmovalci preplezal vseh pet balvanskih smeri v petih poskusih, kar pomeni, da je za vsako smer potreboval le en poskus, ter se prepričljivo zavihtel na vrh. Prvo mesto si deli z Britancem Stewartom Watsonom, ki je bil v svoji kvalifikacijski skupini (bili sta dve) najboljši, kljub temu da ni uspel preplezati vseh pet balvanskih problemov.

STA: Kruder lanske tekme v Münchnu ni ohranil v najlepšem spominu, saj je izpadel že v kvalifikacijah na 43. mestu. Želi si, da bi ponovil lansko plezanje z Dunaja, ko je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu, s čimer je ponovil svoj najboljši dosežek iz leta 2010 v Vailu. Četrti je bil v balvanih tudi pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Innsbrucku. Letos je bil najboljši 12. na tekmah balvanskega svetovnega pokala na Logu pri Brezovici in na Dunaju.

"Danes se mi je kar vse malo 'poklopilo', česar sem zelo vesel. Zmotiviral sem se že pred dvema tednoma na promocijski tekmi Adidas Rockstars v Stuttgartu, s katere sem prinesel nekaj motivacije tudi v današnje kvalifikacije in upam, da bo ta motivacija držala še do jutri. Iz Münchna še nimam lepega rezultata. Letos sem se odločil, da to malo popravim. Jutri je čisto nova tekma, motivacija je, zdaj samo še, da zdržim z glavo, moči je dosti in mislim, da se da še marsikaj narediti v polfinalu," je po kvalifikacijah misli za STA strnil Kruder. "Tukaj se je ohladilo, začelo je deževati, tako da je tudi vreme na moji strani," je še dodal. Tekma sicer sodi v sklop praznovanja 40. obletnice poletnih olimpijskih iger v Münchnu, tako da si je kvalifikacije ogledalo presenetljivo veliko ljudi, jutri pa pričakujejo še množičnejši obisk. Tekma pa poteka na steni na olimpijskem stadionu.

Preostalima dvema slovenskima tekmovalcema bratoma Klemenu in Juretu Bečana se nastop ni posrečil in sta ostala v kvalifikacijah brez polfinala na 31. in 41. mestu.

Na prizorišču na olimpijskem stadionu je s kvalifikacijskim nastopom opravil tudi ženski del reprezentance. Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič je med 51 tekmovalkami zasedla peto mesto, deli si ga z Britanko Mino Leslie-Wujastyk, in si z odličnim izhodiščem veseli jutrišnjega polfinala. "Zaenkrat kaže zelo v redu. Jutri bom zanesljivo še plezala in ne le to. Tudi balvani so mi bili zelo zanimivi, v zadnjem mi je mogoče malce popustila koncentracija in je zaradi tega bil kakšen poskus več, ampak sem tudi vedela, da sem prejšnje zelo dobro odplezala. Po dolgem času se je bilo 'fajn' igrati na krajših balvanih," je bila z nastopom zadovoljna Markovičeva, ki je trenutno vodilna v svetovnem pokalu v težavnosti.

Po petih (od skupno šestih) tekmah svetovnega pokala v balvanih je Markovičeva na skupno četrtem mestu ter ima ob idealnem razpletu tekme možnosti za vsaj bronasto kolajno v skupnem seštevku. Markovičeva je lani prav v Münchnu osvojila prvo zmago v tej zvrsti športnega plezanja. "Na to tekmo ne gledam, kot da bi branila naslov, z uvrstitvami se skušam čim manj obremenjevati, tudi drugače sem bolj usmerjena v težavnost, kar sicer ne pomeni, da te tekme ne jemljem resno. Je dobrodošla sprememba v pripravah za težavnost. Vem, da sem tudi balvane sposobna dobro odplezati, kar sem danes dokazala, jutri pa bom skušala temu še kaj dodati," je še povedala Markovičeva, ki je tri balvane preplezala v prvem poskusu, pri drugem je potrebovala dva poskusa, pri petem pa štiri. Mateja Hohkraut je dosegla 34. mesto.

München v živo in na spletu
V bavarski prestolnici je tudi tokrat odlično vzdušje, letos tekmo mesto gosti že tretjič zapored. Vabljeni, da si jo ogledate na velikem olimpijskem stadionu, kjer so leta 1972 potekale olimpijske igre.

Ogled tekme je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi prek spletne IFSC TV.

PROGRAM tekmovanja, nedelja, 26. avgust 2012
11.30-14.00 polfinale moški in ženske
18.30           finale moški in ženske
21.00           slavnostni zaključek tekme in svetovnega pokala v balvanih 2012 

REZULTATI kvalifikacij (vir: IFSC)
ženske
1. Jain KIM (KOR)
2. Anna GALLYAMOVA (RUS)
3. Momoka ODA (JAP)
4. Melissa LE NEVE (FRA)
5. Mina LESLIE- WUJASTYK (VB)
5. Mina MARKOVIC (SLO)
...
34. Mateja HOHKRAUT
Skupaj nastopilo: 51 tekmovalk.

moški
1. Jernej KRUDER (SLO)
1. Stewart WATSON (VB)
3. Lukas ENNEMOSER (AVT)
3. Sean MCCOLL (KAN)
5. Rustam GELMANOV (RUS)
5.Jakob SCHUBERT (AVT)
...
31. Klemen BEČAN (SLO)
41. Jure BEČAN (SLO

Skupaj nastopilo: 66 tekmovalcev.
-----------------------------------------

RAZVRSTITEV najboljših 10 pred zadnjo tekmo SP (balvani):

moški - top 10 (Vir: IFSC): 
1. Kilian Fischhuber, AVT, 345.00 točk
    Rustam Gelmanov, RUS, 345.00
3. Jakob Schubert, AVT, 260.00
4. Guillaume Glairon Mondet, FRA, 245.00
5. Dmitrii Sharafutdinov, RUS, 204.00
6. Sean McColl, CAN, 201.00
7. Rei SUGIMOTO, JAP, 171.00
8. Thomas Caleyron, FRA, 134.00
9. Tsukuru Hori, JAP, 109.00
    Jorg Verhoeven, NIZ, 109.00

ženske - top 10 (Vir: IFSC):
1. Anna Stöhr AVT, 396.00 točk
2. Shauna Coxsey, VB, 350.00
3. Akiyo Noguchi, JAP, 325.00
4. Mina Markovič, SLO, 292.00
5. Alex Puccio, ZDA. 231.00
6. MelissaLe Neve, FRA, 207.00
7. JulianeWurm, NEM 193.00
8. MélanieSandoz, FRA, 161.00
9. Momoka Oda, JAP, 146.00
10. Jain Kim, KOR, 140.00

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Preberite tudi
- Ta vikend zadnja tekma svetovnega pokala v balvanih 2012

SP v balvanih, Vail 2012 - Klemen in Mina med deseterico najboljših
SP v balvanih, Innsbruck 2012 - zmagi ostali doma/ v Avstriji
SP v balvanih, Dunaj 2012 - Mina SREBRNA
SP v balvanih, Log 2012 - ZMAGALA MINA MARKOVIČ
Kitajska: tekma SP v balvanih 2012 - Mina ŠESTA
 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7286 4. 12. 2021