PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 28. avgust 2012, ob 0. uri

Odprava BMU, Mt. Kazbek, 17.-24. 8. 2012

V organizaciji Balkan Mountaineering Union je od 17. do 24. avgusta 2012 potekala mednarodna odprava na Mount Kazbek v Gruziji. Iz Slovenije sta se odprave udeležila predsednik PZS Bojan Rotovnik in Branko Ivanek.
Člani odprave:
Turčija:
Ersan Başar - organizator in vodja odprave
Caner Alpay
Cem Kıyak
Müslüm Öndeş
Mehmet Yağcı

Makedonija:

Živko Temelkoski
Maja Boskoska
Jonče Ilievski

Črna gora:
Edita Files-Bradarić
Ružica Stanković

Srbija:
Slobodan Lalić
Lazar Popara

Slovenija:
Bojan Rotovnik
Branko Ivanek

Cilj odprave:

Stratovulkan Mt. Kazbek (5.033 m) je eden izmed najvišjih ter najlepših vrhov Kavkaza in leži v vzhodnem delu osrednjega Kavkaza. Kazbek je znan tudi pod gruzijskim imenom »Mkinvartsveri« (»gora ledenikov«), saj ima kar devet ledenikov. Vrh tehnično ni zahteven, vendar je vzpon na Kazbek resna gorska tura, ki terja zelo dobro fizično kondicijo in izkušnje v hoji po ledeniku.

Potek odprave (velja za slovenska udeleženca):

17. 8. Brnik - Istanbul - Trabzon
bmu_logo-01_webPolet z letalom Turkish Airlines do Istanbula in po krajšem postanku nadaljevanje leta do Trabzona ob Črnem morju. Nastanitev v hotelu študentskega kampusa »Karadeniz Teknik Universitesi«, kjer je bilo tudi uvodno srečanje članov odprave. Odprava je potekala pod okriljem BMU (Balkan Mountaineering Union).

18. 8. Ogled samostana Sümela, odhod iz Trabzona
Prevoz s kombijem do 50 km oddaljenega samostana v nacionalnem parku Altındere. Ogled samostana, ustanovljenega leta 386. Samostan, vklesan v golo skalo, je bil večkrat prenovljen in razširjen, končno obliko pa je dobil v 18. stoletju. Je ena glavnih atrakcij v okolici.
Po ogledu je sledilo »tradicionalno kosilo« s postrvmi, ki jih gojijo v celotni dolini Altindere. Povratek v Trabzon in prosto popoldne za zadnje nakupe potrebščin za odpravo.
Ob 20. uri se vkrcamo na redni avtobus za Tbilisi.

Kazbek_BMU_Georgia2012_015 Kazbek_BMU_Georgia2012_037_Kazbek_ovit_v_oblake_m

19. 8. Trabzon - Tbilisi - Kazbegi
Nočni avtobusni prevoz iz Trabzona (Turčija) do Tbilisija (Gruzija). Na meji brez posebnosti, razen tega, da Makedonci rabijo vizo (26 EUR) za vstop v Gruzijo. Vožnja do Tbilisija je trajala 11 ur. Presedemo v kombi in preko prelaza Gudauri (2.250 m) po treh urah vožnje prispemo v vas Kazbegi (1.700 m). Namestimo se v zelo preprostem hostlu v vasi. Vas je znana tudi pod imenom Stepantsminda.

20. 8. Kazbegi - koča Bethlemi
Po izredno močnih nočnih nevihtah se ob šesti uri odpeljemo do cerkve svete Trojice oz. Gergeti Trinity Church (2.170 m). V meglenem vremenu rabimo za vzpon do koče Bethlemi (3.653 m) pet in pol ur. Pri prečkanju ledeniškega potoka se Maja iz Makedonije temeljito okopa v njem. Pod kočo prečkamo položni ledenik Gergeti. Namestimo se na tleh v preprostih sobah koče. Ponoči izredno močan veter, zapade tudi 2 cm novega snega.

Kazbek_BMU_Georgia2012_073_Kazbek
Kazbek
Kazbek_BMU_Georgia2012_063_sonce_izza_Kavkaza
Izza Kavkaza ..., foto obeh Branko Ivanek

21. 8. Aklimatizacija
V dokaj umirjenem ozračju se povzpnemo do kapelice nad kočo na nadmorski višini 3.890 m in nato še dobrih 150 višinskih višje po vzhodnem pobočju Kazbeka.
Popoldan počitek in priprava na vzpon.

22. 8. Vzpon na Mt. Kazbek, 5.033 m
Dan se prične ob drugi uri zjutraj, na pot se odpravimo točno ob treh. Vzpona se ne udeleži Ružica iz Črne gore zaradi bolečin v hrbtu ter Lazar iz Srbije, ki je ostal že v dolini.
Po treh urah hoje po kopnem ob prvem svitu stopimo na položni ledenik. Na zahodni strani gore se čez ledenik, ki leži docela v Rusiji v lepem in mirnem vremenu povzpnemo do platoja pod vršno piramido. Zadnjih 160 m je nekoliko strmejših (35°do 40°) in po 9 urah dosežemo 5.033 m visok vrh.
Sestop v megli opravimo v 4 urah in po trinajstih urah spet dosežemo kočo Bethlemi.

Kazbek_BMU_Georgia2012_066_celotna_ekipa_BMU_pred_koco
Udeleženci odprave na Kazbek, foto Branko Ivanek

23. 8. Sestop v Kazbegi - Tbilisi
V zelo lepem in toplem vremenu ob pol deseti uri pričnemo s sestopom v dolino. Na poti si še ogledamo cerkev svete Trojice nad vasjo. Ob treh popoldan prvi prispemo v vas.
Sledi priprava za odhod v Tbilisi in pakiranje opreme. Ob 23. uri prispemo po nekaj iskanja do hostla v središču Tbilisija. V bližini nam uspe najti še nekaj za pod zob v eni izmed restavracij z gruzijsko hrano. Ob enih zjutraj se Bojan in Branko posloviva od ekipe ter se s taksijem odpraviva na letališče.

24. 8. Tbilisi - Istanbul - Brnik

Ob 4.15 poletiva iz Tbilisija do Istanbula, kjer izkoristiva nekaj ur postanka za kratek obisk Istanbula. S podzemno železnico (1 EUR v eno smer) se odpeljeva do Aksaraya, popijeva turško kavico, opraviva nekaj nakupov v znamenitem Grand Bazarju ter se vrneva na letališče. Ob 13.40 prispeva z vso prtljago na Brnik.

Fotografije: http://photos.ivanek.net/georgia201, foto Branko Ivanek

Branko Ivanek

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7296 19. 7. 2024