PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 15. september 2012, ob 0. uri

Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev)

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Pariz 2012, ki poteka od 12. do 16. septembra 2012, je za slovenske reprezentante in reprezentantki že zaključeno. V današnjem polfinalu v težavnosti so nastopili še zadnji trije polfinalisti, Urban Primožič in Domen Škofic sta s 16. mestom izboljšala moško uvrstitev na svetovnih prvenstvih v težavnosti, a za finale je bilo premalo. Klemen Bečan je osvojil 23. mesto. Odsotnost Mine Markovič, naše najboljše športne plezalke se je poznala.
IFSC_logo_150px_whiteSTA, Aleksander Mladenovič: Čeprav je slovenska ekipa v dvorani Bercy ostala brez finala, kar se je na svetovnem prvenstvu zgodilo prvič po letu 2003, sta navdušila zlasti predstavnika mlajše generacije slovenskih športnih plezalcev. Primožič in Škofic, padla sta na istem gibu, sta izboljšala dosedanjo rekordno uvrstitev moške vrste v težavnostnem plezanju na svetovnih članskih prvenstvih, ki jo je s 17. mestom na SP leta 2009 v kitajskem Qinghaiu postavil Bečan.

Zahtevno polfinalno smer je edini povsem do vrha preplezal Španec Ramon Julian Puigblanque, ki bo tako v nedeljskem finalu skušal ubraniti naslov svetovnega prvaka. Finale pa so si priborili še nekateri lanski finalisti iz Arca. Podprvak Avstrijec Jakob Schubert je bil v današnjem polfinalu drugi, Čeh Adam Ondra, bronasti iz Arca, je zasedel četrto mesto, tretje mesto polfinala si je priplezal Kanadčan Sean McColl. Preostale štiri finalne vstopnice pa so si zagotovili Japonec Sachi Ama, Francoz Romain Desgranges, Južnokorejec Hyunbin Min in Nizozemec Jorg Verhoeven, ki so si razdelili peto mesto polfinala.

Vsi REZULTATI na IFSC.

»Lani sem imel nesrečo v polfinalu, ko sem do polfinala dobro plezal, potem pa sem se narobe odločil in šel na napačen grif in je bilo to, to. Letos pa se mi zdi, da sem kar v redu odplezal. V smeri sem naredil minimalne napake, ki so me stale uvrstitve med deseterico ali finala,« je bil zadovoljen 18-letni Radovljičan Škofic, dijak četrtega letnika jeseniške gimnazije. V Pariz se je odpravil z dobrimi vtisi z mladinskega prvenstva v Singapurju, kjer je osvojil drugo mesto. Štipendist Olimpijskega komiteja Slovenije je lanski debi na članskih svetovnih prvenstvih v Arcu končal na repu polfinala na 26. mestu. »V Parizu sem bil med mladinci, ki smo nastopili v Singapurju, med najboljšimi. Drugače pa je na članskem prvenstvu veliko močnejša konkurenca in so zahtevnejše smeri ter sem zelo vesel, da lahko tekmujem z najboljšimi, najboljši občutek pa je, da nato na koncu premagam še katerega od finalistov tekem svetovnega pokala,« je še dejal Škofic, ki ga je za plezanje kot precej živahnega mulca navdušil prijatelj iz vrtca. »Na začetku je bilo plezanje le sredstvo za kurjenje odvečne energije, nato pa je preraslo v nekaj več,« še dodaja.

Škofic si je 16. mesto delil z reprezentančnim kolegom 20-letnim Škofjeločanom Primožičem, ki je v Parizu doživel svoj krst na članskih prvenstvih. Študent ljubljanske strojne fakultete je bil zadovoljen: »Danes je bil en dober dan, kar se tiče plezanja. Sem se počutil zelo v redu že samo zaradi tega, ker sem prišel v polfinale. Smer je že na ogledu izgledala tekoča, plezal sem bolj ko ne brez napak in pokazal v redu plezanje, tudi rezultat je bil zame zelo dober. Takšni so bili tudi moji cilji. Navzven je kazalo kot da bi se pred tekmo zmenila in padla na istem gibu, kot kaže se drživa kot rit in srajca skupaj, ampak upam, da bo kdaj tudi kaj razlike in bom Domna kdaj tudi premagal.«

Slovenska ekipa se bo v ponedeljek iz Pariza vrnila v domovinos petimi polfinalnimi uvrstitvami.
Bečan je v polfinalu v balvanskem plezanju zasedel končno 13. mesto, kar je tudi najboljša slovenska posamična uvrstitev na tokratnem SP, v težavnosti pa 26. mesto,
Urban Primožič in Domen Škofic sta bila 16. v težavnosti,
Maja Vidmar je prvenstvo v polfinalu težavnosti sklenila na 17. mestu.
Trije slovenski predstavniki pa so prvenstvo končali že v kvalifikacijah.
Tina Šušteršič je v težavnosti zasedla končno 29. mesto,
Jernej Kruder je bil 31. v balvanih,
Jure Raztresen pa je 31. mesto zasedel v težavnosti.

Bečan je nastopal tudi v kombinaciji. V hitrosti je v kvalifikacijah zasedel končno 48. mesto. Njegova kombinacijska uvrstitev bo znana ob koncu prvenstva.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v italijanskem Arcu je Mina Markovič kot edina slovenska finalistka v finalu težavnosti v ženski konkurenci osvojila šesto mesto in skupno bronasto kolajno v kombinaciji. Markovičeva je letošnje svetovno prvenstvo odpovedala zaradi poškodbe desnega palca na roki. Najboljša slovenska športna plezalka dobro okreva in bo po napovedih iz slovenskega tabora že pripravljena za nastop na naslednji tekmi svetovnega pokala v težavnosti v belgijskem Puursu konec prihodnjega tedna. Markovičeva je vodilna tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

 »Slovenski nastopi so že končani. Žal smo tokrat ostali brez finala. Pri fantih lahko rečemo, da smo videli nekaj zelo dobrih nastopov. Izboljšali smo najboljšo slovensko uvrstitev pri moških v težavnosti na svetovnih prvenstvih. S tem moramo biti zadovoljni. Predvsem Urban Primožič in Domen Škofic res kažeta visoko raven in sta vsekakor sposobna še veliko več tudi na naslednjih tekmah svetovnega pokala. Pričakujem, da bosta tekmovala na vseh tekmah do konca sezone v težavnosti. Priložnosti za dokazovanje bo še veliko. Lahko bi rekel, da sem nezadovoljen le z Majo Vidmar. Tudi sama ne more biti zadovoljna s tem, kar je pokazala tokrat v Parizu. Ni odplezala po svojih načrtih, njen rezultat ni dejanski pokazatelj trenutnega stanja. Prav tako tudi zanjo velja, da je šele dobro začela sezono. Praktično šele slab mesec trenira po poškodbi. Pred njo je še cela sezona in verjamem, da jo bomo tudi letos videli na vrhu,« je po zadnjih slovenskih nastopih na prvenstvu ocenil selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon, ki skupaj s trenerjem Romanom Krajnikom bdi nad razvojem slovenskega športnega plezanja.

Rezultatsko se je zelo poznala odsotnost Markovičeve, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Arcu osvojila bronasto kolajno v kombinaciji in šesto mesto v težavnosti, trenutno pa je vodilna tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. »Odsotnost Mine smo poskusili pri ostalih članih ekipe čim bolj ublažiti, tako da mislim, da zaradi tega nihče ni čutil večjega pritiska. Verjamem da bi bilo, če bi bila Mina tudi z nami v Parizu, lažje predvsem za Majo. Vedno, ko sta v katerem krogu tekmovanja dva tekmovalca iz iste države, je to takoj precej, precej lažje. Trenerji na ogled smeri ne smemo, tako da si morajo plezalci sami zamisliti potek plezanja. Vsekakor nima smisla govoriti, kaj bi bilo, če bi bilo. Če bi bila Mina tukaj, verjamem, da bi krojila rezultate pri vrhu, in glede na to, da zelo hitro okreva, kot sama pravi se na vsakem naslednjem treningu že bolje počuti, verjamem, da bo krojila rezultate že konec prihodnjega tedna na tekmi svetovnega pokala v Puursu,« je še dejal Margon.
  KSP_PZS_Svetovno_prvenst_PAriz2012_header_m

PROGRAM SVETOVNEGA PRVENSTVA PARIZ 2012

Nedelja, 16. september (brez slovenskih nastopov)
13.00-14.30 Finale ŽENSKE BALVANI
15.00-15.15 Podelitev medalj
15.45-16.45 Finale MOŠKI TEŽAVNOST
16.45-17.30 Finale MOŠKI HITROST
17.30-17.50 Podelitev medalj
17.50-18.05 Zaključna slovesnost

Ogled svetovnega prvenstva je v času tekmovanja možen V ŽIVO tudi prek spletne IFSC TV.

Vzporedno s svetovnim prvenstvom poteka - drugič zapored - tudi svetovno prvenstvo v para-športnem plezanju.

Pripravila Zdenka Mihelič 
--------------------------------------------
Povezane novice:
- Svetovno prvenstvo Pariz 2012: še trije polfinalisti danes v boj
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: Bečan 13. v balvanih, Vidmarjeva 17. v težavnosti

Svetovno prvenstvo Pariz 2012: imamo še tri polfinaliste (težavnost)
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: Vidmarjeva (težavnost) in Bečan (balvani) v polfinalih 
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: Bečan uspešno v polfinale balvanov
Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Pariz 2012 brez slovenske adutinje 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7358 6. 12. 2021