PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 20. september 2012, ob 0. uri

Alpinistična odprava Janak 2012 DANES odšla na pot

Danes, 20. septembra, je z Brnika v Himalajo odletela alpinistična odprava Janak 2012, katere vodja je Miha Habjan (Akademski alpinistični odsek). Člani odprave so še letošnja prejemnika zlatega cepina Luka Stražar in Nejc Marčič, nominiranec za letošnji zlati cepin Igor Kremser, ter Matevž Jerman.
Na pot so jih pospremili prijatelji, alpinisti, med njimi tudi Andrej Štremfelj in načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva PZS Tone Škarja.

Odprava, ki jo je financirala Planinska zveza Slovenije, se vrne na ljubljansko letališče 11. novembra 2012 dopoldne (ob 11.20).

Člani odprave:
- Vodja: Miha Habjan, Akademski alpinistični odsek
- Luka Stražar, Akademski alpinistični odsek
- Nejc Marčič, AO PD Radovljica
- Igor Kremser, Akademski alpinistični odsek
- Matevž Jerman, AO PD Ljubljana-Matica

Dosedanje izkušnje članov, največji uspehi.
Vsi člani imamo izkušnje in uspehe iz Himalaje (prvenstvene smeri, vodenje odprav, nominacija za Zlati cepin 2012 (Kremser) in nagrada Zlati cepin 2012 (Marčič, Stražar)) ter številne preplezane smeri v domačih in ostalih Alpah, poleti in pozimi.

Kateri so glavni cilji odprave?
Nova smer v zahodni steni, nova smer v južni steni s prvim pristopom na vzhodni vrh Janaka. Vse v alpskem slogu.

Kakšno je to področje, kamor se odpravljate - opis, višine itd.
V dolinah severno od Lhonaka (tu bo naš bazni tabor (4600 m)) je mnogo pet- in šesttisočakov, ki so primerni za aklimatizacijo in plezanje v alpskem slogu. Janak je v neposredni bližini edini sedemtisočak. Področje je res odmaknjeno, dokaj slabo raziskano in obiskano ter kot tako ponuja pravo himalajsko avanturo. Že samo dostop do baznega tabora traja s Katmanduja vsaj 10 dni (z letalom, avtobus in peš).

Potek odprave, ki jo je financirala Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani, kjer boste lahko prebrali sporočila z odprave.

Fantje, srečno!

Pripravila Zdenka Mihelič

----------------------------------
Povezana novica:
- Alpinistična odprava Janak 2012 v četrtek na pot

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7377 23. 3. 2023