PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 9. oktober 2012, ob 0. uri

Zaključek tečaja za varuhe gorske narave 2012

V nedeljo, 23. septembra 2012, je v koči na planini Razor potekal zaključek tečaja in podelitev diplom novim VARUHOM GORSKE NARAVE, tokrat že deseti generaciji. Program je namenjen pridobitvi strokovne usposobljenosti s področja varovanja gorske narave za ljudi, ki znotraj planinskih društev spremljajo in usmerjajo različne dejavnosti v skladu z načeli varovanja gorske narave.
Usposabljanje organizira Komisija za varstvo gorske narave PZS. Vodja letošnjega tečaja je bila Marjeta Keršič Svetel, ki se je obiska koče na planini Razor še posebej razveselila. Nanjo jo vežejo lepi spomini. Del teh je obudila in podelila ob prijetnem pogovoru in družbi vseh povabljenih in tečajnikov.

Zaključek se je pričel na planini Podkuk, kamor so udeleženci pripotovali iz različnih krajev Slovenije. Za nekatere je bil to prvi obisk tolminskih gora. Po poti proti planini Razor je tečajnike vodil Gorazd Kutin, nadzornik Triglavskega narodnega parka, delujoč na tem območju. Opisal je svoje delo in poudaril pomen sodelovanja ljudi, zaposlenih znotraj parka z ljudmi, ki v parku živijo. Opisal je zgodovino tukajšnjih planin in razvoj sirarstva ter eko kmetijstva na tolminskem.

V koči je tečajnike, njihove mentorje in predavatelje toplo pozdravilo osebje koče. Po kratkem počitku je s svojim predavanjem o arheološki dediščini v tolminskih gorah navdušil Janez Bizjak, načelnik Komisije za varstvo gorske narave PZS. Svoje dolgoletne izkušnje in znanje s tega področja je strnil v prijetno in zanimivo predavanje, ki je pustilo pečat in povzročilo razmišljanja o dogodkih v preteklosti v vsakem od slušateljev.

Zagotovo so vsi novi varuhi gorke narave z veseljem pričakovali podelitev diplom in značk. Diplome jim je podelila vodja programa ter se jim zahvalila za sodelovanje, ideje in znanje, ki so ga pokazali med potekom tečaja. Zaželela jim je uspešno delo v planinski dejavnosti in njeni organizaciji.

V zadnjem delu zaključka tečaja sta jamarja iz Jamarske sekcije PD Tolmin predstavila raziskovanja podzemnih jam. Poudarila sta pomen varovanja in ohranjanja podzemlja, njegove biotske raznovrstnosti, endemitov in predstavila bogato zgodovino jamarstva na tolminskem. Vsi slušatelji so jim za njihove velike dosežke, predvsem v letošnjem letu povezan sistem jam Migovec in Vrtnarija (ki je s to povezavo postal najdaljši jamski sistem v Sloveniji) čestitali. Poleg povezave jamskega sistema je veliko zanimanje slušateljev pritegnila tudi jama Mala Boka. Večina izmed njih pozna mogočni slap, malokdo pa ve, da se v razpoki, malo severneje od slapu, skriva podzemna dvorana in nadaljevanje jame v kaninsko podzemlje.

Zaključek tečaja je potekal tako, kot se za to priložnost spodobi. Osebje koče se je izkazalo z dobrim kosilom, posladkalo udeležence z Razorskimi štrulji in veliko torto, okrašeno z gorskim cvetjem. Novi varuhi gorske narave so se razšli nasmejani, polni vtisov in idej o svojem novem poslanstvu.

Želimo jim veliko uspešnega dela. Zagotovo ga bodo ob tako množičnem obisku gora, kot ga beležimo v zadnjem desetletju, imeli veliko.

Tina Medved, PD Tolmin

----------------------------------
Povezana novica:
- 10. usposabljanje za varuhe gorske narave

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7429 24. 2. 2024