PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 13. oktober 2012, ob 0. uri

SP težavnost, Xining – Mina Markovič SREBRNA

Šesta letošnja tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki je potekala v kitajskem Xiningu, je bila za Slovenijo po dvojnih stopničkah Mine Markovič z 2. in Maje Vidmar s 3. mestom v Atlanti (ZDA) znova ZELO USPEŠNA. Mina Markovič je dosegla SREBRNO MEDALJO ter pokazala, zakaj je najboljša športna plezalka na svetu in vodila v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2012.
Azijska turneja se nadaljuje s tekmo v Koreji naslednji konec tedna in nato še z Japonsko. Zaključek svetovnega pokala v težavnosti 2012 bo znova v domačem Kranju (17.-18. 11. 2012).

IFSC_logo_150px_whiteMed 40 nastopajočimi tekmovalci na tekmi svetovnega pokala v Xiningu so slovenski reprezentanti pod vodstvom trenerja Romana Krajnika znova nastopili dobro.

Če smo v Atlanti imeli kar tri finaliste (Mina, Maja Vidmar, Domen Škofic), je v veliki finale med četverico naših reprezentantov na prvi tekmi azijske turneje v Xiningu, kjer nastopajo Mina Markovič, Maja Vidmar, Urban Primožič in mladinec, letošnji svetovni mladinski podprvak Domen Škofic, napredovala le Mina Markovič.

Domen Škofic in Urban Primožič sta v polfinalu dosegla enako višino, vendar je Škofic, zaradi boljšega rezultata iz kvalifikacij tekmo končal na 11. mestu, Primožič pa je zasedel 12. mesto. Vsekakor je od tekme nekoliko več pričakovala Maja Vidmar, bronasta s prejšnje tekme SP v težavnosti v Atlanti, saj je tekmovanje končala na 15. mestu.

24-letna Ptujčanka Mina Markovič je kvalifikacijski smeri preplezala do vrha, prav tako Avstrijka Johanna Ernst, obe sta dosegli isto višino v polfinalu (si delili 6. mesto), in obe sta bili enako uspešni v finalu, kjer sta obe smer splezali do vrha. Vendar pa je bil Johannin čas za par sekund boljši od Mininega in je tako zmago odnesla Avstrijka. Mina in Johanna sta bili tudi edini izmed tokrat devetih finalistk (štiri dekleta so si namreč delila 6. mesto), ki sta v finalu dosegli vrh. Tretje mesto je v ženski konkurenci dosegla Korejka Jain Kim, sicer vodilna po kvalifikacijah. Te tri športne plezalke so tudi na prejšnji tekmi stale na zmagovalnem podiju (zmagala je Jain, druga Mina, tretja Johanna).

Minin trener Roman Krajnik je bil zadovoljen z novim uspehom svoje varovanke: »Še ena tekma je za nami. Mina je bila na koncu druga zaradi slabšega časa, z Johanno sta namreč obe splezali smer do vrha. In v vseh krogih imeli povsem enak rezultat. Ampak kljub temu smo lahko zelo zadovoljni z novimi stopničkami in še enim drugim mestom Mine.«

IZJAVA Mine Markovič: »Po nekoliko nenavadnem polfinalu sem v finalu dobila novo priložnost in jo ponovno izkoristila za dobro plezanje in dosežen vrh. O tokratni zmagovalki je (žal) odločal čas, vendar sem zadovoljna s prikazanim in z novimi stopničkami! :)«

V skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2012 Mina Markovič tudi po šesti od devetih letošnjih tekem še vedno prepričljivo vodi, druga je današnja tretjeuvrščena Jain Kim in tretja današnja zmagovalka Johanna Ernst.

Na prvi letošnji tekmi SP v težavnosti v Chamonixu je Mina zmagala, v Briançonu (FRA) je bila četrta, nato pa se je v Imstu zopet zavihtela na stopničke, bila je druga. Po poškodbi se je vrnila na tekmo SP v težavnosti v belgijskem Puursu in vrnitev potrdila z mestom tik pod stopničkami (4.). V Atlanti (ZDA) in sedaj v Xiningu (KIT) je bila druga.
Svetovni pokal v balvanskem plezanju 2012 je Mina Markovič zaključila na 4. mestu.

Mina Markovič je na lanski tekmi tu v Xiningu zmagala, prav tako na drugi tekmi azijske turneje 2011 v Changzhiju.

REZULTATI Xining 2012 (Vir: IFSC)

Ženske:
1. Johanna Ernst, AVT
2. Mina Markovič, SLO
3. Jain Kim, KOR
...
15. Maja Vidmar, SLO
Skupaj nastopilo: 20 tekmovalk.
Moški:
1. Sean McColl , KAN
2. Jorg Verhoeven, NED
3. Stefano Ghisolfi, ITA
...
11. Domen Skofic, SLO
12. Urban Primožič, SLO
Skupaj nastopilo: 20 tekmovalcev.

Ogled tekme je bil omogočen tudi v neposrednem prenosu V ŽIVO prek ifsc.tv.

Glavni postavljalec smeri je bil Simon Margon (SLO).

Do konca svetovnega pokala v težavnostnem plezanju po Xining (KIT), 12.-13. 10. 2012, sledijo še tri tekme, dve na vzhodu - v Koreji in na Japonski, zaključek pa bo zopet v domačem Kranju. Naši tekmovalci skupaj s trenerjem Krajnikom bodo ostali na azijski turneji vse do konca te turneje (28. 10.).
Mokpo (KOR), 20.-21. 10. 2012
Inzai (JAP, 27.-28. 10. 2012
Kranj (SLO), 17.-18. 11. 2012

Zdenka Mihelič
-----------------------------------
Povezane novice:
- SP težavnost, Xining - Mina, Maja, Domen in Urban v polfinalu
- SP težavnost, Atlanta - DVOJNE STOPNIČKE za Slovenijo in nov EKIPNI uspeh
- SP težavnost, Puurs - Mina Markovič uspešna četrta!
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev)
SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!
SP težavnost, Briançon - Mina Markovič ČETRTA
SP težavnost, Chamonix - ZMAGA Mine Markovič!
INTERVJU: Mina Markovič - S Ptuja v svetovni plezalski vrh
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7446 20. 6. 2024