PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 22. oktober 2012, ob 0. uri

Novi jamarski bivak na Tolminskem Migovcu

V nedeljo, 21. oktobra 2012, so člani Jamarske sekcije PD Tolmin predali namenu nov bivak, ki se nahaja v eni izmed številnih vrtač na planoti Tolminskega Migovca. S tem so kronani dolgotrajni napori tolminskih jamarjev, da bi med raziskovanji v osrčju Migovca imeli bolj stalen objekt.
Kot je znano, so speleološke raziskave v tem območju zadnje čase precej intenzivne in vsako leto postrežejo z novimi odkritji, zato je njihova logistična podpora vse bolj zahtevna. Vsa leta so za večtedenske raziskovalne tabore uporabljali na površini le šotore, gora pa včasih poleti rada postreže tudi z nenadnimi in močnimi nevihtami. Poleg jamarjev bodo bivak lahko uporabljali tudi gorski reševalci ob nujnih intervencijah, jamarska reševalna služba, markacisti matičnega PD in nadzorniki Triglavskega narodnega parka. V njem bo nekaj pogradov in shranjena najnujnejša oprema, potrebna za napredovanje v podzemski svet kot tudi za morebitno prvo pomoč.

Za bivak zaprtega tipa, ki je običajnim obiskovalcem Tolminskega Migovca popolnoma neopazen in se nahaja stran od običajnih planinskih poti, so pridobili ustrezna naravovarstvena soglasja. Po helikopterskemu prevozu so jamarji bivak razstavili in ga po kosih prenesli do mesta, kjer so ga ponovno sestavili.

Gre za pomembno, prepotrebno in nekomercialno pridobitev, namenjeno raziskovalcem kraškega podzemlja v Posočju. Upajmo, da jim bo objekt dobro služil.

Žarko Rovšček

-----------------------------------
Povezana novica:
- Predstavitev odkritij tolminskih in angleških jamarjev v Tolminskem Migovcu

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7473 28. 2. 2021