PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 18. november 2012, ob 0. uri

SANJSKI zaključek svetovnega pokala 2012 - DVOJNO zmagoslavje Mine in Maje in DVOJNA SKUPNA ZMAGA Mine

Danes, 18. novembra 2012, se je športna dvorana Zlato polje spremenila v dvorano polno zagretih navijačev, saj so se za končne odločitve v svetovnem pokalu v športnem plezanju po okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC borili najboljši športni plezalci sveta. Na finalni tekmi svetovnega pokala v težavnosti tu, v Kranju, je zmagala Mina Markovič, njen uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila Maja Vidmar. Mina pa je dosegla še dvojno zmago v SP v skupnem seštevku – v težavnosti in kombinaciji. Sanjsko za Slovenijo!
V včerajšnje kvalifikacije se je podalo 36 tekmovalk in 48 tekmovalcev, v večerni polfinale po 26 najboljših športnih plezalcev in plezalk, v danšnji FINALE pa se je iz polfinala prebilo po 8 naj plezalcev in plezalk sveta.

Deveta in hkrati zadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v težavnostnem plezanju (17.-18. 11. 2012), sicer pa že 17. tekma svetovnega pokala v Kranju, je bila napeta in odlično pripravljena, prav tako so vse svoje sposobnosti in izvrstno pripravljenost pokazali vsi finalisti. Vzdušje v dvorani Zlato polje je poneslo tekmovalce še višje, kot se je dalo. Prav napeto pa je bilo še posebej v ženskem finalu, kjer se je med vodilno v skupnem seštevku SP v težavnosti, našo Mino Markovič in zasledovalko, Korejko Jain Kim odločalo ne samo o tokratni zmagi, ampak tudi o zmagi v skupnem seštevku. In na istem gibu so zaključile kar tri tekmovalke, Jain Kim pa je padla nižje v smeri. In med tremi, ki so padle na gibu 37+, se je odločalo o današnji zmagovalki. Odločil je rezultat iz polfinala. Zmagala je najboljša športna plezalka sveta Mina Markovič, drugo mesto je osvojila Japonka Momoka Oda in tretje še ena naša odlična športna plezalka, Maja Vidmar, ki se je v finale kranjske tekme svetovnega pokala uvrstila še vsakič od 2002, zmagala pa je v letih 2006 in 2007. Mina Markovič je na svetovnem pokalu v težavnosti v Kranju že zmagala, in sicer leta 2009, lani je bila tu druga.

Mina Markovič je na tekmi branila skupni zmagi svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji iz leta 2011, z zmago na današnji finalni tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti je postala tudi ZMAGOVALKA v skupnem  seštevku SPv težavnosti 2012, kjer je tudi sicer vodila vse od prve letošnje tekme SP dalje. V tej sezoni je v svetovnem pokalu v težavnosti dosegla tri zmage, štiri druga mesta in dve četrti mesti.

Že pred današnjo tekmo pa je bilo jasno, da je Mina tudi zmagovalka v skupnem seštevku svetovneka pokala SKUPNO v kombinaciji, kamor šteje pet najboljših tekem v dveh od treh disciplin (težavnost, balvani, hitrost).

Slovenske uvrstitve na današnji tekmi FINALA SP:
Slovensko ekipo na zaključni tekmi svetovnega pokala v Kranju so poleg Mine in Maje sestavljali še Tina Šušteršič, ter debitantki na tekmah svetovnega pokala Anja Šerbinek in Tjaša Kalan; v moški konkurenci pa aktualni mladinski svetovni podprvak in aktualni mladinski evropski prvak Domen Škofic, Urban Primožič, Klemen Bečan, Jure Bečan, Jure Raztresen, Sergej Epih, Izidor Zupan in debitant na tekmah svetovnega pokala Martin Bergant. Iz kvalifikacij se je v polfinale od Slovencev uspešno prebilo 7 slovenskih reprezentantov: Urban Primožič (1. mesto kvalifikacij), Klemen Bečan (14. v kvalifikacijah), Jure Bečan (16. v kvalifikacijah) in Domen Škofic kot 18. v kvalifikacijah; ter v ženski konkurenci naši najboljši Mina Markovič in Maja Vidmar s 1. mestom kvalifikacije (obe kvalifikacijski smeri sta preplezali do vrha) ter Tina Šušteršič kot 21. Ostali naši tekmovalci so tekmovanje zaključili v kvalifikacijah. Za finale pa je bilo treba preplezati zahtevno polfinalno smer, tako v ženski kot v moški konkurenci. Naši tekmovalki Mina in Maja sta v polfinalni smeri plezali suvereno, sicer ne do vrha, in si priplezali tudi finale. Tina Šušteršič je ostala v polfinalu, dosegla je 22. mesto. Pri fantih pa je Urbanu Primožiču le malo zmanjkalo za finale, ostal je tik za osmerico na devetem mestu. Klemen Bečan je pristal na 14., Domen Škofic na 18. in Jure Bečan na 20. mestu.

IZJAVE:
Selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon je takole ocenil današnjo tekmo in celotno sezono: »To je sanjski zaključek zelo dobre in uspešne, pa tudi dolge sezone. Mislim, da je celotna ekipa precej utrujena, a s tem zaključkom, dvojnimi stopničkami in dvojno skupno zmago, je trud celotne sezone več kot poplačan.«

Mina Markovič, 24-letna Ptujčanka, članica Plezalnega kluba PK 6b Ptuj, ki bo ta petek praznovala 25 let, je današnja zmagovalka in drugič zapored zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala 2012 v težavnosti in kombinaciji. Po tekmi je dejala: »To je zame zares sanjski zaključek in razplet današnje tekme ter skupno v težavnosti in kombinaciji v letošnjem svetovnem pokalu. Težko kaj dodam :). Zelo sem vesela in zadovoljna nad doseženim, vesela, da mi je uspelo drugič zapored zmagati v skupnem seštevku SP v težavnosti in kombinaciji, kar že dolgo ni uspelo kateri izmed tekmovalk. Katera zmaga mi več pomeni? Težko primerjam dosežke med seboj. A občutek nad doseženim je zares dober. Smer v finalu je bila kar zahtevna, morebiti sem bila tudi malo živčna na začetku.
V balvanih mi je tudi uspelo letos, čeprav sem v skupnem seštevku ostala pod stopničkami na četrtem mestu. Mislim, da mi je poškodba na zadnji tekmi v M
ünchnu morebiti odvzela stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih.
Sicer pa je bila sezona letos naporna, a se je ves trud obrestoval, dvojna zmaga v skupnem seštevku SP je plačilo in pika na 'i' celotne sezone.«

In cilji za naprej? »Želim biti še naprej predana plezanju in še naprej s takim užitkom plezati.«

FOTOGALERIJA fotografij današnje tekme in vseh podelitev, foto Stanko Gruden.

FOTOGALERIJA na Facebook strani PZS.

KSP_PZS_SP_tezavnost_Kranj2012_najboljseSP_tezavnost_fotoZM_pm
NAJBOLJŠE v svetovnem pokalu 2012 v KOMBINACIJI - SKUPNO! Današnja zmagovalka MINA MARKOVIČ, druga Korejka Jain Kim in tretja Japonka Akiyo Noguchi. Mina je sanjsko zaključila svetovni pokal 2012 - z zmago zadnje tekme SP in drugič zapored z dvojno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in v skupnem seštevku v kombinaciji 2012. Foto Zdenka Mihelič

REZULTATI finale svetovnega pokala v težavnosti, Kranj 2012:
ženske (celotni rezultati)
1. Mina MARKOVIČ, SLO
2. Momoka ODA, JAP
3. Maja VIDMAR, SLO

...
22. Tina Šušteršič, SLO
29. Tjaša Kalan, SLO
36. Anja Šerbinek, SLO


Ženske: skupno 36 tekmovalk.

Moški: skupno 48 tekmovalcev

moški (celotni rezultati)
1. Jakob SCHUBERT, AVT
2. Sachi AMMA, JAP
3. Magnus MIDTBOE, NOR
...
9. Urban Primožič, SLO
14. Klemen Bečan, SLO
18. Domen Škofic, SLO
20. Jure Bečan, SLO
32. Izidor ZUPAN, SLO
33. Sergej EPIH, SLO
35. Martin BERGANT, SLO
37. Jure RAZTRESEN, SLO

Skupaj udeležencev finala svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, Kranj 2012: 84 tekmovalcev iz 20 držav celega sveta.

SKUPNA RAZVVRSTITEV (Vir: IFSC)
Težavnost
ženske (celotni rezultati)
1. Mina MARKOVIČ, SLO, 675.00 točk
2. Jain KIM, KOR, 617.00
3. ERNST Johanna, AVT, 522.00
moški (celotni rezultati)
1. Sachi AMMA, JAP, 600.00
2. Ramón JULIAN PUIGBLANQUE, ŠPA, 568.00
3. Jakob SCHUBERT, AVT, 538.00

Kombinacija
ženske (celotni rezultati)
1. Mina MARKOVIČ, SLO, 764.00
2. Jain KIM, KOR, 631.00
3. Akiyo NOGUCHI, JAP, 590.00
moški (celotni rezultati)
1. Jakob SCHUBERT, AVT, 737.00
2. Sean MCCOLL, KAN, 681.00
3. Sachi AMMA, JAP, 499.00
Ogled tekmovanja je bil v času tekmovanja V ŽIVO  preko spletne IFSC TV, finalni del v nedeljo, 18. novembra, pa tudi prek slovenske TV Slovenija, 2. program.

Športno plezanje postaja zelo priljubljen šport tako v Sloveniji kot v svetu, zato ni čudno, da se je športno plezanje uvrstilo tudi v ožji krog športov, ki se potegujejo za vstop med olimpijske športe na olimpijskih igrah leta 2020.

Zdenka Mihelič 
-----------------------------------
Povezane novice:
- V jutrišnjem finalu SP Kranj 2012 Mina Markovič in Maja Vidmar
- SP Kranj 2012 - kvalifikacije uspešne za 3 Slovenke, skupaj 7 naših polfinalistov
Svetovni pokal v težavnosti, Kranj 2012 - 4 Slovenci v polfinalu

SP v težavnosti, Kranj 2012 se je ZAČEL
Svetovni pokal v težavnosti, Kranj 2012 - še par ur do začetka!
Srečni nagrajenci za ogled finala SP Kranj 2012 so znani!
Podarjamo 4 karte za FINALE svetovnega pokala Kranj 2012
Na finalu svetovnega pokala v Kranju 13 najboljših slovenskih tekmovalk in tekmovalcev
Finale svetovnega pokala v težavnosti Kranj 2012 se bliža!

Tekme svetovnega pokala v težavnosti 2012, svetovno prvenstvo 2012 ter rockmaster:
ZMAGA za Mino Markovič in BRON za Majo Vidmar, sanjski zaključek azijske turneje SP v težavnosti 
Mina Markovič SREBRNA na tekmi SP v težavnosti v Koreji (Mokpo)
Rockmaster na Kitajskem: zmaga Mini Markovič, srebro Domnu Škoficu
SP težavnost, Xining - Mina Markovič SREBRNA
SP težavnost, Atlanta - DVOJNE STOPNIČKE za Slovenijo in nov EKIPNI uspeh
SP težavnost, Puurs - Mina Markovič uspešna četrta!
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev) 
SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!
SP težavnost, Briançon - Mina Markovič ČETRTA
SP težavnost, Chamonix - ZMAGA Mine Markovič!
INTERVJU: Mina Markovič - S Ptuja v svetovni plezalski vrh
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7564 29. 3. 2023