PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 19. december 2012, ob 0. uri

Športno plezanje še bližje olimpijskim igram leta 2020

Danes je bil za športno plezanje pomemben dan na poti k uresničitvi olimpijskih sanj. Predstavniki Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) so se namreč v Švici srečali s komisijo Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Športno plezanje se z disciplino težavnost, kjer imamo Slovenci največje uspehe tako v moški, predvsem pa v ženski konkurenci, bori za vključitev v olimpijski program na Olimpijskih igrah leta 2020. Za vključitev med olimpijske športe se poteguje še šest športnih panog: baseball/softball, karate, rolanje, squash, wakeboarding in borilna veščina wushu.

Komisija MOK, ki odloča o vključitvi novih športov v olimpijsko družino, je letos obiskala svetovna prvenstva, tudi svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Parizu.

Namen sestanka danes v Lozani je bila ponovna predstavitev športnega plezanja komisiji, ki bo odločala o olimpijskem programu na igrah leta 2020.
Predstavili so ga predsednik  IFSC Marco Maria Scolaris, Debra Gawrych, podpredsednica IFSC, Jérôme Meyer, športni manager IFSC in evropski balvanski prvak leta 2008, ter dva športna plezalca izvrsten Kanadčan Sean McColl, član izvršnega odbora IFSC, predsednik komisije športnih plezalcev v IFSC, aktualni svetovni podprvak, in Evgeniya Malamid iz Rusije, članica komisije za športne plezalce IFSC, 8. v težavnosti na svetovnem prvenstvu in 7. na svetovni lestvici v težavnosti.

Končna odločitev bo sprejeta septembra 2013, do takrat pa lahko podporo športnemu plezanju izkažete tudi vi z všečkom na FB profilu - Sport Climbing 2020.

Oglejte si tudi promocijski video
Vir: IFSC
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7678 28. 9. 2023