PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 10. januar 2013, ob 0. uri

Začetek svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013 in mladinsko svetovno prvenstvo

Ta konec tedna, 12. in 13. januarja 2013, se s tekmo v Cheongsongu v Južni Koreji začenja svetovni pokal v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013, nastopila bo reprezentantka Tjaša Kosič. V Saas Feeju v Švici pa bo potekalo PRVO mladinsko svetovno prvenstvo, na katerem bo tekmoval reprezentant Janez Svoljšak.
UIAA_ICE_logo1. mladinsko svetovno prvenstvo v tekmovalnem lednem plezanju:

Janez Svoljšak, AO PD Kranj, ki je lani prvič nastopil na tekmah svetovnega pokala, bo naš slovenski predstavnik na prvem mladinskem svetovnem prvenstvu v tekmovalnem lednem plezanju UIAA v Saas Feeju oz. Saas-Grundu.  Na mladinskem SP bo predsednik žirije mednarodni sodnik in novi načelnik Podkomisije za tekmovalno ledno plezanje KA PZS Žiga Šter.

Janez_Svoljsak_Nabrezina_10_11_2012m
Janez Svoljšak (na sliki) je pred odhodom povedal: Plan za letošnjo sezono je, da dobim čim več izkušenj na tekmovanjih in da bi se čim večkrat uvrstil v polfinale. Tekmoval bom v težavnosti. Treniram pa večinoma doma in v plezališčih za plezanje s cepini (večinoma Podljubelj). Treniram večinoma sam. Največ poudarka sem pri treningu namenil moči, malo manj pa tehniki. Udeležil se bom vseh tekem svetovnega pokala UIAA 2013, razen tekme v Koreji, ker se časovno prekriva z mladinski svetovnim prvenstvom v Švici.
Želje za letos so, da bom čim bolje nastopil na tekmah in da bom pri športnem plezanju v skali preplezal 8b+.

Spletna stran mladinskega SP.
 

ZAČETEK svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013:

Tjaša Kosič, ŠPO PD Jesenice, slovenska reprezentantka v lednem plezanju, je lansko leto nastopila na vseh tekmah svetovnega pokala, prav tako želi tekmovati na vseh tekmah SP tTjasa_Kosic_1_foto_Jakub_Macekudi v tem letu. Lansko sezono je zaključila zelo zadovoljna, v hitrosti se je uvrstila na skupno 9. mesto.

V Cheongsong je na prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala Tjaša že odpotovala, nastopila pa bo v težavnosti in hitrosti. Pred odhodom nam je povedala:
 - Kakšni so plani za letošnjo sezono tekmovalnega lednega plezanja?
Pričakujem, da se bom udeležila vseh tekem za svetovni pokal. Predvsem, da ne bi bilo še dodatnih poškodb.
- In kakšna so pričakovanja?
Tekmovala bom v težavnosti in hitrosti, pričakujem uvrstitev med najboljših 8 v hitrostnem plezanju in uvrstitev v polfinale v težavnostnem plezanju.
- Ledu ni toliko kot bi pričakovali v sicer zimskem obdobju. Kako so potekale priprave pred začetkom? In s kom sta trenirala?
Priprave so bile predvsem na domači balvanski stenci in v skali. Trenirala sem sama.
- Na čem si največ delala - moči, tehniki, motivaciji/miselnosti?
Letos sem večji poudarek dala na vzdržljivosti v moči in na tehniki. Z motivacijo in miselnostjo nimam težav.
-  Kaj vse se je uresničilo v lanskem letu glede na želje ob lanskem novem letu? In kakšne so želje letos (osebno in tekmovalno)?
Želje v letošnjem letu so, da se tekme lepo poklapajo in da se mi uresniči želja, pridi med 8. najboljših v hitrostnem plezanju in uvrstitev v polfinale v težavnostnem plezanju. Osebna želja, da bo rama zdržala januarski ritem (vsak vikend tekma).

V Koreji bosta na prvi tekmi svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA v žiriji mednarodna sodnika Jasna in Andrej Pečjak, ki bo tudi predsednik žirije in delegat UIAA. 

Iz Koreje se nam je oglasila Jasna Pečjak in sporočila:
»Danes smo si ogledali konstrukcijo, ki je enaka kot lani. Prijavljeni so tekmovalci iz 25 držav, ki bodo prišli jutri. Vsa dolina je ovešena s plakati. Ta tekma je poleg tekme svetovnega pokala tudi tekma za svetovno prvenstvo v težavnosti, šteli pa bodo tudi ekipni rezultati (najboljša rezultata prvih dveh moških in žensk). Glavni postavljavec smeri je Attilio Munari. Najmočnejša ekipa je ruska, ki šteje 31 tekmovalcev, sledi ji korejska s 22 tekmovalci in tekmovalkami, Japoncev je 8. Pridejo tudi Iranci in sicer 3 tekmovalci in ena tekmovalka.
Organizacija zgleda kot vedno brezhibna, mraz je (-100C) in ledu je povsod dovolj, celo preveč.«

Število tekmovalcev: V moški konkurenci je prijavljenih 61 tekmovalcev v težavnosti in 46 v hitrosti, v ženski konkurenci pa 34 tekmovalk v težavnosti in 27 v hitrosti.

Spletna stran SP v Koreji.
SP v Koreji na facebooku: http://www.facebook.com/#!/CheongsongIceClimbingWC?fref=ts

Preberite tudi: Svetovni pokal v lednem plezanju UIAA 2013, svetovno prvenstvo, kjer so predstavljeni tudi naši reprezentanti v letošnjem letu v slovenski reprezentanci v tekmovalnem lednem plezanju.

Tjaša in Janez sta uspešno nastopila tudi v Brnu na Black Diamond Drytool pokal 2012 v začetku decembra.

Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7751 4. 10. 2022