PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 13. januar 2013, ob 0. uri

SP v lednem plezanju 2013 - Tjaša Kosič dobro v Cheongsongu, Koreji

Danes, 13. januarja 2013, se je v Cheongsongu (Južna Koreja) končala prva tekma svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013. Na tekmi je uspešno nastopila tudi naša reprezentantka Tjaša Kosič, v sodniških vrstah pa Jasna in Andrej Pečjak, ki je tudi predsedoval sodniki žiriji.
UIAA_ICE_logoNa dvodnevni tekmi svetovnega pokala 12. in 13. januarja v Koreji je nastopilo 102 tekmovalcev iz 22 držav. Svetovna karavana se sedaj seli v Švico, zatem v Italijo, Romunijo in se zaključi z zadnjo tekmo SP UIAA 2013 v Rusiji.

Tjaša Kosič (ŠPO/AO PD Jesenice) je na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala UIAA dosegla 29. rezultat v težavnosti, v hitrosti, ki je njena dut med tema dvema disciplinama, pa 13. mesto. Na tukajšnji lanski tekmi SP je bila malo boljša, vendar tudi ta rezultat ni zanemarljiv, sploh za prvo tekmo SP. Njeni cilji so predvsem v hitrosti, kjer želi priti med prvo osmerico.

Tjaša je po tekmi dejala: »S sobotno tekmo nisem zadovoljna. Na napačno mesto sem zataknila cepin in še preden sem uspela narediti naslednji gib, mi je s tega oprimka odneslo oba cepina. Komaj sem dojela, nič mi ni bilo jasno. Tekmo sem končala na 29. mestu. V nedeljo je bila na sporedu hitrostna tekma, kjer sem se uvrstila v polfinale.V polfinalu sem prvo smer odplezala dobro, v drugi pa sem naredila preveč napak, kar je na koncu zadostovalo za 13. mesto. Danes odhajamo proti Seulu, jutri pa na letalo in za 2 dni odhajam domov, potem pa naprej na pot, v Švico na naslednjo tekmo SP UIAA 2013.«

Prvo tekmo SP turneje UIAA v Cheongsongu je gostila Korejska planinska zveza in glavni sponzor pa je bil Goldwin Korea, partner The North Face v Koreji. UIAA in Goldwin Korea sta sklenila dolgoročni dogovor o podpori in razvoju tega športa - tekmovalnega lednega plezanja.
»Konkurenca je bila močna, tekmovanje zahtevno, vzdušje in množica navijačev sta bila enkratna, prav tako tukajšnja gostoljubnost, za katero se Korejski planinski zvezi najlepše zahvaljujemo,« je dejal predsednik UIAA Frits Vrijlandt. »Cheongsong, Koreja, je zdaj stalnica med tekmami svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA in športniki se ga vsako leto vedno znova veselijo.« 

REZULTATI (Vir: UIAA)
Težavnost (ženske): 
1. Angelika Rainer (Italja)
2. Anna Gallyamova (Rusija)
3. Woon Seon Shin (Koreja)
..
29. Tjaša Kosič (SLO)
Skupaj: 34 tekmovalk.
Težavnost (moški):
1. Alexey Tomilov (Rusija)
2. Valentyn Sypavin (Ukrajina)
3. Hee Yong Park (Koreja)
Hitrost (ženske):
1. Maria Tolokonina (Rusija)
2. Julia Oleynikova (Rusija)
3. Ekaterina Feoktistova (Rusija)
...
13. Tjaša Kosič (SLO)
Skupaj: 23 tekmovalk.
Hitrost (moški):
1. Kirill Kolchegoshev (Rusija)
2. Pavel Batushev (Rusija)
3. Pavel Gulyaev (Rusija)


UIAA svetovna razporeditev: 1. Rusija, 2. Koreja, 3. Italija, 18. Slovenija (z eno tekmovalko)
Celotni rezultati: UIAA.
Fotografije (foto UIAA): na Facebook strani UIAA.

KA_PZS_SP_TLP_Koreja_13_01_2013_foto_UIAA_8

Naslednja tekma bo v Švici (Saas-Fee, 18.-19. 1. 2013), ki vedno poskrbi za odlično organizacijo in vzdušje na tekmi in nam je lani prinesel 3. mesto v hitrosti (Matevž Vukotič). V Švici bodo tekmovali vsi naši reprezentanti slovenske reprezentance v tekmovalnem lednem plezanju: Tjaša Kosič (ŠPO PD Jesenice), Matevž in Jernej Vukotič (oba ŠPO/AO PD Radovljica), Janez Svoljšak (AO PD Kranj), debitanta Joži Pavlič (AO PD Celje Matica) in Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), Žiga Šter pa bo predsednik sodniške žirije. 

TEKME SVETOVNEGA POKALA UIAA 2013:

12.-13. januar: Cheongsong, Južna Koreja (težavnost & hitrost) & Svetovno prvenstvo (težavnost) 
18.-19. januar: Saas-Fee, Švica (težavnost & hitrost) 
26.-27. januar: Rabenstein, Italija (težavnost & hitrost) 
7.-9. februar: Busteni, Romunija (težavnost & hitrost) 
8.-10. marec: Kirov, Rusija (težavnost & hitrost) & Svetovno prvenstvo (hitrost)
 
Preberite tudi:
- Začetek svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013 in mladinsko svetovno prvenstvo
- Svetovni pokal v lednem plezanju UIAA 2013, svetovno prvenstvo
- Naši uspešni tudi na Black Diamond Drytool pokal 2012 v začetku decembra.

Pripravila Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7759 26. 9. 2021