PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 19. januar 2013, ob 0. uri

SP v lednem plezanju 2013, Saas Fee - dobra izkušnja za naše

Danes, 19. januarja 2013, se je v Saas Feeju še s tekmo v težavnostnem plezanju zaključila 2. tekma svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013. V težavnosti so nastopili tudi naši reprezentanti, in sicer: Janez Svoljšak, ki se je odlično prebil v polfinale in bil na koncu 20., Nastja Davidova (22.) in Joži Pavlič (48.).
UIAA_ICE_logoNa drugi tekmi SP UIAA 2013 v Saas Feeju v Švici, kjer je lani Matevž Vukotič dosegel 3. mesto, so tekmovali naslednji naši reprezentanti slovenske reprezentance v tekmovalnem lednem plezanju: Janez Svoljšak (AO PD Kranj) ter debitanta na velikih tekmah SP UIAA 2013 Joži Pavlič (AO PD Celje Matica) in Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica). Mednarodni sodnik Žiga Šter pa je bil predsednik sodniške žirije.

Mladi tekmovalec Janez Svoljšak je dosegel izjemen dosežek - v včerajšnjih kvalifikacijah v težavnosti se je uvrstil v današnji polfinalni obračun, za kar lahko rečemo, da potrjuje bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu minuli vikend v Saas-Grundu (Švica). Janezov plan za letošnjo sezono je, da dobi čim več izkušenj na tekmovanjih in da bi se čim večkrat uvrstil v polfinale. Tekmoval bo v težavnosti. Udeležil se bo vseh tekem svetovnega pokala UIAA 2013, razen tekme v Koreji, ker se je časovno prekrivala z mladinski svetovnim prvenstvom v Švici.

76 tekmovalcev moške konkurence v težavnosti je prihajalo kar iz 20 držav sveta. Pregled števila tekmovalcev presenetljivo pokaže, da iz goratih alpski dežel ne prihajajo najštevilnejše reprezentance in da nekatere žal tudi niso bile zastopane (npr. Avstirija). V ospredju po številu najboljših finalistov tradicionalno izstopajo ruski reprezentanti, ki so zasedli kar šest mest v finalu in odnesli tudi zmago - Maxim Tomilov je zmgal pred Korejcem Hee Yong Parkom, tretje mesto pa je zasedel Ukrajinec Valentyn Sypavin. Janez Svoljšak se v finale najboljših osmih ni prebil, zasedel je 20. mesto. Po odličnem šestem mestu v kvalifikacijah je odplezal izvrsten nastop v polfinalu in dosegel višino, ki bi mu obKA_PZS_SP_TLP_Angelika_Rainer_foto_Thefirstch nekoliko večji natančnosti prinesla deveto mesto. Pri premagovanju lesene strukture je s cepinom udaril rdečo črto in izjemen rezultat se je korigiral na končno dvajseto mesto v polfinalu. Janezov nastop potrjuje dobro pripravljenost za letošnjo sezono, ki se nadaljuje že prihodnji vikend s tekmo v Rabensteinu v Italiji.
Joži Pavlič je bil 48.
V ženski konkurenci je zmagala prav tako velika zmagovalka, Rusinja Maria Tolokonina, druga je bila Angelika Rainer (ITA, na sliki desno) in tretja Čehinja Lucie Hrozova. Naša Nastja Davidova je dosegla lepo 22. mesto.
V hitrosti je prvič zmagal Nizozemec Van Hoek Dennis, ki je na sploh prvič prinesel Nizozemski zmago in prekinil prevlado Rusov, pri ženskah pa je zmagala Rusinja Maria Krasavina.

IZJAVA: Janez Svoljšak je tekmo kometiral takole: "Z nastopom in doseženim rezultatom sem zelo zadovoljen, žal pa me je od odlične uvrstitve ločila rdeča črta, v katero sem udaril. S plezanjem polfinalne smeri sem videl, da v polfinalih lahko dosežem solidne rezultate, za finale pa bo potrebno še trdo trenirati."

Tekma SP UIAA 2013, Saas Fee - spletna stranFacebook stran.
 
Na tekmo je nameravala tudi Tjaša Kosič, vendar je v Koreji (Cheongsong), kjer je potekala prva tekma SP UIAA 2013 močno zbolela in zaradi bolezni se ekipi ni mogla priključiti. V Cheongsongu (12. in 13. 1. 2013) je dosegla 29. rezultat v težavnostnem plezanju, v hitrosti, ki je njen adut, pa 13. mesto. Njeni cilji v letošnjem SP so predvsem v hitrosti, kjer želi priti med prvo osmerico.

Na lanskoletni tukajšnji tekmi SP so naši reprezentanti dosegli odlične rezultate - v hitrosti Matevž Vukovič 3., Jernej 12., Tjaša Kosič 14. mesto, v težavnosti pa: Tjaša 16., Matevž 27. in Jernej 32. mesto.

TEKME SVETOVNEGA POKALA UIAA 2013:

12.-13. januar: Cheongsong, Južna Koreja (težavnost & hitrost) & Svetovno prvenstvo (težavnost) 
18.-19. januar: Saas-Fee, Švica (težavnost & hitrost) 
26.-27. januar: Rabenstein, Italija (težavnost & hitrost) 
7.-9. februar: Busteni, Romunija (težavnost & hitrost) 
8.-10. marec: Kirov, Rusija (težavnost & hitrost) & Svetovno prvenstvo (hitrost)

 
Pripravila Zdenka Mihelič
-------------------------------------
Preberite tudi: 
- SP v lednem plezanju 2013, Saas Fee - Janez v polfinalu!
- SP v lednem plezanju 2013, Saas Fee - tekmujejo Janez, Nastja, Joži
- Mladinsko svetovno prvenstvo v lednem plezanju 2013 - Janez Svoljšak odličen 3.!
- SP v lednem plezanju 2013 - Tjaša Kosič dobro v Cheongsongu, Koreji
Začetek svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013 in mladinsko svetovno prvenstvo
Svetovni pokal v lednem plezanju UIAA 2013, svetovno prvenstvo
- Naši uspešni tudi na Black Diamond Drytool pokal 2012 v začetku decembra.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7783 19. 7. 2024