PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 15. februar 2013, ob 0. uri

Praznovanje 120-letnice SPD/PZS in slavnostna akademija

Manj kot štirinajst dni nas loči od obeležitve datuma ustanovitve Slovenskega planinskega društva. Datum - 27. februar 1893 - je trajno zapisan v slovensko planinsko zgodovino, letos pa bomo s številnimi dogodki in prireditvami obeležili 120. obletnico organiziranega delovanja.
V Statutu PZS imamo zapisano naše poslanstvo - Planinstvo kot način življenja - zato bomo z vsemi prireditvami (slavnostna akademija, svečana skupščina, Dan slovenskih planincev, razstave in prireditve po MDO PD-jih ...) skušali povezati različne oblike dejavnosti ter posameznike vseh generacij doma in v tujini. 

Z obeležitvijo visokega jubileja želimo nagovoriti tako člane kot nečlane - obiskovalce gora, zato smo se ob pripravi jubilejnega leta zavestno odločili, da bomo prireditve razpršili čez celo leto in s tem pokazali pomen planinstva v slovenskem prostoru. S takšno naravo praznovanja želimo udejaniti tudi statutarno načelo, da je PZS zveza planinskih društev, zato se bomo srečevali po vsej Sloveniji. Nekatere prireditve bodo imele izrazito kulturni značaj, druge družabni ali športni vidik, zato smo prepričani, da bo vsakdo našel priložnost za sodelovanje na način, ki je njemu najbližji. 
Med prvimi dogodki bo v sredo, 27. februarja 2013, ob 19. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekala Slavnostna akademija Planinske zveze Slovenije ob 120. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva. Umetniška prireditev, ki ima naslov OBJEM GORA, bo predstavila ustvarjalno in izrazno moči planinstva -  poezijo, prozo, ples, glasbo, sliko, fotografijo in film. Slavnostni govornik bo predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, v programu pa bo sodelovalo večje število izvajalcev.

Dvorana ima omejeno število sedežev, na prireditev pa so vabljena vsa planinska društva, nekdanji predsedniki in častni člani, veterani, člani organov PZS, predstavniki države in sorodnih organizacij ter mediji. 

Isti dan - torej v sredo, 27. februarja 2013, pa bo ob 12. uri odprtje spominske plošče na zgradbi Veleblagovnice NAMA v Ljubljani, pri vhodu na stiku Tomšičeve in Slovenske ceste. Na spominski plošči bo napis: » NA TEM MESTU JE BILO 27. FEBRUARJA 1893 USTANOVLJENO SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO.«

Vsi povabljeni, veselilo nas bo, če se boste odzvali našemu vabilu, ki smo vam ga posredovali po pošti. Prosimo, da svojo udeležbo na slavnostni akademiji potrdite najkasneje do petka, 22. februarja 2013, do 12. ure.

Ker je na voljo res omejeno število mest, bomo oblikovali tudi seznam čakajočih. Če pa se nam vseeno ne boste mogli pridružiti, pa vas že sedaj vabimo na številne druge dogodke, ki jih najdete na spletnem mestu PZS.

Planinska zveza Slovenije
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7867 7. 4. 2020