PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 20. marec 2013, ob 0. uri

Spomladanska tura KTK PZS 2013

Komisija za turno kolesarstvo PZS vas v nedeljo, 19. maja 2013, vabi na spomladansko turo KTK, ki bo potekala v okolici Čemšeniške planine v organizaciji PD Zagorje in Kolesarskega kluba Zagorje. Turo bo vodil turnokolesarski vodnik Franci Razpet.

KDAJ: v soboto, 6. aprila nedeljo, 21. aprila v soboto, 11. maja, v nedeljo, 19. maja 2013. Zjutraj ob 8.uri se bomo zbrali na Trojanah in se do izhodišča odpeljali skupaj. Izhodišče je parkirišče pred lovskim domom na Klančišah.
Opomba: Sprememba datuma s 6. na 21. april je nastala zaradi še vedno velike količine snega na Čemšeniški planini. Prav tako sprememba z 21. aprila na 11. maja 2013, nato zaradi napovedi dežja na nedeljo, 19. maja 2013.

Od izhodišča se bomo v blagem vzponu odpeljali po asfaltni cesti v smeri Čemšeniške planine. Po 15 minutah kolesarjenja bomo zapustili asfaltno podlago in zapeljali na makadamsko cesto, po kateri bomo prečili vznožje Čemšeniške planine ter se v blagih okljukih vzpeli na Prvine (850 m). Od tod je vzpon bolj strm, mestoma težavnost doseže oceno V5, vendar pa se strmina kmalu unese in dosežemo vršno pobočje. Po razglednem pobočju se rahlo navzgor pripeljemo do Planinskega doma Franca Goloba na Čemšeniški planini, ki slovi po dobri hrani in tukaj bomo imeli počitek. Od izhodišča do planinskega doma potrebujemo ca.1,5 ure, hkrati pa je to tudi najtežji del ture. Od doma nas bo pot vodila rahlo navzgor proti Črnemu vrhu (1.205 m - najvišji del Čemšeniške planine), nato pa sledi daljši spust na Presedlje. Presedlje je gorski prehod skozi katerega je potekala stara Rimska trgovska pot Emona - Petovia). Kratek del poti bomo vozili po sledeh Rimljanov, nato pa se bomo obrnili v smeri Krvavice, vznožje katere bomo v blagem vzponu dosegli v 30 minutah. Krvavica je mitološka gora, kjer naj bi po pripovedih usmrtili Veroniko Deseniško. Eden od zapisov pravi takole:

»Nad Št. Jurjem ob Taboru je Ojstrica in za njo Krvavica. Tam so vrgli Veroniko Deseniško preko skal, radi prepovedane ljubezni s celjskim grofom Friderikom. Branila se je, ali ni ji pomagalo. Zato pa še dandanašnjih dni hodi ob mesečnih nočeh na skale sedet. Po njeni nemili usodi se tista gora imenuje Krvavica.«

Peš se bomo povzpeli na vrh Krvavice (15 min vzpona) in uživali v čudovitem razgledu. Pot bomo nadaljevali do Zajčeve koče (15 min), kjer se bomo okrepčali, nato pa se bomo ponovno povzpeli pod Čemšeniško planino in v kratkih skokih gor-dol prečili njeno pobočje. Pot nas bo pripeljala do lepe razgledne točke s cerkvijo Sv. Primoža, kjer bomo še zadnjič lahko pogledali daleč naokrog, nato pa se bomo spustili do izhodišča.
Izhodišče je priljubljena izletniška točka zagorskih planincev, saj je znano po izjemni gurmanski kuhinji.

Zahtevnost ture: 5 - V5/S4, tura je kondicijsko srednje zahtevna. Največ napora zahteva vzpon na Čemšeniško planino na začetku, ostali vzponi pa so zmerni. Zahtevnih spustov na turi ni.
Dolžina: 30 km, potrebovali bomo 6 ur s postanki.
Višinska razlika: 1.500 m.

Informacije: Franci Razpet, frazpet@gmail.com, 031 392 927.

V primeru neugodnih vremenskih razmer bo najkasneje 3 dni pred turo objavljen nov termin. Spremljajte spletno stran KTK PZS.

Potrebna oprema:
Osebni dokument. Tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi plašči in zaščitna oprema.
Obvezna uporaba čelade!

Udeleženci morajo imeti urejeno nezgodno zavarovanje in zavarovanje odgovornosti za poškodbe, ki bi nastale kot posledica gorskega kolesarstva in pohodništva! Priporočamo članstvo v PZS, saj poleg drugih ugodnosti vključuje tudi tovrstno zavarovanje. V primeru, da ne želite izkoristiti ugodnosti članstva PZS in bi se radi izleta kljub temu udeležili, me morate o tem obvestiti najkasneje 5 delovnih dni pred izletom, da zavarovanje uredimo individualno.

Lepo povabljeni!

Franci Razpet,
Komisija za turno kolesarstvo PZS

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7977 17. 8. 2022