PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 19. marec 2013, ob 0. uri

Zaključek literarnega natečaja v Slovenskem planinskem muzeju

V sklopu prireditev ob 120-letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva smo v soboto, 16. marca 2013, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani pripravili zaključno prireditev letošnjega vseslovenskega literarnega natečaja Moje največje veselje je na gorah.
Na natečaju je sodelovalo 153 učencev iz 34 slovenskih osnovnih šol. Tema prispevkov, ki so nam jih poslali, je bila šaljiva planinska zgodba, v katero je bilo potrebno vplesti odlomek iz literarnih del znanih slovenskih pisateljev: Janka Mlakarja, Frana. S. Finžgarja, Matjaža Kmecla in Dušana Škodiča. Povod za takšno temo pa so bili Piparji, pobudniki ustanovitve Slovenskega planinskega društva in njihov zabavni časopis Planinski šaljivec. Vsi mladi pisatelji so v prispevke vložili veliko ustvarjalne energije in domišljije.

SPM_Literarni_natecaj2012_2013_zakljucek_foto_Silvo_Kokalj_Eli_Gradnik_IMG_0866Komisija (del komisije na sliki desno) v sestavi Vladimir Habjan (urednik Planinskega vestnika), Meta Košir (slavistka in učiteljica likovnega pouka), Danica Taljat (slavistka, učiteljica), Urban Golob (planinski pisatelj, alpinist) ter Irena Cerar (urednica National Geographic Junior in avtorica knjige Pravljične poti Slovenije) se je znašla pred nalogo, izbrati najboljše. Pri izbiri je v prvi vrsti upoštevala, da je zgodba humorna in da vključuje izbrani odlomek. Pri ocenjevanju se je upoštevala tudi zanimivost, prepričljivost in izbirnost zgodbe. Najbolj so prepričale zgodbe z izraženim osebnim odzivom: duhovite, nepričakovane razlage, utemeljitve, asociacije in navezave na odlomek ali celo kakšno drugo, neznano ali podobno besedilo, osebo, lastno življenjsko izkušnjo ... Tudi pravopisna pravilnost, zgradba in slog pisanja so bili pri izbiri pomembni dejavniki: jasnost izražene zgodbe, bogastvo besedišča in zgrajenih povedi ter predvsem izvirna, neklišejska raba sredstev umetnostnega jezika oziroma metaforičnost.

Nagrajenci:
2. triada (od. 4. do 6. razreda):
1. mesto: Patricia Županovič, 6. razred, OŠ 16. december Mojstrana
                Mentorica: Polona Žagar
2. mesto: Zala Križnik, 4. razred, OŠ Vransko Tabor
                Mentorica: Simona Jan
3. mesto: Manja Čepelnik, 6. razred, OŠ 16. december Mojstrana
                Mentorica: Polona Žagar

4. mesto: Tadeja Pepelnjak in Maša Zara Ličen, 5. razred, OŠ Maksa Pečarja Črnuče, mentorica Alenka Velkavrh
5. mesto: Veronika Saje, 6. razred, OŠ Belokranjskega odreda Semič, mentorica Anica Jakša
6. mesto: Vid Sedej, 5. razred, OŠ Toneta Čufarja Maribor, mentorica Bojana Stožer

3. triada (od 7. do 9. razreda):

1. mesto: Urh Primožič, 7. razred, OŠ Križe
                Mentorica: Simona Bertoncelj
2. mesto: Matej Podlinšek, 7. razred, OŠ Juričevega Drejčka
               Mentorica: Simona Cokan
3. mesto: Benjamin Žbogar, 8. razred, OŠ Dušana Muniha Most na Soči
                Mentorica: Nevenka Janež

4. mesto: Neža Štrancar, 9. razred, OŠ Kolezija, mentorica Petra Štampfl
5. mesto: Emanuela Leban Parada, 7. razred, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, mentorica Nevenka Janež
6. mesto: Katharina Carola Pavlin, 9. razred, OŠ Simona Jenka Kranj, mentorica Andreja Molan

Sobotne prireditve so se udeležili skoraj vsi nagrajenci in njihovi mentorji, ki so prejeli zares lepe nagrade, ki so jih prispevali Ranč Kaja in Grom, International Animal Ambassador center Slovenia, Sfinga, športne dejavnosti Senad Halilovič s.p., Podzemlje Pece d.o.o., Feel Green Group, Raj Jezersko d.o.o., Družina d.o.o., Sidarta in Planinska zveza Slovenije. Vsem donatorjem se zahvaljujemo za njihove prispevke, s katerimi so nagradili trud učencev in njihovo literarno ustvarjalnost.

Za veselo vzdušje na sobotnem druženju so poskrbeli še zborček OŠ Josipa Vandota iz Kranjske Gore pod mentorstvom Metke Magdič, vozlolog Silvo in igralska skupina Dovški oder z igranim odlomkom iz Mlakarjeve knjige »Kako je šel Trebušnik na Triglav«.

Še enkrat hvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi našega literarnega natečaja, s katerim bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Torej se vidimo z novo temo v letu 2014.

Neli Štular
Foto Silvo Kokalj in Eli Gradnik

SPM_Literarni_natecaj2012_2013_zakljucek_foto_Silvo_Kokalj_Eli_Gradnik_IMG_0845
Vozlolog Silvo, foto Silvo Kokalj in Eli Gradnik


hbocom.ru 5. 6. 2020