PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 28. marec 2013, ob 0. uri

O novi evropski pešpoti Pot okoli Mediterana E12 v Trstu

V soboto, 16. marca 2013, je v Trstu potekal prvi sestanek delovne skupine za vzpostavitev nove evropske pešpoti, imenovane Pot okoli Mediterana E12. Gostitelj sestanka je bila tržaška sekcija italijanske pohodniške zveze FIE, ki nosi ime Stella Alpina Onlus.
Ker so se sestanka udeležili predsedniki planinskih in pohodniških zvez iz nekaterih bolj oddaljenih držav, so se udeleženci zbrali že v petek ter prenočili v Izoli. Sobota je bila namenjena osrednjemu delu srečanja, saj je v prostorih tržaške Stelle Alpine Onlus potekal delovni sestanek o nadaljevanju E12 iz Južne Italije po zahodni obali Jadranskega morja mimo Benetk in Trsta v Slovenijo. Pot se bo nato nadaljevala po hrvaški strani Jadranskega morja in otokih, za kratek čas obišče Bosno in Hercegovino (Medžugorje in Mostar) ter se nato mimo Dubrovnika nadaljuje skozi Črno Goro in Albanijo v Grčijo.

Predstavniki Slovenije, Hrvaške, BIH, Srbije in Italije so predstavili predlog trase po svojem ozemlju, o kateri bodo v naslednjih mesecih tekle razprave v matičnih organizacijah. V večini držav bo pot potekala v bližini morja. Zanimiv predlog pa je podal generalni sekretar HPS Darko Berljak. Na Hraškem namreč načrtujejo, da bi E12 speljali preko otokov, začenši na Cresu in Lošinju ter vse do Mljeta. To namero Hrvaške smo pozdravili tudi ostali udeleženci sestanka v Trstu. V nadaljevanju je tekla razprava o nadaljevanju E6 iz Strunjana v Sloveniji preko Hrvaške in BIH v Črno Goro. E6 že namreč od leta 1991, ko je bila namesto na Reko preusmerjena v Strunjan, stoji na slovenski Obali. Načrtovana pot se namreč nadaljuje po kopnem do Grčije, trenutno pa pohodniki pot iz Strunjana oziroma Trsta do Igumenitze premagajo z ladjo. Italijanska stran je predstavila tudi izvedene in načrtovane aktivnosti za označitev E7 od Piazenze do Robiča na meji s Slovenijo Slovenska stran uroš Vidovič in Igor Mlakar sta zahtevala dokončanje E7 na italijanski strani glede na dobro sodelovanje z hrvaško planinsko zvezo podpiramo projekt E12,kateri pa naj poteka izključno po že nadelanih poteh ob obali. Po končanem delovnem sestanku je udeležence pot vodila na ogled Trsta, pozno popoldan pa je Stella Alpina Onlus v središču Trsta organizirala še javno predstavitev projekta evropske pešpoti E12 na območju dežel Veneto in Furlanija Julijska Krajina katerega so se udeležili tudi predstavniki CAI-a vključno z Danilom Betin vodjem komisije za poti FJK.

V nedeljo dopoldan smo predstavniki Slovenije kolege iz različnih držav popeljali po zaključnem delu E6 v Sloveniji. Pot nas je v lepem sončnem vremenu vodila čez Belveder in skozi Krajinski park Strunjan do hotela Krka, kjer je zadnja kontrolna točka E6 od Finske do Jadranskega morja. Pot do Grčije se trenutno še vedno nadaljuje po morju, a glede na rezultate sestanka v Trstu, se bo že kmalu nadaljevala po kopnem. Po vrnitvi iz Strunjana v Izolo po tako imenovani Poti prijateljstva in zdravja Parenzana, smo se planinski prijatelji iz različnih držav JV Evrope in Italije poslovili z željo, da se ponovno snidemo prihodnjo pomlad ter preučimo rezultate aktivnosti povezane z E12, ki jih bomo v tem času dosegli v posameznih državah kjer bo potekala Pot okoli Mediterana.

Predstavnika PZS na sestanku: Uroš Vidovič, Igor Mlakar

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8036 15. 7. 2024