PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 18. april 2013, ob 0. uri

7. IMFFD: Urban Novak - Do kamor seže želja

Hribi so mu blizu že od otroštva, alpinizem pa ga dopolnjuje zadnjih osem let. Mlad alpinist o gorah razmišlja zelo zrelo, saj meni, da gore ponujajo izjemno svobodo, a za uspeh terjajo predanost in iskreno željo.
Nastavljajo ogledalo osebnosti, zmogljivosti, strahovom, željam, odločenosti, intuiciji ... gore tudi združujejo, predvsem ljudi s podobnimi željami in lastnostmi. Za seboj ima že nekaj uspešnih odprav (Aljaska 2008, Pharilapcha 2009, Pakistan 2010). Po neuspehu v Pakistanu leta 2011 pa je prišla tolažba in zavedanje, da se ob neuspelih vzponih resnično lahko učiš, ni pa to pogasilo njegove želje po uspešnem vzponu. Leta 2012 je ponovno poizkusil in uspel. O novi smeri v vzhodni steni K7 pravi, da »nas je spoprijateljila in oblikovala močno partnerstvo. Preizkusila je naše zmogljivosti in našo odločenost. Domov nas je spustila z občutkom, da plezanje samo ni nujno najpomembnejše.«

Bi lahko za svojo alpinistično orientiranost dejali, da kjer je želja, tam je pot?

Da. Ob želji je pot tudi prijetnejša in lahkotnejša.

Predano, premočrtno in z izdelanimi cilji se v zadnjih letih posvečate predvsem odpravarskemu alpinizmu. Z lanskim vzponom na vrh K7 po novi smeri ste dokazali, da lahko na najvišji ravni plezate v najtežjih stenah visokih gora. Je bila to še posebej sladka osvojitev po neuspehu leto prej?
Neuspeh je nedvomno okrepil željo po uspešno preplezanem cilju. Vendar v trenutkih neuspeha spoznavaš svoje slabosti in napake. Iz neuspehov se resnično lahko učimo in izboljšamo.

Dejali ste, da vas je odprava domov »spustila z občutkom, da plezanje samo ni nujno najpomembnejše«. Kaj je torej najpomembnejše?
Najbogatejša so pristna in globoka prijateljstva, ki se pri plezanju lahko ustvarijo. V težkih razmerah, utrujenosti, občutku ranljivosti in majhnosti lahko spoznamo svoj in prijateljev čisti jaz.

V svoji bogati beri vzponov ste se na vrv navezali z vrsto soplezalcev. Katere lastnosti so ključne za ujemanje naveze in njeno usklajeno delovanje?

Pomembno je enako dojemanje alpinizma, zaupanje, spoštovanje, motiviranost, prijateljstvo, tovarištvo. Ker mi alpinizem ne predstavlja edine oziroma najpomembnejše okupacije v življenju, je zame pomembno, da takrat, ko imam čas za plezanje, plezam v prijateljski in neobremenjeni družbi.

Letos ste prejeli nagrado PZS za posebne dosežke v alpinizmu. Je to odskočna deska za nove, še drznejše cilje?
Takšne nagrade nikakor niso odskočne deske. V alpinizmu za uspeh in varen povratek potrebuješ drugačne, trdnejše temelje.

Predavanju Urbana Novaka lahko prisluhnete danes - v četrtek, 18. 4., ob 19. uri, v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Vir in foto: 7. IMFFD.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8112 23. 1. 2022