PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 24. maj 2013, ob 0. uri

PD Borovnica prvič v državnem finalu, a že s kolajnami

Planinsko društvo Borovnica je na letošnjem Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki je potekalo 18. in 19. maja v Zasavju, dobesedno blestelo. Čeprav se je borovniško planinsko društvo prvič doslej udeležilo tega finalnega državnega tekmovanja v planinski orientaciji, je namreč zasedlo eno 1. mesto (kategorija C – srednja šola; (od 1. letnika srednje šole do vključno 18. leta) in eno 3. mesto (kategorija E – člani nad 40 let).

Tekmovali sta še dve borovniški ekipi – ena v kategoriji F (družinska kategorija – (najmanj eden od staršev oz. starih staršev in otroci do vključno zadnjega razreda osnovne šole) in ena B (učenci od 7. do vključno 9. razreda osnovne šole). Ekipa v kategoriji B je sicer zasedla 15. mesto, ekipa v kategoriji F pa 5. mesto.

Organizatorji so zaradi zapletov pri seštevanju doseženih točk na dan tekme oziroma 19. maja sicer razglasili le zmagovalne tri ekipe v vsaki kategoriji, na veliko razočaranje vseh ostalih ekip pa so uvrstitve za zmagovalne stopniške skupaj s podrobnejšimi rezultati objavili šele dva dni kasneje oziroma 21. maja.

Borovniške ekipe so sicer bile naslednje:

  • kategorija B – ekipa Slive: Klara Zrimšek, Teja Rus, Tinkara Pečlin
  • kategorija C – ekipa Golaži: Blaž Koščak, Gregor Klančar, Blaž Suhadolnik, Jernej Suhadolnik, Ana Suhadolnik
  • kategorija E – ekipa Mladi seniorji: Primož Pečlin, Tatjana Pečlin, Eva Sicherl, Romana Perhaj, Kristina Suhadolnik
  • kategorija F – ekipa Reharji – Luka, Marija in Aljoša Rehar

O planinskih orientacijskih tekmovanjih

Ekipe se na ligaških planinskih orientacijskih tekmah merijo v različnih starostnih kategorijah, ki segajo od osnovnošolske mladine do »veteranov«, poleg tega pa je mogoče sodelovati tudi v družinski kategoriji in treh različno zahtevnih odprtih kategorijah. V slednjih lahko tekmujejo tudi ekipe, ki ne zastopajo kakšnega planinskega društva, ali pa planinske ekipe iz drugih področnih planinskih orientacijskih lig.

Organizatorji za vsako zahtevnostno skupino kategorij pripravijo posebno traso, na kateri morajo ekipe čim hitreje poiskati točke, vrisane na karti, ki jo dobijo na startu. Točke v naravi so označene s posebnimi odsevnimi oranžno-belimi zastavicami oziroma t.i. prizmami. Poleg tega morajo rešiti test iz poznavanja različnih planinskih tematik, od planinskega rastlinstva in živalstva do geografije in zgodovine ter prve pomoči. Na nekaterih točkah jih pričaka tudi kontrolor in jim zastavi kakšno praktično nalogo, denimo vozle ipd.

Vsaka liga v sezoni izvede okrog štiri tekme, najboljši društvi v vsaki kategoriji v skupnem seštevku pa se nato uvrstita na zaključno, državno tekmovanje, poimenovano Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT). To je običajno organizirano v maju, praviloma je dvodnevno, za organizacijo pa poskrbi vsako leto druga področna orientacijska liga.

Aljoša Rehar

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8228 16. 7. 2024