PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 28. maj 2013, ob 0. uri

Vabljeni na planinski izlet v sklopu Dneva slovenskih planincev 2013

V sklopu programa Mladinske komisije PZS na letošnjem Dnevu slovenskih planincev vam poleg Lova za skritim zakladom (orientacijska pustolovščina) ter Poljane zabave (delavnice družabnosti) ponujamo tudi zanimiv planinski izlet na Belsko Kopo.
V planinskem vodniku Kamniško Savinjske Alpe (PZS, Ljubljana, 2004), si lahko preberemo naslednje. »Gorski hrbet Rzenika se nad dolino Kamniške Bistrice strmo konča z vrhom, imenovanim (Belska) Kopa, desno od nje je strmo odsekana krajša stena Varvanja, ob njej pa Martinj turn. Z vrha, ki je po požaru leta 1992 postal gol, je lep pogled na osrednje Grintovce iz neobičajnega zornega kota.«

Našo pot na ta, zanimiv in planincem dokaj neznan vrh, bomo pričeli na parkirišču pri gondolski žičnici na Veliko planino. Za ogrevanje se bomo najprej odpravili po gozdni poti proti Kopiščem, manjšem naselju, kjer bomo zapustili markirano pot. A nič zato, široka in dobro vidna steza nas bo skozi gozd in mimo nekdanjih rudniških rovov železove rude peljala vse do Martinj turna. Tu pa bomo zavili levo, se najprej povzpeli na manjše sedelce med Kopo in Varvanji, nato pa po nekaj minutni hoji dosegli vrh. Sestop v dolino bomo opravili po isti poti, ter se nato peš podali do prireditvenega prostora pri Domu v Kamniški Bistrici. Za vzpon bomo porabili približno dve uri pol, prav toliko kakor tudi za sestop do prizorišča prireditve - skupaj bo hoje torej okoli 5 ur.

Zbor
V soboto, 15. 6,. ob 8.uri, na parkirišču ob gondolski žičnici na Veliko planino (desno parkirišče, nad cesto).

Obvezna oprema
Gojzarji, nahrbtnik, vetrovka, udobne dolge hlače, pulover, kapa, rezervno perilo, malica in pijača, kos izolacijske podloge za sedenje na tleh (armafleks), zaščita pred soncem (kapa s šiltom, krema za sončenje in sončna očala) in klopi, zložljivi dežnik, vrečka za smeti in svetilka.

Dež
V primeru slabega vremena oz. dežja bo cilj izleta prilagojen aktualnim vremenskim razmeram.

Prijave in informacije
Prosimo, da se zaradi lažjega načrtovanje poteka izleta prijavite na elektronski naslov mladinska.komisija@pzs.si in sicer najkasneje do četrtka, 13. 6. Za dodatne informacija pa se lahko obrnete direktno na vodjo izleta, Mateja Ogorevca (tel: 041 483 924, e-pošta: mailto: mogorevc@gmail.com).

Lepo povabljeni!

Mladinska komisija PZS

PDF Nagradni izlet MK PZS 2013 - prijavnica (671,25 KB)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8235 21. 9. 2021