PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 30. maj 2013, ob 0. uri

43. tabor ljubljanskih planincev 2013 na Govejku

V soboto, 25. maja 2013, sta MDO PD Ljubljane in PD Obrtnik organizirala tradicionalno srečanje planincev Meddruštvenega odbora planinskih društev LJubljane ali krajše 43. tabor ljubljanskih planincev na Govejku. Tabor običajno organizira MDO PD Ljubljane skupaj z društvom, ki v tistem letu praznuje okrogli jubilej delovanja. PD Obrtnik letos slavi kar 60 let uspešnega delovanja.
Kljub slabemu vremenu so se srečanja udeležili planinci iz 9 planinskih društev in seveda gostitelji. Člane PD Medvode, PD Kočevje, PD Polž, PD Iskra Ljubljana, PD Šmarna gora in PD Drago Bregar so pripeljali kar predsedniki teh društev.

V kulturnem delu programa, ki ga je povezoval igralec Srečko Kermaver, so sodelovali Kranjski kvintet in kantavtor Marjan Grosek. Prisotne je najprej nagovoril predsednik PD Obrtnik Miro Miloševič, ki je kratko orisal pestro zgodovino društva, še posebej Govejka, kjer so leta 1935 kupili staro kmetijo in jo preuredili v prijeten dom obrtnikov. Nato je nagovorila prisotne podpredsednica PZS Slavica Tovšak, ki je pohvalila delovanje MDO PD, iskreno čestitala PD Obrtnik za visok jubilej ter poudarila, da slavimo v okviru PZS še druge jubileje, med drugim 60-letnico Slovenske planinske poti od Maribora do Ankarana. PD Obrtnik je podelila jubilejno listino. Ob koncu je prisotne pozdravila tudi predsednica MDO PD Ljubljane Marinka Koželj Stepic in pohvalila vse prisotne za pogum, da so prišli kljub deževnemu vremenu ter jih povabila na 44. tabor ljubljanskih planincev, ki bo zadnjo soboto v maju 2014.

V spomin na prvega načelnika SPD Frana Orožna so prebrali nekaj pomembnih dogodkov iz njegovega bogatega življenja.

Nato je Miro Miloševič vse povabil k ponovnemu odkritju plošče. Ta je bila dolga desetletja prekrita z drugo. Prvotna je bila postavljena leta 1935 ob priliki blagoslovitve prenovljene domačije. Na vrsto je prišel golaž, ki je bil tokrat za vse prisotne brezplačen.

Narodno-zabavni ansambel Maja je pričel igrati za ples in kar precej parov se je vrtelo do poznih popoldanskih ur.

Marinka Koželj Stepic

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8249 4. 12. 2021