PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 4. junij 2013, ob 0. uri

Gremo v hribe 2013 - številni pohodniki na Pohorju pregnali sive oblake

Četrti Zlatorogov dogodek se je v soboto, 1. junija 2013, odvil na sedaj že tradicionalni lokaciji, pri Mariborski koči na Pohorju. V vpisno knjigo se je vpisalo največ pohodnikov letos, kar 705, ki so se ob dobrem vzdušju gostiteljev zabavali do poznih popoldanskih ur.
Prvi vikend v juniju je na Štajerskem že vrsto let rezerviran za širšo družbeno akcijo imenovano Športni vikend Maribora, zato je prva junijska sobota tudi v koledarju akcije Gremo v hribe rezervirana za lokacijo na Pohorju, natančneje pri Mariborski koči. Koča je namreč tudi ena izmed treh stalnih lokacij Zlatorogove transverzale ponosa (poleg sta to še Nanos in Šmohor), ob tem pa je to tudi lokacija, kjer se vsako leto zbere lepo število pohodnikov. Tokrat se je v Zlatorogovo vpisno knjigo vpisalo kar 705 pohodnikov, kar je tudi letošnji rekord. Pivovarna Laško, ki za vsakega vpisanega pohodnika nameni 1 evro lokalnemu planinskemu društvu, bo temu znesku dodala še 295 evrov, skupni znesek pa prejme Planinsko društvo Maribor Matica.

Sivi oblaki nad Pohorjem in veter, ki je na trenutke kar močno »zapihljal« so bolj spominjali na pozno jesen, kot pa na prvo junijsko soboto in obeti niso bili nič kaj prijetni. Vendar so vedri obrazi gostiteljev, na čelu z nasmejano oskrbnico in tudi nekdanjo odlično rokometašico Tanjo Dajčman, kmalu pregnali vse skrbi. Pohodniki, ki so v skupinah prihajali na cilj, so se lahko čez cel dan zabavali ob animacijskih igrah, ki jih je pripravila Zlatorogova ekipa, ob zvoku domačega benda, štajerskega dua pa so lahko tudi zaplesali. Za dodatni dvig temperature je poskrbelo kar sonce, ki je sredi dneva pokukalo izza oblakov.

Stalnega člana Zlatorogove ekipe, moderatorja Gregorja je tokrat zamenjal David, ki je tudi nekdanji odlični smučar v slogu telemark. S predsednikom Planinskega društva Maribor Matica Ivanom Kosijem je spregovoril nekaj besed, ob tem pa je gospod Kosi vsem zbranim poudaril kako pomembna se mu zdi akcija Gremo v hribe. »Podpora, ki so jo na ta način deležna planinska društva, se mi zdi zelo pomembna za nadaljnji obstoj in delovanje društev, obenem pa akcija spodbuja ljudi za obisk narave in vzdržuje kulturo pohodništva,« je zaključil Kosi in požel velik aplavz vseh prisotnih.

V juniju si bodo dogodki sledili vsako soboto, zato je bil sklep vseh prisotnih pri Mariborski koči, da se slabo vreme prežene in da nas že na naslednjem Zlatorogovem dogodku spremlja sonce. V soboto, 8. junija, se bomo podali na novo lokacijo k Domu na Mirni gori, nato pa si sledijo še koča na Blegošu, dom na Menini planini, koča na Dobrči in pred poletno pavzo še obisk Domžalskega doma na Mali planini.

Več informacij o akciji Gremo v hribe na: www.gremovhribe.si in uradnem Facebook profilu akcije Gremo v hribe.

ZTP_Gremo_v_hribe2013_splet_m

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8265 5. 6. 2023