PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 4. junij 2013, ob 0. uri

Ob jubilejih Koče pri izviru Soče nova čistilna naprava

Pri Planinskem društvu Jesenice so se lani lotili obsežnih investicij s področja odvajanja in čiščenja odpadnih voda na vseh petih postojankah. Predvsem s čistilnimi napravami bodo poskrbeli za boljše zavarovanje gorskega okolja. Prvo so zgradili v Koči pri izviru Soče v Trenti.
Izvedbena dela so morali prilagoditi vsem naravovarstvenih pogojem, ki so v ožjem območju Triglavskega narodnega parka še bolj strogi. Finančna sredstva so v celoti prispevali sami. Čistilno napravo je postavila družba Regeneracija iz Lesc, obratovati pa je začela ob začetku letošnje sezone.

Uradno odprtje čistilne naprave 1. junija so združili z dvema jubilejema koče. Leta 1953 so v nekdanji italijanski vojaški objekt najprej preuredili v skromno planinsko kočo. Dvajset let kasneje so zgradili povsem nov objekt.

Predsednik društva Branko Bergant je v pozdravnih besedah poudaril, da vsa leta pri upravljanju koče skrb namenjajo obnovam, stalna pomembna naloga pa je varovanje naravnega okolja.
Pohvale za pomembno pridobitev so na odprtju izrekli navzoči gostje, med njimi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Gorenjske France Benedik in direktor uprave Triglavskega narodnega parka Martin Šolar.

Trak so slavnostno prerezali predsednik društva Branko Bergant, častna članica Ančka Stojan in predstavnik družbe Regeneracija iz Lesc Alojz Hvala. Za prijetno vzdušje na otvoritvi je s planinsko obarvanimi skladbami poskrbela harmonikarica Marjana Komel.

Koca_pri_izviru_Soce_PD_Jesenice_odprtje_cistilne1_1_6_2013_foto_Janko_Rabic_m
Na ogledu čistilne naprave

Besedilo in foto Janko Rabič

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8267 4. 12. 2021