PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 8. junij 2013, ob 0. uri

SP v balvanih, Vail 2013 - Jernej 7., Klemen 16.

Danes, 8. junija 2013, drugi tekmovalni dan 7. letošnje tekme svetovnega pokala IFSC v balvanih, tokrat v Ameriki (Vail), je potekal polfinale, v katerega sta se po uspešnih kvalifikacijah prebila tudi naša najboljša balvanista Jernej Kruder in Klemen Bečan, ki pa sta ostala zunaj finala.
Sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju IFSC 2013 se je že krepko prevesila v drugo polovico. Po tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju IFSC 2013 na Logu in Innsbrucku se je svetovni pokal preselil za dve tekmi čez Lužo, v Toronto prejšnji konec tedna in sedaj v Vail.  

Na tekmi SP v Vailu, ZDA, tekmuje  skupno 85 šp. plezalcev (48 v moški in 37 v ženski konkurenci) iz 18 držav, med njimi sta tudi Jernej Kruder in Klemen Bečan
Z Jernejem in Klemnom je tudi selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon, ki je poskrbel, da sta Jernej in Klemen po tekmi v Torontu do tekme v Vailu opravila dodatne treninge v Denverju, Boulderju, Coloradu. 

Tudi v tokratnih kvalifikacijah sta Jernej in Klemen dobro nastopila in se uvrstila v današnji polfinale. Jernej je bil s 4 preplezanimi balvani na 8. mestu, Klemen pa je s tremi vrhovi pristal na solidnem 15. mestu. V polfinalu je Jernej izboljšal uspeh iz Toronta, kjer je bil 11. Tu je le za las zgrešil finale in dosegel 7. mesto s preplezanima dvema balvanoma in doseženimi 3 bonusi. Klemen je prav tako kot v Torontu dosegel 16. mesto, v Vailu pa je 1 vrh in 4 bonuse.

REZULTATI polfinala (Vir: IFSC) - moški, ženske.

Med fanti je najboljše nastopil zmagovalec tekme v Torontu, Avstrijec Kilian Fischhuber, drugi je bil Kanadčan Sean McColl, tretji pa Rus Dmitri Sharafutdinov. Med dekleti je bila v kvalifikacijah najboljša zmagovalka tekme v Torontu in še skoraj vseh poprejšnjih letošnjih, Avstrijka Anna Stöhr, druga po polfinalu je bila Nemka Juliane Wurm, tretja najboljša pa Američanka Angela Payne. Pri dekletih še nismo videli takega polfinala, prav neverjetno je bilo namreč, da je za uvrstitev v finale med 6 najboljših zadostovalo pridobiti 2 bonusa, kot ju je dosegla Britanka Shauna Coxsey.

IZJAVA:
Jernejev in Klemnov polfinalni nastop je selektor Simon Margon ocenil takole:
»Jernej je s 7. mestom za las zgrešil finale. Že v prvem balvanu je naredil en poizkus preveč in prav to ga je stalo finala. Tudi sicer je v treh od štirih balvanov naredil preveč napak in odlična fizična pripravljenost tudi tokrat ni bila dovolj za finale. Glede na konfiguracijo stene in tip balvanov je bil finale dosegljiv tudi za Klemna, vendar se na steni žal ni najbolje znašel in preplezal le enega Od stirih balvanov kar je zadostovalo za 16. mesto

O nadaljevanju sezone in pripravah pa je selektor Margon še povedal: »Glavni del sezone balvanov je za nami. Kruder se čez poletje odpravlja trenirat v skalo v JAR, Klemen pa bo moral hitro začeti s treningi vzdržljivosti, saj je evropsko prvenstvo že čez dober mesec dni.
Ostal del reprezentance je trenutno s trenerjem Romanom Krajnikom na pripravah v Švici. Mi se v Slovenijo vračamo v torek in nadaljujemo z zastavljenim programom treningov.«

PREDVIDENI PROGRAM (Vir: IFSC) po lokalnem času (8 ur za nami)
Sobota, 8. junij 2013
16.45          Predstavitev finalistov, ogled smeri in FINALE (ob 00.45 9. junija po slovenskem času)
                   Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

OGLEJTE si tekmo V ŽIVO prek spletne strani IFSC.

Mina Markovič pa se je po tekmi svetovnega pokala v balvanih v Innsbrucku (17.-18. 5. 2013) odločila, da tekmi v Kanadi in ZDA izpusti ter se že začne še intenzivneje pripravljati na tekme svetovnega pokala v težavnosti.

Sezona svetovnega pokala je tudi letos zelo zanimiva za Slovenijo, saj se bo karavana najboljših kar dvakrat ustavila v Sloveniji - prvič se je 11. In 12. maja v športnem parku Log, drugi vrhunec pa bo za nas še na koncu sezone, 16. in 17. novembra, ko bo Kranj znova gostil zaključek svetovnega pokala v težavnosti

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Preberite tudi:
- SP v balvanih, Vail 2013 - Jernej in Klemen v polfinalu
-
SP v balvanih, Toronto 2013 - Jernej 11., Klemen 16.
-
SP v balvanih, Innsbruck 2013 - dvojna nemška zmaga
- SP v balvanih, Log 2013 - MINA MARKOVIČ PETA
SP v balvanih, Kitzbühel 2013 - Mina 5., Jernej 6.
SP v balvanih, Millau 2013 - finale brez Slovencev
SP v balvanih, Chongqing 2013 - Jernej 10., Mina 12., tekma končana
SP v balvanih, Log 2013 - ekskluzivni časnik, do tekmovanja manj kot 2 meseca
Mina Markovič: Na plezalnih stenah želim priti do popolnosti
Mina Markovič v novo sezono kot pripadnica Slovenske vojske
Svetovni pokal v športnem plezanju IFSC 2013
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8281 29. 1. 2022