PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 29. junij 2013, ob 0. uri

Black Hole Bike Fest - med 19. in 28. julijem 2013

Med 19. in 28. julijem 2013 se bo v Mežiški dolini na Koroškem dogajal kolesarski festival, kot ga Slovenija še ni videla. Black Hole Bike Fest bo prvi gorskokolesarski festival v Sloveniji. Vanj bo združeno najboljše, kar lahko na področju gorskega kolesarstva ponudi Koroška. In Koroška ima kaj ponuditi, saj je v zadnjih nekaj letih postala ena izmed priznanih gorskokolesarskih turističnih destinacij, kamor prihajajo uživati gorski kolesarji z vsega sveta.
S festivalskim kolesarskim dogajanjem in obfestivalskimi dogodki bomo povezali med seboj štiri lokalne skupnosti, številne nevladne organizacije in prostovoljce, nastanitvene in gostinske obrate ter druge ponudnike v Mežiški dolini na Koroškem; vse od Črne na Koroškem pa do Raven na Koroškem.

Osrednja tema festivala bo odgovoren odnos do okolja in narave, saj verjamemo, da lahko z načrtnim razvojem gorskega kolesarjenja pripomoremo h gradnji skupnosti zavezane k trajnostnemu razvoju. Med drugim bomo organizirali mednarodni video natečaj, katerega osrednja tema bo prikazati gorsko kolesarjenje kot okoljsko in družbeno sprejemljivo aktivnost v naravi. Del festivalskih prihodkov bo namenjen oblikovanju zelenega sklada, ki bo namenjen urejanju gorsko kolesarskih poti na okoljsko in družbeno sprejemljiv način. Med festivalom bodo organizirane vodene gorsko kolesarske ture, katerih tema bo geološka dediščina Geoparka Karavanke, ki je bil pred kratkim sprejet v eminentno mrežo evropskih in svetovnih geoparkov, v katerem je trenutno 90 članov iz 26 držav. Posamezne ture bodo združene s predavanji iz osnov prve pomoči za gorske kolesarje ter spoznavanjem omejevanja vplivov na okolje in naravo. S festivalom želimo z načrtnim spodbujanjem vključevanja vseh starostnih, socialnih in družbenih skupin uspešno vplivati tudi na dobro počutje in zdravje državljanov Slovenije. S tem namenom bo en dan namenjen dogodkom, ki bodo spodbujali kolesarjenje za otroke.

V devet dnevnem kolesarskem dogajanju se bo odvil gorskokolesarski Black Hole maraton, ki je s 6 kilometrsko traso skozi opuščene rudniške rove nekdanjega rudnika svinca in cinka Mežica in današnjega Turističnega rudnika in muzeja Podzemlje Pece, edinstven na svetu. Del Black Hole Bike Fest bo tudi Enduro Koroška, trodnevna enduro preizkušnja z gorskimi kolesi.

Za vse morebitne dodatne informacije, smo dosegljivi na elektronskem naslovu info@blackhole-bikefest.com ali na http://www.blackhole-bikefest.com

Lep dan in lep pozdrav.

V imenu organizacijska odbora
Peter Zajc, koordinator & PR
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8338 7. 8. 2022