PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 8. julij 2013, ob 0. uri

Prvi Tončkov dan in obnova Slovenske planinske poti

Komisija za planinske poti PZSje v soboto, 6. julija 2013, organizirala 1. Tončkov dan v spomin na dolgoletnega načelnika Komisije za planinske poti in podpredsednika PZS Toneta Tomšeta. 42 markacistov iz 21 planinskih društev se je zjutraj ob 7. zjutraj zbralo na petih različnih zbirnih mestih.
Akcija je potekala v sodelovanju z Heliosom in Olimpijskim komitejem Slovenija, s katerima je Planinska zveza Slovenije podpisala pogodbo o sodelovanju. S »Heliosovimi« barvami v vrednosti 7.000 EUR bo PZS v letošnjem letu, ob šestdesetletnici Slovenske planinske poti, najstarejše vezne poti v Sloveniji in na svetu, obnovila markacije na njeni trasi.

Tako so se v soboto, 6. julija 2013, obnavljale markacije na Slovenski planinski poti v okolici Vršiča. Skupino markacistov PZS, ki se je zjutraj zbrala pri Koči pri izviru Soče, sta nagovorila predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik Komisije za planinske poti PZS Igor Mlakar, predstavnica Heliosa Polona Stare pa je izrazila zadovoljstvo glede dobrega sodelovanja s PZS pri letošnji akciji, povedala je, da so se pri Heliosu prav odločili, ko so podprli obnovo Slovenske planinske poti. Na jutranjem srečanju je bila prisotna tudi predstavnica OKS Dragica Koželj.

Markacisti so obnovili markacije na naslednjih odsekih Slovenskeplaninskih poti:
 1. Koča pri izviru Soče-Zavetišče pod Špičkom,
 2. Koča pri izviru Soče-50. ovinek Vršiške ceste,
 3. 50. ovinek Vršiške ceste-Zadnjica-Luknja,
 4. Vrata-Luknja-Bovški Gamsovec,
 5. Vršič-Zavetišče pod Špičkom,
 6. Vršič-grebenska pot na Prisojnik,
 7. Prisojnik (Slovenska pot),
 8. Vršič-Mlinarica (južna pot).

Akcija se je zaključila ob 19. uri v Poštarskem domu na Vršiču, kjer sta se zbranim zahvalila načelnik Komisije za planinske poti Igor Mlakar, v imenu vodstva PZS pa generalni sekretar Matej Planko. Prijazno in gostoljubno osebje Poštarskega doma je poskrbelo za okusno večerjo, v imenu PD PTT Ljubljana pa je zbrane pozdravil oskrbnik Mihalj Agošton.

Markacisti so si bili enotni, da je prvi Tončkov dan lepo uspel in da se ponovno srečajo, če ne prej, prihodnje leto na 2. Tončkovem dnevu.

Koroški markacisti pa so minuli vikend obnavljali traso SPP na svojem področju, obnovili so SPP na odsekih:
 1. Dom na Smrekovcu-Bela peč,
 2. Grmovškov dom-Koča pod Kremžarjevim vrhom,
 3. Koča v Grohotu pod Raduho-Durce-Raduha.

FOTOGALERIJA >>>
 
Klemen Petek

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8364 19. 7. 2024