PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 9. julij 2013, ob 0. uri

Čistilna naprava v PUS Bavšica predana svojemu namenu

V petek, 5. julija 2013, so predsednik PZS Bojan Rotovnik, župan občine Bovec Siniša Germovšek in direktor podjetja Dr. Duhovnik d. o. o., Jože Duhovnik, z razvezom vrvice uradno odprli čistilno napravo za Planinsko učno središče Bavšica.
Na odprtju se je poleg zgoraj omenjenih zbralo kar nekaj prijateljev Bavšice in PUS Bavšica, med njimi še: direktor TNP Martin Šolar, generalni sekretar PZS Matej Planko, predsednik MDO PD Posočja Gregor Rupnik in ostali predstavniki planinskih društev iz okolice ter predsednik Združenja gorskih vodnikov Slovenije Robert Rot. Slednji se je udeležil odprtja predvsem zaradi podpisa dogovora o sodelovanju med PZS in ZGVS, ki je sledil odprtju čistilne naprave.

Odprtje je potekalo v sproščenem vzdušju, za dodatno popestritev so poskrbeli trenutni udeleženci usposabljanja za vodnike PZS v PUS Bavšica, ki so razmigali skoraj vse prisotne z igrivim bansom. Opažanja mnogih, ki v Bavšici že nekaj časa niso bili, so bila, da je dolina precej zaraščena, zato so pozdravili delovanje PUS Bavšica, ki v dolino vnaša življenje, še posebej pa so pohvalili skrb za okolje in izgraditev čistilne naprave.
Čistilna naprava je v PUS Bavšica zamenjala troprekatno greznico. Z gradnjo čistilne naprave so pričeli v PUS Bavšica lani oktobra, zaradi slabih vremenskih razmer in stečaja gradbenega podjetja, ki je bil izvajalec gradbenih del, pa so bila dela zaključena letos spomladi. Vgradnjo naprave smo zaupali podjetju Dr. Duhovnik d.o.o., gradbena dela (nekoliko spremenjeno podobo ima sedaj tudi okolica PUS-a) pa je opravil Minč d.o.o. iz Bovca. Polovico sredstev smo pridobili iz razpisa FŠO, izgradnjo pa je podprla tudi Zavarovalnica Triglav.

Čeprav je sama naprava že nekaj časa v funkciji, pa so jo slavnostni gostje z razvezom vrvice tudi uradno predali v uporabo. Pred odprtjem so imeli kar malo treme. V roke namreč niso dobili škarij in slavnostnega traku, kot so vajeni, temveč pomožno vrvico z vozlom, ki so ga mogli razvozlati. S tem so organizatorji želeli pričarati bolj planinsko vzdušje, saj bo čistilna naprava služila Planinskemu učnemu središču in predvsem odplakam bodočih vodnikov PZS. Trema »odvezovalcev« je bila odveč, vozel je bil razvozlan brez truda, aplavz prisotnih pa močan. Želimo si, da bo brez posebnega truda ali zapletov delovala tudi čistilna naprava.

Mateja Komac

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8367 2. 12. 2021