PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 19. julij 2013, ob 0. uri

SP težavnost, Briançon 2013 - 5 Slovencev v polfinalu

Danes, 19. julija 2013, je v francoskem Briançon potekal kvalifikacijski del prve letošnje tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Od sedmerice naših reprezentantov se je v jutrišnji polfinale uvrstilo 5 najboljših slovenskih tekmovalcev in tekmovalk.
Na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Mednarodne zveze za športno plezanju IFSC 2013 v Briançonu slovenske barve zastopajo: Maja Vimar, Mina Markovič, Tina Šušteršič, DOmen Škofic, Sergej Epih, Jure Raztresen in Martin Bergant.
Prva favoritinja je zagotovo Mina Markovič, ki letos brani kar dvakratni naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Na prvi tekmi v sezoni SP v težavnosti 2012 v francoskem Chamonixu je Mina Markovič zmagala, letos pa prav tako držimo pesti, da se tak uspeh ponovi.

Od sedmerice naših se je v jutrišnji polfinalni del 26 najboljših šp. plezalcev oz. plezalk uvrstilo kar 5, in sicer Mina Markovič, ki je skupaj s še sedmimi tekmovalkami na prvem mestu (vse so dosegle vrhova obeh kvalifikacijskih smeri), Domen Škofic, ki je bil odličen in dosegel 2. mesto v kvalifikacijah, Tina Šušteršič z 21. rezultatom kvalifikacij, Maja Vidmar, ki je s 26. mestom ravno še ujela polfinale; z enakim, 26. mestom, se je v polfinale prebil tudi Sergej Epih. Tekmovanje v Briançonu pa sta že zaključila Jure Raztresen na 30. mestu in Martin Bergant s končnim 41. mestom.

Kvalifikacije so potekale danes od 8.30 zjutraj naprej, saj so organizatorji zaradi slabe napovedi vremena za popoldne prvotno zastavljene popoldanske kvalifikacije prestavili na jutro. Športni plezalci, skupaj 53, so se v kvalifikacijski smeri 'enakomerneje razporedili' glede doseženih rezultatov, saj je Švicar Cedric Lachat, tekmovalec s številnimi izkušnjami, uspel preplezati obe smeri do vrha. Na drugem mestu sta Avstrijec Jakob Schubert in naš Domen Škofic. Medtem pa so pri ženskah (nastopilo je 48 tekmovalk) bili smeri drugače postavljeni in kar 8 tekmovalk si deli prvo mesto po kvalifikacijah - naša Mina, pa aktualna evropska prvakinja v težavnosti, Rusinja Dinara FakhritdinovaHelene Janicot (FRA), Jain Kim (KOR), Magdalena Röck (AVT), Nikki Van Bergen (NIZ), ter Japonki Akiyo Noguchi in Momoka Oda.

PREDVIDENI PROGRAM tekme v Briançonu 2013 (Vir: IFSC
Sobota, 20. julij 2013
9.30-12.00 Polfinale - moški in ženske
19.30 Finale - ženske, predstavitev in finale
21.30 Finale - moški, predstavitev in finale
23.00 Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

OGLEJTE si tekmo svetovnega pokala V ŽIVO prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC. 

Minuli konec tedna je v Chamonixu potekalo evropsko prvenstvo v težavnostnem plezanju, na katerem je Slovenija z Mino dosegla srebro in naslov evropske podprvakinje. Ostali naši uspehi na EP so bili: 4. Maja Vidmar, 25. Tina Šušteršič, ter med fanti 11. Domen Škofic, 22. Martin Bergant, 24. Sergej Epih, 28. Jure Raztresen.

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Povezani novici:
- SP težavnost, Briançon 2013 - začetek svetovnega pokala: pogovor s selektorjem Simonom Margonom, Mino Markovič in Domnom Škoficem
- Mina Markovič nova evropska podprvakinja v športnem plezanju!

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8404 26. 1. 2022