PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 2. avgust 2013, ob 0. uri

30 let Zavetišča pod Špičkom

Zavetišče pod Špičkom na višini 2064 metrov je najvišja postojanka Planinskega društva Jesenice. Člani smo najprej leta 1950 nekdanjo italijansko vojaško opazovalnico preuredili v skromno zavetišče. Zaradi vse večjega obiska planincev smo ga kasneje podrli in začeli graditi novega. Odprtje je bilo julija leta 1983 ob 90-letnici slovenske planinske organizacije.
Za planince je zavetišče predvsem izhodiščna točka za vzpon na Jalovec. Gospodarji in oskrbniki se vsa leta prizadevajo, da je zavetišče urejeno in prijazno do obiskovalcev. Oskrbnici Nada Šavs in Marija Kočar ob 30-letnem jubileju pričakujeta dobro sezono, posebej v avgustu in septembru. Na začetku sezone je bil obisk manjši predvsem zato, ker je bilo na Jalovcu še veliko snega, za vzpon pa je bila potrebna zimska oprema. Sedaj so se razmere uredile, planincev je vse več, tako domačih kot iz drugih držav. Nada in Marija vsem postrežeta z informacijami o planinskih poteh in okoliških vrhovih. Telefon zavetišča je 041 543 039. Znata tudi malo razvajati planince na takšni višini, saj v kuhinji zadiši tudi po domačem kruhu in jabolčnem zavitku.

Janko Rabič
--------------------------------------------

Še več zanimivih podatkov s spletne strani PZS (kjer si poglejte tudi možnost dostopov do zavetišče):

Zavetišče pod Špičkom (2064 m) stoji na robu melišča na vzhodni strani že od daleč vidne skalnate ostrice, imenovane Špiček (2192 m). V prvo skromno zavetišče so jeseniški planinci preuredili nekdanjo italijansko vojaško opazovalnico, odprli so ga 6. avgusta 1950. Leta 1961 so zavetišče obnovili in ga opremili z ležišči. Zaradi izredne lege ob poti na Jalovec je postalo pretesno, zato so leta 1979 izdelali načrte za novogradnjo. Leta 1981 so staro zavetišče podrli in začeli graditi novo. Leta 1983 so zgradili še prizidek s sanitarjami in zimsko sobo. Novo zavetišče so slovesno odprli 3. julija 1983 ob 80-letnici organiziranega planinstva v občini Jesenice in 90-letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je PZS. Leta 1993 so pri zavetišču namestili 2000-litrsko cisterno za vodo.

Razgled:
Od zavetišča je eden najlepših razgledov v Julijskih Alpah. Proti vzhodu se razprostira kotanjasta, z boričevjem porasla Rutarska Trenta, ki zložno pada v Zadnjo Trento, prek katere seže pogled naprej proti Zgornji Trenti, ki jo obkrožajo Prisojnik, Razor, Planja in Pihavec, za slednjim pa vidimo tudi Triglav; na jugovzhodni in južni strani sledimo najprej grebenu nad Zadnjo Trento z Ušjem in Trentskim Pelcem, potem pa se pogled ustavi na skalnih strminah Pelcev in Vršaca; zahodno se tik za zavetiščem dvigata Mali Ozebnik in Vrh Zelenic, severno pa Veliki Ozebnik, ki zakriva pogled na Jalovec, desno od Velikega Ozebnika se širijo strmali Velike Dnine.

Zavetisce_pod_Spickom_razgled_od_tu_foto_Zdenka_Mihelic2m700
Razgled od Zavetišča pod Špičkom, foto Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8429 4. 12. 2021