PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 5. avgust 2013, ob 0. uri

PD Ajdovščina je včeraj na Čavnu praznovalo 110 let

Pri Koči Antona Bavčerja na Čavnu so včeraj, 4. avgusta 2013, planinci in ljubitelji narave proslavili 110. obletnico Planinskega društva Ajdovščine. Slavje so zaokrožili z 20. pohodom na Čaven, 120. obletnico Planinske zveze Slovenije in 60. obletnico Slovenske planinske poti.
Planinsko društvo Ajdovščina so ustanovili septembra 1903, med člani so bili zlasti pomembnejši Ajdovci, prvi predsednik društva pa je bil Avgust Schlegel. Danes društvo šteje več kot 300 članov. Z različnimi vsebinami za planinstvo navdušuje od najmlajših v vrtcu do upokojencev. Pod njegovim okriljem delujejo Planinska sekcija Kamnje, alpinistična sekcija, mladinski odsek in vodniško izletniški odsek, med člani društva so usposobljeni gorski reševalci in markacisti, ki skrbijo za skoraj sto kilometrov označenih poti.

Društvo skrbi tudi za planinski koči na Čavnu in pod Golaki. Posebno pozornost namenjajo mladim. »Tradicionalni poletni planinski tabor, ki ga prireja društvo, je za številne pomemben stik z naravo, priložnost za učenje varne hoje v hribih ter prvi korak v svet alpinizma,« poudarja predsednik društva Bogdan Kodele.

Ajdovske planince odlikuje prostovoljno delo, ne le v društvu, ampak tudi v KS in širše. Izkazali so se tudi s praznovanjem.

Množica se je na Čavnu naužila svežega zraka, prisluhnila kulturnemu programu in dan nadaljevala v družabnem vzdušju. Slavnostni nagovor je pripadel Bojanu Rotovniku, predsedniku Planinske zveze Slovenije, ki letos praznuje 120 let delovanja.

Ob jubileju so v društvu izdali praznično brošuro, žig, razglednico in znamko. Včeraj so začeli tudi petletno pohodniško akcijo, s katero želijo čim več ljudi pritegniti k obisku in ogledu domačih krajev in njihovih naravnih in kulturnih znamenitosti. Društvo je na pobudo markacista, vodnika in varuha gorske narave Mirka Sobana izdalo poseben dnevnik za odtise žigov s 23 kontrolnih točk. Točke sestavljajo črke iz naslova akcije STO DESET LET PD AJDOVŠČINA.

Primorske novice, Alenka Tratnik
-------------------------------------------------

Povezani novici:
- Praznovanje 110-letnice PD Ajdovščina in 20. letni pohod na Čaven
- 110 let Planinskega društva Ajdovščina

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8436 26. 1. 2022