PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 11. september 2013, ob 0. uri

Odprtje Planinskega doma na Uštah ob 20-letnici PD Moravče

Moravški planinci smo v soboto, 31. 8. 2013, dočakali veliki dan - naš dom je končan in predan svojemu namenu.
Predsednik Planinskega društva Moravče Leon Lavrič je v svojem govoru na prireditvi povedal, da so v tem času društvo vodili štirje predsedniki, celino je oral Niko Capuder, Franc Kmetič je zagrizel v gradnjo in tudi kot predsednik gradbenega odbora pripeljal gradnjo do prve plošče. Nadaljeval je Janez Jesenšek, gradnja pa se je zaključila pri Leonu Lavriču. Občino so v tem času vodili trije župani - Matjaž Kočar, Ljudmila Novak in Martin Rebolj. Predsednik gradbenega odbora na začetku je bil Jurček Nowakk, leta 2009 pa je njegovo vlogo prevzel Janez Vesel, ki je dom pripeljal do zaključne faze.

Nakup zemljišča se je zgodil leta 1998, tri leta kasneje pa je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. Leta 2001 se je gradnja doma pričela. Gradnjo so zaznamovala tudi sušna leta, ko se je vse ustavilo, a volja je zmagala in leta 2007 je dom pridobil delno uporabno dovoljenje. Od takrat naprej je bil dom ob praznikih in vikendih odprt, v njem so dežurali člani upravnega odbora društva.
Gradnja je zahtevala preko 27.000 ur prostovoljnega dela vestnih članov, deležna je bila finančne pomoči lokalne skupnosti in sredstev, zbranih v obliki prostovoljnih prispevkov in donatorstva. Vrednost zgrajenega doma je preko 400.000 €.

Ob odprtju doma so najzaslužnejši člani, ki so opravili od 1.500 do 2.000 prostovoljnih ur, prejeli plakete. To so Alojz Cerar, Janez Jesenšek, Marjan Kocjančič, Leon Lavrič, Jurček Nowakk, Lovro Poznič, Janez Vesel in Drago Jamšek. Za nadzor nad gradnjo je plaketo prejel Franc Capuder, kot največja donatorja pa Občina Moravče in Pit Revizija d.o.o.

Praznovanje na Uštah (Žerenku) v soboto, 31. 8. 2013, se je pričelo ob 14.00 in se v veselem vzdušju nadaljevalo v večer. V programu so poleg planincev domačega društva sodelovali: pevski zbor KID Limbar, godbeniki iz Moravč, Folklorna skupina OŠ in Turističnega društva Moravče. Dom je ob spremstvu Jožeta Mrvarja blagoslovil Miro Šlibar. Moravški planinci smo bili veseli obiska domačih društev občine Moravče in sosednjih planinskih društev.

Poleg gradnje doma smo imeli v tem času v društvu še veliko drugih odmevnih akcij: ob že obstoječih planinskih poteh sta bili na novo urejeni Moravška planinska pot in Vegova pot. Vsako leto organiziramo planinski tabor za mlade in osebe z motnjami v razvoju. Znani so tradicionalni prvomajski pohodi; akcija 50 vrhov za 5, 10, 15 in 20 let PDM; pridobili smo naziv društvo v javnem interesu ...

Žal smo v tem času izgubili tudi nekaj srčnih članov, ki jih močno pogrešamo: Marijana Grila, Nuško Kokalj, Francija Žučka, Franca Cerarja. Od nas so se poslovili tudi nekateri ustanovni člani: Ivo Pustotnik, Franc Zaveršnik, Jože Jamšek ... Hvala vsem za njihovo delo, prijateljstvo in pripadnost društvu. Ohranili jih bomo v najlepšem spominu.

Predsednik društva je povedal, da bodo v brošuri, ki jo bo društvo ob 20-letnici še izdalo, objavili vse podatke o gradnji, donatorstvu ter prispevkih posameznikov. Brošura bo razdeljena na naslednjem občnem zboru društva. Župan Martin Rebolj je v svojem govoru poudaril, da je odprtje doma velika pridobitev za celotno občino. Upamo, da dom ne bo sameval.

Planinci se bomo veselili vašega obiska na Uštah - Žerenku. Dobrodošli!

Mojca Smrkolj

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8537 3. 7. 2020