PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 26. september 2013, ob 0. uri

Jesenska KTK tura 2013 na Bohor - 12. oktobra 2013

Komisija za turno kolesarstvo PZS vas vabi na priljubljeno jesensko turo, ki bo tokrat potekala na prelepem Kozjanskem, kamor morda s kolesom le redko zaidemo. Vabljeni v soboto, 12. oktobra 2013 (prestavljeno s 6. oktobra zaradi slabega vremena)!
Tura: Iz Lesičnega  preko Kozjega po južnih pobočjih Veternika na vrh Bohorja. Spust od Bohorja prečka Bister  graben, kratek vzpon in spust v Lesično.
Dolžina: 40 km.

Najmanjša višina: Kozje, 275 m.
Najvišja višina: Veliki Javornik  - vrh  Bohorja,  1024 m.
Skupna višinska razlika: 1200 m.

Težavnost vzpona: V3 s kratkimi odseki V4.
Težavnost spusta: S3  dvema odsekoma S4.

Zborno mesto: 12. oktobra 2013 (prestavljeno s 6. oktobra 2013 zaradi slabega vremena), Lesično - parkirišče Kmetijske  zadruge v bližini šole.
Zbor: 8.45, odhod ob 9.00.
Dostopi: 
- Iz smeri Ljubljana: Izvoz Dramlje-Šentjur ( Gledamo table za Kozje)-Lesično
- Iz smeri Maribor: Slovenska Bistrica-Poljčane  (smer Rogaška slatina)-v Podplatu smer Podčetrtek - Lesično
- Z Dolenjske: Krško-Bistrica ob Sotli-Kozje-Lesično.

Oprema: Obvezna oprema je tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in druga varnostna oprema, ki zagotavlja varno kolesarjenje (čelada, rokavice, itd.).

Opis ture: Letošnja jesenska tura KTK nas bo vodila na Kozjansko. V te lepe kraje z gorskim kolesom redko zaidemo, čeprav je iz Ljubljane le ena ura in pol vožnje, iz Maribora dobra ura, prav tako iz Novega mesta. Na Kozjanskem dominirajo obsežna pobočja Bohorja z najvišjim vrhom Veliki Javornik 1.024 m, ki je cilj naše ture. Turo bomo začeli v Lesičnem, že po nekaj 100 metrih se bomo ustavili v Pilštanju, kjer nas čaka presenečenje. Iz Pilštanja nadaljujemo po  nekaj kilometrov asfaltne ceste do Kozjega in naprej do Sockega. Tu zapustimo glavno cesto in čaka nas strm vzpon na Veternik, razglednik, ki dominira nad Kozjem. Od tu naprej nas pot vodi tik pod grebenom po južnih pobočjih Veternika. Pod nami so vinogradi, morda nam na kakšnem kmečkem turizmu uspe dobiti kakšen grozd ali kozarec mošta. Na tem odseku se odpirajo razgledi proti Dolenjski. Po nekaj kilometrih preidemo na severna pobočja in po položnih makadamskih cestah v zavetju gozda obkrožimo Bohor. Zadnjih 50 višinskih metrov do vrha je kolovoz in pred nami se odpre vršna jasa, na kateri je triangulacijsko znamenje. 

Od vrha Bohorja je sprva kolovoz in kratek odsek makadama do koče na Bohorju. Tu naredimo počitek. Prvi del spusta vodi po ne preveč strmih kolovozih, v drugem delu, tik nad Bister grabnom pa je spust gladek in nekoliko hitrejši, a ne presega težavnostne stopnje S4. Pri domačijah v Stari Glažuti pričnemo kratek vzpon 120 višinskih metrov na sosednji greben. Če bo kdo utrujen ali v primeru slabega vremena, se bomo spustili po Bister grabnu do Kozjega. Ker bo lepo vreme, bomo pot nadaljevali navzgor po Bister grabnu, kratko po grebenu, kjer nas nad Lesičnim čaka drugi del spusta. Sprva po položnem kolovozu, kasneje strmina narašča in v zadnjih nekaj 100 metrih v zelo strmem spustu pridemo v Lesično. 

Turo odlikujejo lahki vzponi, zelo lepi spusti in predvsem spoznavanje področja v katerega redko zaidemo.

Skupaj z domačini bomo poiskali prijeten kraj, kjer bomo dobili večerjo, tako da bo tudi s kulinaričnega vidika ta tura nepozabna. 

Tura bo  v primeru slabega vremena prestavljena. Obvestilo v petek ob 20. uri na domači strani PZS.

Igor  Rozman

KTK_PZS_jesenska_tura2013_karta_Bohor_1m

KTK_PZS_jesenska_tura2013_Bohor_visinski_graf_m
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8582 22. 6. 2024