PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 23. oktober 2013, ob 0. uri

Osmi orienteering Slovenskega planinskega društva Trst

V Skavtskem centru na Božjem Polju, obsežnem gozdnatem predelu med Prosekom in Križem pri Trstu je bilo prejšnji torek, 15. oktobra 2013, vse živo. Preko 400 slovenskih osnovnošolcev, nižješolcev in dijakov višjih srednjih šol se je zbralo na rekreacijski prireditvi - orienteeringu.
Orienteering je letos že osmič priredilo Slovensko planinsko društvo Trst v sodelovanju z ZSŠDI ter pod pokroviteljstvom Dežele FJK in Zadružne kraške banke. Glavni namen te, že tradicionalno vsakoletne športno rekreacijske prireditve, je privabiti v naravo slovensko učečo se mladino, da se razgiba, spozna naravne danosti krajev in kraškega sveta ter se naužije svežega zraka.

Kljub sivemu, vlažnemu vremenu, bilo je tudi nekaj kapelj dežja, se je vesela in razposajena druščina okrog 130 osnovnošolcev iz osmih osnovnih šol od Milj do Nabrežine, v ekipah po dva ali tri, zbrala na startnem mestu in, opremljena s topografsko karto in kompasom, nestrpno čakala na začetek tekmovanja. Zapodili so se potem po gozdnih stezah v iskanju sedmih kontrolnih točk, skritih v podrastju ali na drevesih, na približno kilometer dolgi progi. Daljšo, dva kilometra dolgo orientacijsko progo z 11 kontrolnimi točkami, pa je moralo prehoditi oziroma preteči okrog 300 dijakov iz srednjih šol od Doline do Nabrežine in višješolcev zavodov Zois, Slomšek, Stefan, Prešeren in Kosovel iz Sežane. V približno treh urah so preznojeni in zadihani, a tudi mokri, posamično ali skupinsko pritekli vsi na cilj, kjer so jih prireditelji pogostili s toplim čajem in obloženim kruhkom.

Višek tekmovalnega orienteeringa je bilo nagrajevanje, za katero je vladalo veliko pričakovanje in, ob razglasitvi izidov, nepopisno veselje zmagovalcev za prejete kolajne in posameznih zmagovitih šol za pokale. Osmi orienteering SPDT na Božjem Polju je, kljub sivemu vremenu, popolnoma uspel v splošno zadovoljstvo predvsem tekmovalcev, njihovih učiteljev, profesorjev, spremljevalcev in prisotnih staršev, predvsem pa organizatorjev SPD Trst, ki so v zahtevno pobudo vložili nemalo skrbi in truda.

Lojze Abram

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8671 8. 2. 2023