PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 29. december 2013, ob 0. uri

Razkošje v glavi: dr. Tadej Slabe - življenje zapisano skalam

Vabimo vas k poslušanju zanimivega pogovora s prof. dr. Tadejem Slabetom, slovenskim geografom, speleologom in športnim plezalcem ter predstojnikom Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni.
Razkošje v glavi: prof. dr. Tadej Slabe - življenje zapisano skalam
(na sporedu: 28. 12. 2013)
prof. dr. Tadej Slabe, foto Jurij Popov
Prof. dr. Tadej Slabe, foto Jurij PopovŽivljenje Tadeja Slabeta se »vrti« okoli skal. Zapisano se zdi enolično, vendar ni. Profesor doktor Tadej Slabe je namreč vodja Inštituta za krasoslovje pri znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Preučuje kraški svet, največ skale. Toda ne le kraški svet in kraške pojave v Sloveniji, tudi drugod po svetu, na primer v kitajskih kamnitih gozdovih. Znotraj kraškega sveta je veliko skal in različne sestave so ter različnih oblik in različne starosti. Gradiva za preučevanje je torej dovolj. V skale pa se Tadej odpravi tudi s pomočjo svojih rok in nog. Velja namreč za enega izmed začetnikov športnega plezanja pri nas. Njegov do zdaj največji dosežek je bil plezanje smeri okoli težavnostne stopnje 11, kar ga uvršča med najboljše tovrstne plezalce na svetu. Že dve leti pa se pripravlja na nov izjemen podvig.
Vir: Radio Slo, avtor oddaje Jurij Popov.

Poslušajte zanimivo oddajo >>> Ra_SLO_1_program_znak.

Tadej Slabe je bil večkratni državni prvak v športnem plezanju, 1992 zmagovalec mednarodnega masters turnirja v Kranju, 1990-1992 najuspešnejši slovenski športni plezalec. Kot prvi Slovenec je 1990 opravil vzpon na pogled z oceno 8a (smer Hetchipetch pri Beljaku) in 1992 preplezal prvo enajstico (smer Za staro kolo in majhnega psa 8c+) v Mišji peči. Pomembnejše plezalne smeri: 1985 Zombie v Altmütalu v Nemčiji (spodnja meja desete stopnje, prva slovenska desetica na tujem), 1988 Lord of the Rings v Mont Arapilesu v Avstraliji (8a+), 1989 Theoreme pri Vobcu v Franciji (8b). V Mišji peči je 1994 preplezal še smer Sanjski par (8c).

Pripravila Zdenka Mihelič

https://www.pzs.si/novice.php?pid=8889 5. 7. 2022