PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 13. januar 2014, ob 0. uri

Ponovitve igre Pavla nad prepadom

Če ste morda zamudili premiero igre Pavla nad prepadom (5. 12. 2013) ali prvo ponovitev (7. 12. 2013), vas obveščamo o ponovitvah igre v januarju, februarju in marcu 2014. Izjemna igra - zanimiva tako za kulturnike, poznavalce življenja in dela Pavle Jesih, kakor tudi za plezalce, alpiniste ..., navdušene gornike. Vabljeni!
Novo dramsko besedilo Pavla nad prepadom, ki ga je prav za SMG napisal Andrej E. Skubic je doživelo decembra krstno uprizoritev. Besedilo se navdihuje pri slovenski alpinistki in filmski podjetnici Pavli Jesih. Režiser predstave Matjaž Pograjc je dramatika povabil, naj o njej napiše besedilo, z besedami: »Plezanje je način premagovanja sveta, alpinistki [P. Jesih in M. M. Debelak] pa sta poleg tega morali premagati še moške. In sta tudi jih

Pograjc plezanje v predstavi jemlje dobesedno: kot plezanje igralk in igralcev po »severni« steni gledališča in uprizarjanja, hkrati pa po ledeni steni politike; tako bodo ustvarjalci spregovorili o usodnem spletu vrhunskega alpinizma, podjetništva in neizprosne politike.

Ponovitve (ob 19.30):
  • JANUAR: 29., 30. in 31. januarja,
  • FEBRUAR: 1., 13. in 14. februarja,
  • MAREC: 9. in 10. marca.

Vstopnice:
1. prostor: 15,50 € / *9,50
2. prostor: 12,50 € / *7,50
*CENE za člane PZS. Vsi člani PZS imejte s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto.

Nakup:
- Vstopnice lahko kupite v naši Prodajni galeriji na Trgu francoske revolucije 5 v Ljubljani. Odprta je vsak delavnik od 12.00 do 17.30, v soboto pa od 10.00 do 13.00 (telefon 01 425 33 12).
- Uro pred začetkom predstave pa so vstopnice na voljo pri blagajni gledališča na Vilharjevi 11

----------------------------------------------------------

Povezane novice:
- Sledi časa: Po smereh Pavle Jesih
- Planinski vestnik, december 2013
- Kdo je prerezal Paulino vrv?
- Krstna uprizoritev igre PAVLA NAD PREPADOM Andreja E. Skubica

 -----------------------------------------------------------

O predstavi:
PAVLA NAD PREPADOM
Navdihnjeno z življenjem alpinistke Pavle Jesih

Režija: Matjaž Pograjc
Igrajo: Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Boris Kos, Maruša Oblak, Barbara Ribnikar k. g., Katarina Stegnar k. g., Blaž Šef

Zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča, Vilharjeva 11, Ljubljana
www.mladinsko.com
Medijski pokrovitelj predstave: Val 202

Dramaturgija: Tomaž Toporišič / Scenografija: Tomaž Štrucl in Sandi Mikluž za Estrihe in omete / Kostumografija: Neli Štrukelj / Glasba: Tibor Mihelič Syed, Marko Brdnik / Koreografija: Branko Potočan / Ilustracije: Nina Bric / Animacija: Gregor Balog / Kompozitiranje videoslike: Luka Dekleva / Lektorica: Mateja Dermelj / Oblikovanje luči: Tomaž Štrucl / Oblikovanje zvoka: Silvo Zupančič

Najnovejša predstava SMG, ki je premiero doživela v začetku decembra 2013, je naletela na izjemen odziv občinstva, ki igralcev kar ni in ni moglo nehati klicati »pred zaveso«. Gledalcem so v prvih recenzijah pritegnili tudi kritiki. Zala Dobovšek je v Delu predstavo opisala kot »izjemno natempirano, do zadnjega detajla premišljeno in ekstremno fizično odrsko upodobitev o življenju Pavle Jesih, ikone slovenskega alpinizma in kinematografije«, uprizoritev, »ki želi na oder prenesti tako nevzdržen napor kot neizmerno lepoto alpinizma« in ki se »po zaslugi izčiščene artikulacije in izdelane gibalne ekspresivnosti celotne igralske zasedbe izbrusi v jasno in dinamično biografsko potovanje«.

Pripravila Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8934 23. 2. 2024