PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 26. januar 2014, ob 0. uri

SP v lednem plezanju 2014, Saas Fee - Janez Svoljšak izvrsten 7., Davidova 27.

V švicarskem Saas Feeju se je včeraj pozno zvečer zaključila tretja tekma svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2014, na kateri je naš reprezentant Janez Svoljšak (AO PD Kranj) s 7. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na tekmah SP do sedaj , v polfinalu pa je bil celo 2. Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica) je bila 27.
Na tretji tekmi svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2014 v šivicarskem Saas Fee-ju je Janez Svoljšak (AO PD Kranj) izvrstno zastopal barve Slovenije. Letošnja tekma je jubilejna, 15. po vrsti, a kar, kot je poročala Marta Svoljšak, se ni pokazalo v najbolj sijajni luči za organizatorje. Kvalifikacije so potekale normalno, sploh pri izjemno velikem številu tekmovalcev - skupaj 2 skupini po 32 tekmovalcev in ena skupina 27 tekmovalk. V polfinalu (18 tekmovalcev) pa je bilo kar nekaj tehničnih incidentov z oprimki in nekateri tekmovalci so ponavljali nastop.

Janez je kvalifikacijski nastop izvedel suvereno, še bolj pa polfinalni, kjer se je uvrstil med brata Tomilov, torej pri vrhu - takoj na drugem mestu.

Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica) je nastop končala v kvalifikacijah na 27. mestu.

Včeraj zvečer, 25. 1., ob 21. uri so se zaceli finale moških (tekmuje 8 najboljših), ki ga je spremljalo zares veliko obiskovalcev in navijačev, tako da je bilo vzdušje odlično. »Do nastopa korejskega tekmovalca Parka, se je tekma odvijala normalno, potem je na prizorišču zmanjkalo elektrike, tako je do poteka časa plezal v mraku. Tudi v izolaciji je Janez nastop nekaj časa čakal v temi. Po nastopu Alexeya Tomilova, tretjega v kvalifikacijah, je bila spet potrebna daljša prekinitev, saj je Alexey odtrgal zadnji vrhnji oprimek. Janez, ki je že prišel iz izolacije, pripravljen za tekmo, se je moral odvezati in zapustiti prizorišče,« je poročala Svoljšakova. Ko je sodniška žirija odločila, da se tekma lahko nadaljuje, je Janez pričel z nastopom. »Hitro je  napredoval po smeri, a žal zaključil pod svojimi pričakovanji. Pod vtisom zmede pri organizaciji s svojim finalnim plezanjem seveda ni bil zadovoljen.«

Analiza celotnega nastopa pa kaze, da je njegova fizična pripravljenost na ravni najboljših tekmovalcev svetovnega  pokala. Sedmo mesto v finalu predstavlja tako sedaj njegovo najvišjo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala v lednem plezanju. Izvrsten uspeh je toliko bolj odmeven, ker je dosegel uspeh v taki močni konkurenci, kjer ji vladajo zadnja leta predvsem Rusi in Korejci.
Njegovega uspeha so se veselili številni sotekmovalci, saj dokazuje, da  se kljub mnogo slabšim pogojem in možnostim za priprave in trening, uspešno približuje plezalni eliti, je zaključila Marta Svoljšak, ki je Janeza spremljala v Saas Feeju.

V ženski konkurenci je zopet zmagala odlična Angelika Rainer (ITA).

Gledalci so lahko spremljali tekmo V ŽIVO tudi prek spletnega prenosa na spletni strani swiss-sport.tv ali domači strani organizatorja.

REZULTATI - SP Saas Fee 2014 (Vir: UIAA)

Moški finale (tekmovalo skupno 64 tekmovalcev)
1. HeeYong Park, KOR
2. Maxim Tomilov, RUS
3. Nikolay Kuzovlev, RUS
4. Nikolay Primerov, AZE
5. Alexey Tomilov, RUS
6. Yevgen Kryvosheytsev, UKR
7. Janez Svoljšak, SLO
8. Evgeniy Novoseltsev, RUS

Ženske (tekmovalo 27 tekmovalk)
1. Angelika Rainer, ITA
2. WoonSeonShin, KOR
3. Maria Tolokonina, RUS
...
27. Nastja Davidova, SLO

TEKME SVETOVNEGA POKALA UIAA 2014
 DATUM
KRAJ (država)
DISCIPLINA
11.-12. 1.
Cheongsong (Južna Koreja)
težavnost, hitrost
16.-18. 1.
Busteni (Romunija)
težavnost, hitrost
24.-25. 1.
Saas Fee (Švica)
težavnost, hitrost
31. 1.-1. 2.
Champagny (Francija)
težavnost, hitrost
7.-9. 2.
Rabenstein (Italija)
težavnost, hitrost
28. 2.-2. 3.
Ufa (Rusija)
težavnost, hitrost
 
Pripravila Zdenka Mihelič
------------------------------------------------------------------------

Preberite 
tudi:
- SP v lednem plezanju 2014, Saas Fee - tekmujeta Janez Svoljšak in Nastja Davidova
SP v lednem plezanju 2014, Busteni - Janez Svoljšak 11.
- Janez Svoljšak PRVAK odprtega severnoameriškega prvenstva v lednem plezanju, Bozeman 2013
- Končana 2. tekma SLO-HRV odprtega prvenstva v lednem plezanju 2013/2014
- Black Diamond Drytool pokal 2013 - zmagal Janez Svoljšak
- Janez Svoljšak zmagal na 1. tekmi SLO-HRV odprtem prvenstvu v lednem plezanju 2013/2014
https://www.pzs.si/novice.php?pid=8976 4. 10. 2022