PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 9. februar 2014, ob 0. uri

Janez Svoljšak mladinski SVETOVNI PRVAK

Ta konec tedna, 8. in 9. februarja 2014, je v francoskem mestu Champagny potekalo drugo mladinsko svetovno prvenstvo v lednem plezanju. UIAA je prvenstvo organiziralo v treh starostnih kategorijah, U15, U18 in U21, in sicer v težavnostnem in hitrostnem plezanju. Naš reprezentant Janez Svoljšak je v kategoriji do 21 let premagal vso konkurenco in prepričljivo zmagal!
UIAA_ICE_logoKategorija U15 zajema tekmovalce starosti 13 do 15 let, U18 tekmovalce med 16 in 18 leti, U21 pa 19 do 21-letne tekmovalce. V slednji je tekmoval tudi naše reprezentant slovenske reprezentance v tekmovalnem lednem plezanju Janez Svoljšak (AO PD Kranj).

Janez je na prvem mladinskem svetovnem prvenstvu v letu 2013 v Švici dosegel odlično 3. mesto, letos pa je pometel z vso konkurenco. V moški konkurenci U21 je nastopilo 13 tekmovalcev iz petih držav, najštevilčnejši sta bili ekipi iz Rusije in Francije. Med 8 finalisti je edini dosegel vrh tudi v finalu, ter prejel zlato medaljo in naslov mladinskega svetovnega prvaka letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva. Janez je svetu ponovno dokazal, kako močan in perspektivni tekmovalec v lednem plezanju je. Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Kevin Huser, tretji pa je bil Francoz Mathis Dumas. Mladinsko svetovno prvenstvo je že drugič pripravilo Mednarodno združenje planinskih organizacij (UIAA) v sodelovanju z lokalnimi organizatorji v Franciji.

IZJAVA Janeza Svoljšaka, mladinskega svetovnega prvaka:
»Tekma je potekala v treh kategorijah. Jaz sem nastopal v najstarejši (U21). V kvalifikacijah smo plezali dve smeri. Smeri nista bili težki, saj nas je sedem od osmih finalistov splezalo obe do vrha. Finalna smer ni imela težkih gibov, vendar je bilo za plezanje na voljo le 7 minut, zato je bilo treba plezati hitro. Smer sem edini splezal do vrha, vrh pa vpel dve sekundi pred iztekom časa. Pred kvalifikacijami sem bil malo živčen, saj smeri nista bili težki in sem vedel, da je za finale obe potrebno splezati do vrha. V finalu sem startal kot predzadnji in smer splezal brez večjih napak. Cilj za letos je, da bom uvrščen med najboljših deset v skupnem seštevku svetovnega pokala med člani. Za enkrat kaže dobro, saj si trenutno delim sedmo mestom.«

PDF Celotni rezultati (73,07 KB), vir: UIAA.

Mladinsko svetovno prvenstvo je bilo lani uvedeno v sklop prizadevanj UIAA k uvrstitvi tekmovalnega lednega plezanja v družino olimpijskih športov. Tekmovalno ledno plezanje se bo s tekmo predstavilo tudi v kulturnem programu Zimskih olimpijskih iger 2014, ki ravnokar potekajo v Sočiju/ Rusija.

Kdo je Janez Svoljšak?
Janez je študent fakultete za šport (1. Letnik), perspektivni športnik in reprezentant slovenske reprezentance za v tekmovalnem lednem plezanju od leta 2011, aktivni tekmovalec na tekmah svetovnega pokala v lednem plezanju UIAA. Alpinist, športi plezalec, član AO PD Kranj. V tekmovalnem lednem plezanju na tekmah tekmuje v težavnosti. Med svoji cilji pa si je zadal, da bo stal na stopničkah v svetovnem pokalu (SP) v tekmovalnem lednem plezanju in dosegel zmago v skupnem seštevku v tekmovalnem lednem plezanju SP. Želi si postati tudi član slovenske mladinske alpinistične reprezentance.
Umetnost vzdržljivosti: »Plezam že od majhnega. Rad imam sicer številne športe, a spoprijeti se s skalo/ steno mi pomeni konstanten izziv. Ne morem se dogovoriti z mrazom, vetrom, ledom ali soncem, a so moji vsakdanji učitelji. Dogovorim se s soplezalcem, s katerim se varujeva. Zaupava si in zaupava naravi. Če obrnem meter pod vrhom, vem, da dobim novo priložnost. Že dolgo čutim, da sem našel tisto ... izpopolnjuje me celostno. V naravi odkrivam nove možnosti. Meje si postavljam sam,« pravi Janez.

Dosežki Janeza Svoljšaka

Tekmovalno ledno plezanje - do 2013
1. mesto, UIAA odprto prvenstvo Severne Amerike 2013, Bozeman, Montana
1. mesto, Drytool cup Brno 2013, Češka
1. mesto, tekma slovensko-hrvaškega pokala 2013, Bjelovar, Hrvaška
3. mesto, svetovno mladinsko prvenstvo 2013, Saas Grund, Švica
8. mesto, tekma svetovnega pokala 2013, Kirov, Rusija (uvrstitev v finale)
20. mesto, tekma za svetovni pokal 2013, Saas Fee
31. mesto, tekma za svetovni pokal 2013,Busteni, Romunija
4. mesto, Drytool cup Brno 2012, Češka
3. mesto, tekma Glace Glisse, Unken, Avstrija
3. mesto, skupna uvrstitev v Slovenskem lednem pokalu 2011
1. mesto, tekma v Kötschach-Mauthen 2012, Avstrija

Tekmovalno ledno plezanje - 2014
- 1. mesto - svetovni mladinski prvak, Champagny, Francija,  World Youth Championship
- Svetovni pokal v tekmovalnem lednem plezanju UIAA (UIAA Ice Climbing World Cup)2014
    6. mesto, Champagny, Francija
    7. mesto, Saas Fee, Švica
   11. mesto, Busteni, Romunija

Dosežki Janeza Svoljšaka (netekmovalno)
Alpinizem:
- Nominiran za najperspektivnejšega alpinista za leto 2012.
- Prosto vzpon v Obrazu sfinge(XI) v severni triglavski steni, prost vzpon v najtežjem raztežaju predstavlja najtežje prosto preplezljivo mesto v Triglavu.
- Številne smeri v slovenskih in evropskih Alpah do težavnosti XI poleti in do šeste stopnje v zamrznjenih slapovih.
Športno plezanje:
- do 8b z rdečo piko,
- do 8a+ na flash,
- do 7c na pogled.

O Janezu Svoljšaku so povedali:
- Ice Climbing World Cup Kirov 2013, Rusija: »We have to mention Janez Svoljsak and his first finals. He was 8th at the and. Congratulations Janez and we all hope that we are going to see you climbing in finals next season. Janez is 19 years old and he is competing in Ice Climbing World Cup for second year. He was also 3rd in World Youth Championship. Janez Svoljšak of Slovenia who is only 19 years old and showing great promise as a competitor qualified for his first final which is commendable in a field of such strong candidates.«
- Rock & Ice Magazine | A Climbing Magazine For Climbers: »After defending champion Will Gadd floated the route at the U.I.A.A. North American Championships, held in Bozeman, Montana, on December 14, it seemed the night was over. Then 20-year-old Slovenian Janez Svoljsak strolled it with two minutes to spare.«

UDELEŽBA JANEZA NA TEKMAH SVETOVNEGA POKALA UIAA 2014
 DATUM
KRAJ (država)
DISCIPLINA
11.-12. 1.
Cheongsong (Južna Koreja)
težavnost, hitrost
16.-18. 1.
Busteni (Romunija)
težavnost, hitrost
24.-25. 1.
Saas Fee (Švica)
težavnost, hitrost
31. 1.-1. 2.
Champagny (Francija)
težavnost, hitrost
7.-9. 2.
Rabenstein (Italija)
težavnost, hitrost - tekma je bila prestavljena
28. 2.-2. 3.
Ufa (Rusija)
težavnost, hitrost
 
JANEZ SVOLJŠAK v novem videu UIAA:

Young Athletes with Petra Klingler and Janez Svoljsak from UIAA - Mountaineering & Climbing on Vimeo.

Pripravila Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=9035 9. 8. 2022