PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 20. februar 2014, ob 0. uri

Bernadette McDonald in Uroš Grilc na odprtju 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale

Že odštevamo dneve do začetka 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale, osrednje slovenske kulturno-gorniške prireditve, ki bo med 24. in 28. februarjem 2014 potekala v več slovenskih krajih. V Cankarjevem domu bo v okviru festivala IMFFD tudi Alpinistično-plezalni večer 2014. Vabljeni!
Že odštevamo dneve do začetka 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale, osrednje slovenske kulturno-gorniške prireditve, ki bo med 24. in 28. februarjem 2014 potekala v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Ptuj. Napovednik festivala:

8.IMFFD TRAILER from IMFFD on Vimeo.

Alpinistično-plezalni večer

V sklopu festivala bo potekal tudi Alpinistično-plezalni večer, na katerem bo Planinska zveza Slovenije in njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje podelila priznanja najboljšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2013. In sicer bo dogodek v sredo, 26. februarja 2014, ob 17. uri v dvorani E1-E2 Cankarjevega doma v Ljubljani. Vabilo >>>.

Vljudno vas vabimo, da se udeležite odprtja festivala, ki bo v ponedeljek, 24. februarja, ob 20. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Festivalsko kolesje bosta s pozdravnim nagovorom zavrtela predstavnica Mednarodne zveze gorniškega filma Bernadette McDonald (nekdanja direktorica uglednega gorniškega festivala v Banffu in podpredsednica Gorniškega centra v Banffu, mednarodno priznana avtorica gorniške literature, tudi avtorica biografije Tomaža Humarja) in minister za kulturo Republike Slovenije dr. Uroš Grilc. Uvodnim besedam častnih gostov bo sledila projekcija izbranih filmov.

Na festivalu bodo na ogled številni najboljši gorniški filmi zadnjih dveh letih, zmagovalci in prejemniki nagrad na največjih tovrstnih festivalih po svetu, skupaj 44 filmov iz 25 držav v tekmovalnem programu in 6 filmov starejšega datuma v retrospektivi. Festivalski program dopolnjujejo predavanja Michaela Kennedyja, Kazimirja Drašlarja - Mikca, Janeza Dovžana, članov odprave Gaurišankar 1983 AO PD Celje in dr. Bojana Himmelreicha, gledališka predstava Pavla nad prepadom, razstava plakatov iz zgodovine festivalov gorniškega filma in podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije najboljšim alpinistom in športnim plezalcem za leto 2013.

Čaka nas pet dni navdihujočih zgodb karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur in ogroženih živalskih vrst, veličastnih podob gora, neverjetnih avantur in močnih naravovarstvenih sporočil iz zakladnice gorskega sveta. Pet dni čistega gorniškega navdiha!

Več o festivalskem dogajanju si lahko preberete na spletni strani www.imffd.com.

Ekipa IMFFD
IMFFD8_baner_naslovni_2014
---------------------------------------------------------

Povezana novica:
- 8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale 2014 in Alpinistično-plezalni večer
https://www.pzs.si/novice.php?pid=9086 2. 7. 2020