PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 24. februar 2014, ob 0. uri

Markacisti PZS na intervenciji po naravni ujmi

Pri odpravljanju posledic žledoloma sodelovali tudi markacisti PZS interventne skupina Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije.
Žled, ki je zajel Slovenijo v mesecu februarju, je poleg težav z električno energijo zaprl tudi marsikatero cesto. Tako je bilo tudi v dolini Kamniške Bistrice, kjer je bil zaradi podrtih dreves na cesti onemogočen javni prevoz na relaciji Kamnik-Stahovica-Kamniška Bistrica.

Na poziv civilne zaščite je na pomoč priskočila interventna skupina markacistov PZS. V štiriindvajsetih urah so bili na terenu prisotni člani planinskih društev iz cele Slovenije. Izkušnje iz visokogorja, kjer sta previdnost in preventiva na prvem mestu, so prišle fantom zelo prav.

Poleg podrtih dreves, ki so delno zapirala cesto v dolini Kamniške Bistrice, so veliko nevarnost predstavljala viseča, delno tudi polomljena drevesa in veje, ki so se nagibala nad cesto.

Interventna skupina markacistov je z opremo tehnične skupine Komisije za planinske poti PZS in z znanjem na strmih zasneženih pobočjih ter v slabem vremenu podrla viseča drevesa, odstranila veje in tako sprostila cesto ter vzpostavila varnejše razmere za javni promet.

Glede na to, da so naravne katastrofe vse bolj pogoste, je prav, da smo si pripravljeni pomagati. Kdor le more, naj pomaga ljudem v stiski. S tem se markacisti strinjajo in si želijo v bodoče v morebitnih podobnih situacijah tesno sodelovati s prostovoljnimi organizacijami in civilno zaščito RS. Pomoč bližnjemu in preventiva sta moralna stebra markacijskega duha: »star planinski kodeks«.

Robert Velušček

https://www.pzs.si/stanje_poti.php?pid=9095 5. 6. 2023