PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 3. marec 2014, ob 0. uri

Tone Škarja IME TEDNA na Valu 202

Na Valu 202 ste v glasovanju za IME TEDNA izbrali alpinista Toneta Škarjo, ki je prejel Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma. Čestitke Tonetu!
Na radiu Valu 202 vsak ponedeljek razglasijo IME TEDNA po predlogu treh kandidatov Vala 202 in izboru poslušalcev.

Ime tedna je po vašem izboru postal Tone Škarja, izvrstni slovenski alpinist, vodja številnih alpinističnih odprav in tudi publicist, ki je za svoje dosežke prejel Nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma.

Alpinist Tone Škarja: »Rinjenje naprej za vsako ceno je pogubno«

Pravi, da mu ta nagrada pomeni največ, več celo od Bloudkove nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega športa. »To je glas stroke, ki nikakor ni vedno enotna, zato je bilo to zame veliko presenečenje.«

»Adrenalin je tisti, ki se pojavi v težjih trenutkih in ti pomaga do večje moči in boljše presoje.«

Tone Škarja je bil tudi aktiven gorski reševalec in pravi, da se je alpinizem v tem času zelo spremenil. »Gorski reševalci imajo po številu akcij zdaj več dela, saj zveze in telefoni omogočajo hiter klic na pomoč. Včasih se je človek do skrajnosti potrudil, da bi se rešil sam, šele po tem je nekoga poslal po pomoč, saj je vse trajalo veliko dlje«

»Sedemkrat ali osemkrat sem se tako zaplezal, da nisem bil gotov, če se bo izšlo ali ne.«

Poslušajte pogovor s Tonetom Škarjo na RTV SLO >>>.
___________________

Kandidata sta bila tudi:
Jadran Jakončič, oljkar s Huma, ki je na mednarodnem ocenjevanju "Maslina Split 2014″ za svoje oljčno olje (v konkurenci olj iz desetih sredozemskih držav) dosegel več kot 95 od 100 mogočih točk. Za svojo avtohtono črnico je tako prejel zlato kolajno in se uvrstil med najboljša oljčna olja tekmovanja.

Silvo Karo, ustanovitelj in direktor že 8. Mednarodnega festivala gorniškega filma, ki iz leta v leto raste in privablja več gledalcev. Letošnji je ob bogati mednarodni udeležbi tako potekal že na šestih lokacijah, obogaten s predavanji in letos prvič tudi gledališko predstavo.

Vir: Val 202.

Preberite si tudi
- Tone Škarja in Silvo Karo za IME TEDNA na Valu 202
- Tone Škarja: Nagrada za življenjsko delo v alpinizmu
- NAJUSPEŠNEJŠI alpinisti in športni plezalci v letu 2013

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9114 1. 12. 2022