PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 2. april 2014, ob 0. uri

Čiščenje poti v Kamniški Bistrici zaradi požledi - Pot po dolini Bele ponovno odprta

Petnajstega marca je bil dan, ki smo ga določili, da markacisti iz PD Kamnik, PD Bajtar in PD Domžale povabimo vse člane in nečlane društev, da se udeležijo akcije za sanacijo odsekov poti po prestani naravni katastrofi v februarju.
Cilj akcije je bil čiščenje na trasi Koželjeve od spodnje postaje gondolske žičnice do spominskega parka v Kamniški Bistrici, druga »odprava« pa po dolini Bele proti Presedljaju. Odziv je bil zelo skromen, vendar pričakovan. Kamničani so imeli boljšo organizacijo in zato tudi večji odziv, žal pa teren na uničeni Koželjevi poti še veliko bolj zahteven - zbralo se jih je 17. Pet je bilo markacistov pod vodstvom načelnika Zdravka Bodlaja, pridružil pa se jim je tudi predsednik Ivan Resnik, ki je bil poleg v dobrem in hudem, kot bi se lahko taki akciji v celoti reklo.

V dobro opremljeni druščini sekačev in pomagačev je bilo opaziti še par Resnikov, ki skrbijo da prostovoljstvo diha v dobrobit društva. Tudi dva mlada člana društva sta se pridružila z očetom in po pripovedovanju zelo aktivno sodelovala. Domžalčani pa smo imeli bolj skromno zasedbo, vendar je poleg nas štirih markacistov v akciji sodeloval predsednik društva Janko Vodlan, ki je vedno za akcijo, pa naj bo to pri domu na Mali planini ali na poteh. Za sodelovanje mladih je poskrbel bivši predsednik društva in sedaj podpredsednik PZS Borut Peršolja, saj je s seboj pripeljal sina Luko, ki je navdušeno odmetaval že odrezano ali pa samo odlomljeno ...danes bo sigurno dobro spal. Naši ekipi se je pridružila še planinka Mirjam, ki je lepo rekla: »Tako ali tako bi šla v planine, pa sem si rekla, lahko bi šla v planine in še kaj dobrega naredila.« In tudi je, Mirjam, hvala. Parkirišče in vstop v dolino Bele so dan pred akcijo očistili markacisti PD Kamnik. Zdravko pravi: »No, toliko, da boste lahko parkirali.« Hvala, res je bilo tako, in začeli smo s tako vnemo, da smo očistili tudi nemarkirani del do slapu Orglice in bližnjico nazaj do poti proti Presedljaju.

Končno je pot po dolini Bele proti Presedljaju odprta, Koželjeva pa zaradi varnosti ostaja zaprta, ker kljub vloženemu velikemu naporu še vedno teren ni toliko stabilen, da bi bila pot varna. Počakati bo potrebno na kako večje deževje, da se bodo nestabilne korenine in podrto drevje še premaknili v bolj stabilen položaj in tam obstali.

Ob zaključku akcije smo bili vsi udeleženci povabljeni v Dom v Kamniški Bistrici, kjer nas je pogostila Maja Žagar iz Turističnega društva Kamniška Bistrica za kar se ji iskreno zahvaljujemo, saj po taki akciji prazen žakelj ne stoji pokonci. Deležni pa smo bili tudi pijače, ki jo je prispeval skrbnik doma PD Ljubljana-Matica, za kar jim tudi hvala. Glede na gesto pa naj jim pride v navado, saj konec koncev stoji dom v osrčju poti, ki jih oskrbujemo markacisti Kamniško-Bistriškega MDO PD-ja. Ob jedači in pijači pa smo že delali plane, kaj je še za postorit. Čeprav se sezona markacistom običajno prične šele po prvem maju, je bilo na našem področju do sedaj že opravljenih prek 1000 prostovoljnih delovnih ur. Vzorno sodelovanje med markacisti v okviru našega MDO PD-ja pa sem prepričan, da se bo še nadaljevalo, saj se samo na tak način lahko drži nivo vzdrževanih poti.

Alojz Pirnat

Spremljajte tudi odprtost poti na Stanje planinskih poti >>>

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9181 5. 7. 2022