PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 28. april 2014, ob 0. uri

Na skrajnem ogranku - predstavitev posoških planinskih društev

Slovenci imamo v Mojstrani planinski muzej, kjer obiskovalci spoznavamo našo bogato planinsko preteklost in sedanjost hkrati. Poleg bogate zbirke predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikega fotografskega in arhivskega gradiva in mnogih zanimivih prireditev, so na ogled tudi občasne razstave.
V sklopu predstavitev meddruštvenih odborov planinskih društev se po Podravju predstavljajo še posoška planinska društva. Razstava Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja z naslovom NA SKRAJNEM OGRANKU je bila skupaj s Slovenskim planinskim muzejem in Planinsko zvezo Slovenije v Mojstrani odprta 25. aprila 2014. Na razstavi je na 19 panojih v sliki in besedi prikazana bogata zgodovina planinskih društev do konca 2. svetovne vojne, njihov povojni razvoj in dejavnosti posameznih društev danes. Resnično na skrajnem ogranku so domoljubni prebivalci, dolgo in predolgo vklenjeni v tujčevem primežu, planinstvo istovetili z narodno pripadnostjo. Hribi, planine in gore so jim kljub vojni fronti in kasneje z bodečo žico okovani meji, nudile vsaj kanček brezskrbne svobode. Od tu tako bogata zgodovina.

Razstavo je pripravila delovna skupina pod vodstvom tolminskega prijatelja zgodovine - Žarka Rovščka ter delegatk posameznih planinskih društev; Slavke Murovec iz Nove Gorice, Irene Šinkovec iz Ajdovščine, Anke Vončina iz Idrije in Olge Zgaga iz Podbrda. Obiskovalci si jo bodo v muzeju lahko ogledali vsak dan med 9. in 19. uro do 8. junija 2014. Kasneje bo razstava na ogled tudi v krajih posameznih planinskih društev.

Vse prisotne je pozdravil in z izbranimi besedami napovedal vesel dogodek vodja Slovenskem planinskega muzeja Miro Eržen. O Posoškem meddruštvenem odboru in o namenu razstave je spregovoril njegov dolgoletni predsednik Gregor Rupnik. Vsebinsko pa nam je razstavo predstavil vodja delovne skupine Žarko Rovšček.

SPM_razstava_MDO_PD_Posocja_25_4_2014_foto_Anka_Voncina_DSC07830m
Delovna skupina za pripravo razstave, foto Anka Vončina


Mnogi obiskovalci, ki so s Primorske strani prišli kar z avtobusi, so bili nagrajeni še z ubranim petjem vokalne skupine Snežet in planinskimi pesmimi baritonista slovenske opere Silva Škvarča. Na harmoniki pa sta blestela dva mlada harmonikaša Timotej Mikuž in Tomaž Puc iz Podkraja. Kot je običajno na primorskih prireditvah, tudi tu ni manjkala primorska himna - Vstala Primorska. Kanček planinske revolucionarnosti je pljusknil čez rob razvodnega grebena z najvišjim Triglavom. 

Na skrajnem ogranku - slovenski tej veji - bedíte,
drhtijo vam srčni utripi,
stražarji molčeči kot stoični kipi
o, nepremakljive planine ob meji
(Ludvik Zorzut: Planine ob meji)

Anka Vončina

---------------------------------------------------
Povezana novica:
Na skrajnem ogranku - muzejska prestavitev MDO PD Posočja, vabilo

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9265 23. 6. 2024