PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 23. maj 2014, ob 0. uri

Spomladanska tura KTK PZS 2014 po Grosupeljski planinski poti

Komisija za turno kolesarstvo PZS kot vsako leto tudi letos pripravlja spomladansko turo. Tokrat nas bo pot vodila po zahodnem delu Grosupeljske planinske poti. Pot, prvotno namenjena samo pohodnikom, je pridobila status dvonamenske poti, odslej je namenjena tudi turnim kolesarjem. Tura bo 1. junija 2014.

V Novicah (http://www.pzs.si/novice.php?pid=9254) smo aprila lahko prebrali:
Čaka nas še veliko dela, toda če bo šlo vse po načrtih bomo zahodni del poti (okoli 40 km) odprli 1. junija, na dan ko KD Grosuplje organizira že tradicionalni Kolesarski maraton treh občin. Tura bo hkrati tudi Spomladanska tura KTK.

Grosupeljčani so držali besedo, doslej so ureditvi poti namenili že 230 ur prostovoljnega dela, in še veliko jih bo potrebnih za dokončno ureditev cele trase. Največ težav jim je povzročil žledolom, obnovili so markacije in dodali modre kolesarske oznake.

Planinsko društvo Grosuplje in Kolesarsko društvo Grosuplje nas torej vabita na Grosupeljsko planinsko pot, po kateri bo speljan tradicionalni MTB maraton treh občin. Vse podrobnosti o poteku poti, prijavah, startnini, času starta, okrepčilu na progi in še marsičem pa najdete pod http://www.kolesarsko-drustvo-grosuplje.si/maraton/, kjer si preberite lahko tudi zgibanko. Grosupeljčani so znani kot dobri organizatorji in gostitelji, za dobro voljo pa bomo poskrbeli sami.

Tura: Grosuplje-Sp. Slivnica-Tabor-V. Lipljene-M. Ločnik-Gora-V. Ločnik-Vino-Huda polica-Šmarje-Magdalenska gora-Hrastje-Grosuplje.
Ponekod bo potrebno kolo prenesti prek podrtih dreves (posledica žledoloma), foto arhiv KTK PZS
KTK_PZS_spomladanska2014_vabilo_foto_arhiv_KTK_IMGP1061mDolžina: 35 km.
Najmanjša višina: Pri Grosupljem, 324 m.
Najvišja višina: Gora, 748 m.
Skupna višinska razlika: 860 m.

Težavnost vzpona: V3-V4, na Ahac daljši odsek V5.
Težavnost spusta: S3, mestoma S4.

Datum: 1. 6. 2014.
Zborno mesto:Kolodvorska ulica v Grosupljem
Prijave: od 7.30 dalje, start ob 9.15.
Dostopi:
- iz smeri Ljubljana: izvoz Grosuplje zahod,
- iz smeri Novo mesto: izvoz Grosuplje sever (motel).

Oprema: Obvezna oprema je tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in druga varnostna oprema, ki zagotavlja varno kolesarjenje (čelada, rokavice, itd.).

Opis ture: Iz Grosuplja nas bo razgibana pot vodila skozi Sp. Slivnico do cerkve na Taboru, nato pa skozi V. Lipljene in M. Ločnik pod Goro (Sv. Ahac). Vzpon na Goro bo poseben izziv in le malo jih bo doseglo vrh brez da bi vsaj za trenutek stopili s kolesa in si oddahnili. Zato pa bodo razgledi in nato spust do V. Ločnika toliko slajši. V sosednih Moravčah se bomo okrepčali, nato pa krenili proti severu skozi Vino in Hudo polico do Šmarij. Sledi še zadnji resnejši vzpon na Magdalensko goro, kjer si lahko spet obetamo lepe razglede, zadnji spust v Hrastje in nadaljevanje do Grosuplja.

Tisti, ki jim bo proti koncu ture že malce zmanjkovalo energije, bodo lahko turo skrajšali, iz Hude police bodo krenili direktno v Grosuplje.

Tura bo izvedena v vsakem vremenu.

Vabljeni!

Komisija za turno kolesarstvo PZS

KTK_PZS_spomladanska2014_vabilo_zemljevid_m

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9361 26. 9. 2023